Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Ανυποχώρητος ο αγώνας τους
  • Σήμερα με πορεία θα κατευθυνθούν προς το Μέγαρο Μαξίμου
  • Την ερχόμενη Δευτέρα η μεγάλη συναυλία του ΠΜΣ και του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι καλλιτέχνες, οι σπουδαστές των Καλλιτεχνικών Σχολών, απαιτώντας εδώ και τώρα την άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/22 και της τροπολογίας 1565/23 της κυβέρνησης, καθώς και αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών για δουλειά με δικαιώματα.

Τις προηγούμενες μέρες έξω από τα κατειλημμένα κτίρια του Εθνικού (Τσίλερ και Ρεξ) πραγματοποιήθηκαν συναυλίες στήριξης με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και την παρουσία πλήθους κόσμου. Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη. Ενώ ακολουθώντας το παράδειγμα των καθηγητών των δραματικών σχολών του Εθνικού και του ΚΘΒΕ, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους και οι καθηγητές και ο διευθυντής σπουδών του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Σήμερα Τετάρτη ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, σωματεία και σχολές καλούν στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια θα πορευθούν προς το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που θα συναντιέται ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και καλλιτεχνικών σωματείων, τους καλλιτεχνικούς διευθυντές και τους διευθυντές της Σχολής του Εθνικού και του ΚΘΒΕ, εκπρόσωπο του Συλλόγου Σπουδαστών Εθνικού και την Λ. Κονιόρδου, πρώην υπουργό. Ενώ στις 5 το απόγευμα συμμετέχουν μαζί με τους αρχαιολόγους και τους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού στην κινητοποίηση έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την ίδια ώρα που θα πραγματοποιείται μέσα η παρουσίαση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την επέκταση του Μουσείου παρουσία του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται στο φόντο του μεγαλειώδους αγώνα των καλλιτεχνών, αλλά και της στήριξης που δέχεται από όλο τον λαό. «Να διευκρινίσουμε πράγματα που, ενδεχομένως, δεν έχουν γίνει αντιληπτά, να αποσαφηνίσουμε τις προθέσεις μας», αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, απ' ό,τι φαίνεται και από τις προχτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και όχι η ικανοποίηση των αιτημάτων των καλλιτεχνών.

Για αυτό και οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές συνεχίζουν και δυναμώνουν τον αγώνα τους. Με πολύμορφες δραστηριότητες, απεργίες, συλλαλητήρια, συναυλίες, καταλήψεις κρατικών θεάτρων και καλλιτεχνικών σχολών διατρανώνουν τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

Απεργία την Παρασκευή, συναυλία τη Δευτέρα

Επόμενοι σταθμοί είναι η 24ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος την Παρασκευή και η μεγάλη συναυλία που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος με το Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών τη Δευτέρα σε μέρος και ώρα που θα ανακοινωθούν σύντομα. «Χαιρετίζουμε όλες τις καλλιτεχνικές κινητοποιήσεις των σωματείων και των σπουδαστών που είναι καθημερινές και πολλαπλασιάζονται. Ο ΠΜΣ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να δυναμώσουν και να φτάσουν τα αιτήματά μας σε όλη την κοινωνία. Συνεχίζεται το μάζεμα συμμετοχών για τη μεγάλη συναυλία τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου. Δηλώνουμε συμμετοχή στο pmu@pmu.gr. Συνεχίζουμε πιο δυναμικά διεκδικώντας εδώ και τώρα Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών και Συλλογικές Συμβάσεις παντού!», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό κάλεσμα.

Εχουν ανακοινώσει ήδη τη συμμετοχή τους οι: Alex Sid, Φωτεινή Βελεσιώτου, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Εισβολέας, Γιώργος Ζερβάκης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Παντελής Θαλασσινός, Βιολέτα Ικαρη, Μελίνα Κανά, Πολυξένη Καράκογλου, Θέμης Καραμουρατίδης, Βίκυ Καρατζόγλου, Κωστής Μαραβέγιας, Γιώργος Μεράντζας, Πάνος Μουζουράκης, Αναστασία Μουτσάτσου, Νατάσσα Μποφίλιου, Πάνος Μπούσαλης, Μανώλης Πάππος, Σπύρος Παρασκευάκος, Μίλτος Πασχαλίδης, Βασίλης Προδρόμου, Μαρίζα Ρίζου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, Μανώλης Φάμελλος, Αλγιμώτρα, Γκιντίκι, Κυνηγοί Ονείρων, Τοξικά Απόβλητα, Υπεραστικοί, Χαονία, King Garcia, KollektivA, String Demons, Third eye bizarre, Uncle Rebel και άλλοι.

Το ζήτημα της συναυλίας έθεσαν ο πρόεδρος του ΠΜΣ Βασίλης Παρασκευόπουλος, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών Νατάσσα Μποφίλιου και ο Γιώργος Πέρρος, εκπρόσωπος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, όταν βρέθηκαν την Κυριακή στην κατάληψη του κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου στην Αγ. Κωνσταντίνου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των σπουδαστών.

Οι εκπρόσωποι των Καλλιτεχνικών Σωματείων ζήτησαν από τη Συνέλευση των Σπουδαστών τη συνεργασία για τη διεξαγωγή της μεγάλης συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, η οποία θα εκφράζει τα αιτήματα των καλλιτεχνών αλλά και την αλληλεγγύη στα θύματα των σεισμών σε Τουρκία και Συρία, ενώ παραδόθηκε υλική βοήθεια στους καταληψίες, η οποία συγκεντρώθηκε από Εργατικά Συνδικάτα μέσω της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στηρίζουν τον αγώνα οι φοιτητές

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΕΤΠ, ΣΕΤ, ΣΕΥΠ, Φιλοσοφικής, ΤΕΑΠΗ, Αρχιτεκτονικής, Παντείου, Τοπογράφων, ΗΜΜΥ, Μηχανολόγων, Ναυπηγών, ΣΕΜΦΕ, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ΣΟΝΦΕΕΜΠ στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα των σπουδαστών και αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών. «Είναι ανάγκη να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, μια γροθιά με τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, τους καλλιτέχνες!», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Πέρα από τις καταλήψεις των καλλιτεχνικών σχολών χορού και θεάτρου, σε κατάληψη προχώρησαν και τμήματα καλλιτεχνικών σχολών στα πανεπιστήμια, όπως η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, καθώς και το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Θεάτρου του ΑΠΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ