Σάββατο 4 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 5 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Παρουσίασε άξονες σχεδίου νόμου για την ενδοσχολική βία

Νομοσχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού ανακοίνωσε ότι θα δώσει σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας, με σύνθημα «Ζούμε αρμονικά μαζί, σπάμε τη σιωπή».

Σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργείου Παιδείας, το νομοσχέδιο συστήνει νέες δομές για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και συγκεκριμένα: Σε κεντρικό επίπεδο μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα εποπτεύει το πρόγραμμα, σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης μια τετραμελή Ομάδα Δράσης (αποτελούμενη από τον διευθυντή Εκπαίδευσης, έναν σύμβουλο Εκπαίδευσης, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό) και σε επίπεδο σχολικής μονάδας μια Ομάδα Δράσης από τον διευθυντή κι έναν ακόμα εκπαιδευτικό. Να σημειωθεί βέβαια εδώ ότι και το 2015 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το 2019 από την κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργήθηκαν επίσης επιτροπές για το μπούλινγκ στα σχολεία, οι οποίες όμως δεν λειτούργησαν ποτέ.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας με στόχο να δοθεί «η δυνατότητα σε περισσότερα θύματα σχολικού εκφοβισμού να μιλήσουν και να υποστηριχθούν». Αναφορές στην πλατφόρμα θα μπορούν να γίνονται - μέσω μιας ειδικής φόρμας - από μαθητές (ανώνυμα ή επώνυμα, με χρήση των κωδικών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου) και από γονείς (αποκλειστικά επώνυμα με χρήση των κωδικών taxis). Οι αναφορές θα διοχετεύονται στην Ομάδα Δράσης της σχολικής μονάδας που αφορούν και στην αντίστοιχη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ενώ οι καταγγέλλοντες θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αναφοράς τους. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει ακόμα ενημερωτικό και υποστηρικτικό υλικό, ενώ αντίστοιχα υλικά θα επεξεργαστεί το ΙΕΠ για επιμορφώσεις εκπαιδευτικών.

Ολα τα παραπάνω η υπουργός τα παρουσίασε διαφημίζοντας το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο με τα εργαστήρια δεξιοτήτων και τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών της αποσπασματικότητας, τους ψυχολόγους που είναι μόνο 3.200 για πάνω από 12.500 σχολικές μονάδες και γενικότερα όσα συνιστούν το σημερινό σχολείο, που είναι ψυχρό και απωθητικό για τους μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ