Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Βροχή» από προβλήματα σε σχολεία της Αττικής

Αίθουσα του 3ου Νηπιαγωγείου Καλλιθέας
Αίθουσα του 3ου Νηπιαγωγείου Καλλιθέας
«Στο ίδιο έργο θεατές» και οι μαθητές των σχολείων όλων των βαθμίδων στην Αθήνα, που σε πολλές περιπτώσεις ήρθαν αντιμέτωποι με προβλήματα τα οποία ανέδειξε η νεροποντή σε σχολικά κτίρια και υποδομές. Η εκτίμηση της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής ότι τα σχολεία της Περιφέρειας «εκπέμπουν SOS» επιβεβαιώθηκε και με αφορμή τη χτεσινή βροχή, δείχνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη. Παράλληλα, κατά τη μετακίνηση από και προς τα σχολεία, τα παιδιά, μαζί και με τον υπόλοιπο λαό της Αττικής, συνάντησαν όλα εκείνα τα εμπόδια που δημιούργησε η απουσία αντιπλημμυρικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύονται οι ευθύνες για αυτήν την κατάσταση, που δεν μπορεί να περιορίζονται σε αποφάσεις όπως του περιφερειάρχη Αττικής να μη λειτουργήσουν χτες τα εσπερινά και απογευματινά σχολεία όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης για προληπτικούς λόγους.

Εντρομα τα νήπια που φοιτούν στο 3ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας είδαν να πλημμυρίζει η αίθουσα. Οπως καταγγέλλουν οι γονείς, μόνο χάρη στην άμεση αντίδραση των νηπιαγωγών, που ανέβασαν τα παιδιά στα θρανία, μέχρι να τα βγάλουν έξω, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τους μαθητές. Το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο είχε πλημμυρίσει και πέρυσι μετά από έντονη βροχόπτωση. Τότε ο δήμαρχος Καλλιθέας επέρριπτε την ευθύνη στα αντιπλημμυρικά έργα που δεν είχαν τελειώσει, όμως το πρόβλημα συνεχίστηκε. Στο 20ό Δημοτικό Σχολείο της πόλης πλημμύρισε το προαύλιο και οι μαθητές απομακρύνθηκαν, στο 3ο Λύκειο και στο 1ο Γυμνάσιο έμπαιναν νερά στις αίθουσες, ενώ στο 3ο Λύκειο πλημμύρισε και η αποχέτευση, κάνοντας ανυπόφορο το κλίμα.

Στο 74ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, λόγω παλαιότητας των κουφωμάτων, μπήκαν νερά σε αίθουσα του ισογείου και αίθουσες του ορόφου.

Αδύνατη η πρόσβαση στο 36ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας
Αδύνατη η πρόσβαση στο 36ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας
Σε χείμαρρο μετατράπηκε η οδός Μιχαήλ Ψελλού στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς του 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας να φύγουν από το σχολείο, με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας. Οπως καταγγέλλουν οι γονείς, «λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ο διευθυντής Πρασίνου του δήμου Αθηναίων και ο δασολόγος που τον συνόδευε, κάνοντας αυτοψία στα έργα στον λόφο Στρέφη, μας είπαν επίσημα ότι είναι πιθανό να πλημμυρίσει το σχολείο αλλά πριν γίνει αυτό δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Οταν αυτό συμβεί θα εξετάσουν το πρόβλημα»...

Μνήμες από την περασμένη σχολική χρονιά, όταν το σχολείο τους πλημμύρισε, «ξύπνησαν» για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας. Με μία ώρα βροχής το προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος άρχισε να γεμίζει νερά, καθώς αποδείχθηκε και στην πράξη ότι τα φρεάτια απορροής δεν καθαρίστηκαν, με τα νερά να λιμνάζουν πάνω τους. Οι μαθητές του Λυκείου αποχώρησαν πριν την προγραμματισμένη λήξη των μαθημάτων με εντολή του διευθυντή. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στο ίδιο ακριβώς σημείο, έξω από τις τάξεις - κοντέινερ οι μαθητές είχαν στήσει γέφυρα με τα θρανία τους για να μπορέσουν να βγουν από τις τάξεις και οι αίθουσες του 2ου Δημοτικού Σχολείου, που στεγάζεται στο ίδιο συγκρότημα, είχαν πλημμυρίσει.

Πολλά προβλήματα προκάλεσε η βροχόπτωση και σε αρκετά σχολεία και στην Ηλιούπολη. Στο 4ο Γυμνάσιο τα παιδιά εγκλωβίστηκαν για αρκετή ώρα στα κοντέινερ όπου κάνουν μάθημα, καθώς το προαύλιο είχε μετατραπεί σε «λίμνη», από τα νερά της βροχής. Παράλληλα ένα κοντέινερ έσταζε νερά, ενώ σε άλλα η βροχή έμπαινε από τα παράθυρα. Ανάλογη εικόνα, με μία μικρή «λίμνη» έξω από τις λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας, είχαμε και στο 21ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ στο 3ο Δημοτικό Σχολείο έγινε διακοπή ρεύματος.

Προβλήματα με εισροή νερού αντιμετώπισε και το 24ο Γυμνάσιο Αθήνας, ενώ με τις συνέπειες της βροχής βρέθηκαν αντιμέτωπα μέχρι και νήπια που στεγάζονται σε κοντέινερ, όπως στο 152ο Νηπιαγωγείο Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ