Τρίτη 31 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποχαιρέτησαν την Τόνια Ταγματάρχου - Χαρατσίδου

Την Τόνια Ταγματάρχου - Χαρατσίδου, που «έφυγε» από τη ζωή την Τετάρτη 25 Γενάρη, αποχαιρέτησαν συγγενείς, σύντροφοι και συναγωνιστές της την περασμένη Πέμπτη στη Νέα Σμύρνη.

Γεννήθηκε το 1932, με ποντιακή καταγωγή, από την Κερασούντα. Σπούδασε οδοντίατρος και άσκησε το επάγγελμα στην Αθήνα. Το 1974 παντρεύτηκε τον κομμουνιστή δικηγόρο και λογοτέχνη Γιάννη Χαρατσίδη. Το 1991 δραστηριοποιήθηκε στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στον Σύλλογο Γυναικών Ν. Σμύρνης, στον οποίο ήταν πρόεδρος από το 1995 έως το 2012. Επίσης το 1995, στο 6ο Συνέδριο της ΟΓΕ εξελέγη μέλος του ΔΣ της, όπως και του προεδρείου, του οποίου παρέμεινε μέλος μέχρι και το 2010. Μέχρι το τέλος της ζωής της είχε ιδιαίτερη έγνοια και προσφορά για το «Σπίτι του Αγωνιστή», όπου υπήρξε και μέλος του ΔΣ.

«Πάντα με νεανικό κέφι και ακούραστη διάθεση, συμμετείχε σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΟΓΕ, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Είχε διαρκή ανησυχία για την ανάγκη να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη δραστηριοποίηση των γυναικών του μόχθου στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, με στόχο την απαλλαγή της γυναίκας από την εκμετάλλευση, την καταπίεση, για την κατάκτηση της ισοτιμίας της», ανέφερε μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ Εύη Κοντόρα, η οποία σημείωσε την ιδιαίτερη ευαισθησία που η Τόνια έδειχνε στα ζητήματα πολιτισμού.

Εκ μέρους των ΚΟ Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ το τελευταίο «αντίο» είπε ο Γιώργος Σχοινοχωρίτης.«Η Τόνια ήταν μία χειραφετημένη γυναίκα - αγωνίστρια», υπογράμμισε και στάθηκε σε μια σειρά πλευρές της δράσης της: Συνέβαλε στην ανάπτυξη του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, συμμετείχε και στήριξε τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Ν. Σμύρνη για πολλές εκλογικές μάχες, μέχρι και την τελευταία, του 2019, και ξεχώριζε για την «ακράδαντη και αταλάντευτη πίστη στην προοπτική του σοσιαλισμού», ο οποίος στάθηκε και στην προσφορά της στο «Σπίτι του Αγωνιστή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ