Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Απορρίφθηκε η τροπολογία του ΚΚΕ για το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά

Από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Αγιο Κοσμά την Κυριακή

RIZOSPASTIS

Από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Αγιο Κοσμά την Κυριακή
Να σταματήσει η έξωση και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της αθλητικής δραστηριότητας όλων των συλλόγων, με διατήρηση και υποστήριξη της λειτουργίας του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, απαίτησε το ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή, μεταφέροντας το αίτημα του λαού της περιοχής, εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, που βρίσκονται «επί ποδός», με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας που προβλέπει την «ανάπλαση» της περιοχής του Φλοίσβου, δηλαδή την παράδοση και αυτής της πανέμορφης περιοχής του παραλιακού μετώπου στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης, και το οποίο ψηφίστηκε χτες το απόγευμα.

Και αυτήν τη φορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την τροπολογία, δείχνοντας την «ομοψυχία» τους απέναντι στους επενδυτές, όπως ο επιχειρηματικός όμιλος στον οποίο από κοινού παρέδωσαν όλο το Ελληνικό, και βέβαια ο Αγιος Κοσμάς, γι' αυτό άλλωστε και ο εκπρόσωπος του ομίλου έχει ευχαριστήσει δημόσια όλους τους τελευταίους πρωθυπουργούς, Κυρ. Μητσοτάκη, Αλ. Τσίπρα και Αντ. Σαμαρά.

Συγκεκριμένα η τροπολογία απορρίφθηκε από τον υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ως συνήθως, δεν έβγαλαν άχνα. Ιδια ήταν η στάση και της Ελ. Λύσης. Θετική αναφορά στην τροπολογία έγινε από το ΜέΡΑ25.

Αιτιολογική έκθεση

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι «χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα συνέχισης των αθλητικών δραστηριοτήτων από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, η κυβέρνηση προχωρά στη διαδικασία οριστικής απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων αλλά και των αθλητών και αθλητριών που διαμένουν στο συγκρότημα των ξενώνων, ώστε οι χώροι να περιέλθουν στην "Ελληνικό ΑΕ", σφραγίζοντας την κεντρική είσοδο του Αθλητικού Κέντρου.

Το ΕΑΚ Νεότητας Αγίου Κοσμά παραμένει ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο που υποστηρίζει έως έναν βαθμό ανάγκες αθλητών/τριών αγωνιστικού αθλητισμού, ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα δραστηριοτήτων άθλησης συνολικά στον λαό της περιοχής του Νότιου Τομέα της Αττικής.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος αποδεικνύουν ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης και της "Lamda Development" είναι η διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων και ο διασκορπισμός της αθλητικής δραστηριότητας σε όλη την Αττική. Κανείς δεν γνωρίζει πού και το πώς θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους οι χιλιάδες δρομείς, αλλά και τα σωματεία, από τα οποία απαιτείται να εγκαταλείψουν τον χώρο.

Η σύμβαση παραχώρησης της έκτασης του Ελληνικού, την οποία στήριξαν και προώθησαν διαχρονικά ως κυβερνητικοί διαχειριστές, ενώ την υπερψήφισαν στο κοινοβούλιο, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, προέβλεπε τη σταδιακή μετεγκατάσταση των αθλητικών δραστηριοτήτων και υποδομών σε χώρο εντός του "Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής" που θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό.

Ενόψει της υλοποίησης της επένδυσης, οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚ που βρίσκονται στον χώρο έχουν εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα, λόγω της απουσίας οποιασδήποτε μέριμνας για τη συντήρηση και ασφαλή λειτουργία τους, να εγκυμονούν κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων για αθλητές και αθλούμενους. Ταυτόχρονα δεν προχωρά καμία ενέργεια σχετικά με την εξασφάλιση νέων εγκαταστάσεων. Αυτό αφορά συνολικά τις εγκαταστάσεις:

  • Επτά κλειστών προπονητηρίων (καλαθοσφαίρισης, πάλης, πυγμαχίας, τζούντο, ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής, στίβου και άρσης βαρών).
  • Τριών ανοικτών προπονητηρίων (γήπεδο χόκεϊ, γήπεδο στίβου και γήπεδο ρίψεων).
  • Και ενός κλειστού καταδυτηρίου Ολυμπιακών προδιαγραφών».
Το άρθρο της τροπολογίας

Το άρθρο της τροπολογίας που απέρριψαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύση προβλέπει ότι «από την ψήφιση του παρόντος παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε διαδικασία αναγκαστικής απομάκρυνσης των αθλητικών εγκαταστάσεων και των υποδομών φιλοξενίας αθλητών που στεγάζονται στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγ. Κοσμά (ΕΑΚΝ).

Οι εγκαταστάσεις και υποδομές των ακινήτων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά περιέρχονται και παραμένουν στην πλήρη κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς καμία αλλαγή στη χρήση τους, προκειμένου να εξυπηρετούν τις δραστηριότητες του ΕΑΚΝ.

Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει τη διάθεση των απαραίτητων πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την εξασφάλιση του συνόλου των αναγκαίων μέσων και προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας, συντήρησης, αποκατάστασης και αναβάθμισης των υποδομών.

Επίσης, το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει τη διάθεση των απαραίτητων πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τη μισθοδοσία και ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις.

Καταργείται κάθε αντίθετη διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης».

Φάνηκε ο πραγματικός χαρακτήρας των σχεδιασμών για το Ελληνικό

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, παρουσιάζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια, χαιρέτισε την προχτεσινή δυναμική κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής ενάντια στις μπάρες που ύψωσαν κυβέρνηση και επενδυτές για να αποτρέψουν την είσοδο στους αθλητές και στον λαό που αθλείται, καθώς και τη συγκέντρωση, την Κυριακή, των Οργανώσεων Νότιου Τομέα του ΚΚΕ.

«Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα των σχεδιασμών για το Ελληνικό, που είναι τα κέρδη των λίγων. Για τις 27 πολυτελείς βίλες που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στη θέση του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά, διώχνονται χιλιάδες αθλητές, αθλούμενοι και δρομείς, δεκάδες αθλητικές ομοσπονδίες και σωματεία», τόνισε, ενώ υπενθύμισε ότι από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ παραχώρησαν το Ελληνικό στους ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ