Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ
Αποχή από τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης αποφάσισαν οι πανεπιστημιακοί

Την αποχή από τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης, όπως ορίζει ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια, αποφάσισε ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ σε μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χτες.

Τα μέλη του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ υπερψήφισαν κατά συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση της ΔΗΠΑΚ, καθώς η ΚΙΠΑΝ (ΠΑΣΟΚ), παρότι «κατήγγειλε» τα Συμβούλια Διοίκησης, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές για αυτά, ενώ η «Συσπείρωση» (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε λευκό, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει λάβει ακόμα θέση για το ζήτημα.

Ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο Σύλλογο Μελών ΔΕΠ, είναι ο δεύτερος - μετά τον ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου - που κάλεσε τα μέλη ΔΕΠ σε αποχή μπροστά στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης (ΣΔ).

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, το νομικό πλαίσιο «δεν επιτρέπει στα ΣΔ παρεκκλίσεις από την κεντρική στρατηγική της ολοκληρωτικής μετατροπής των πανεπιστημίων σε επιχειρηματικούς ομίλους, και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει μια δήθεν "προοδευτική" σύνθεσή τους. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, η όποια συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής των ΣΔ αποτελεί έμπρακτη στήριξη του νόμου συνολικά, υπονομεύει την ύπαρξη και λειτουργία του πανεπιστημίου, λειτουργεί διχαστικά και αποπροσανατολιστικά, προς όφελος των λίγων και σε βάρος των πολλών λειτουργών του.

Καλούμε τους συναδέλφους να μη νομιμοποιήσουν τον "θεσμό", είτε με συμμετοχή ως υποψήφιοι/ες είτε με συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατική λειτουργία, απορρίπτουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο, διεκδικούμε σύγχρονη και υψηλού επιπέδου Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση που έχουν ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ