Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Συνάντηση των δυο ηγετών με διαμεσολάβηση ΗΠΑ

Συνομιλίες παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, είχαν το Σάββατο στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, για πρώτη φορά μετά από μήνες σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η ένταση έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες με αφορμή και τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν, της μοναδικής χερσαίας πρόσβασης της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από Αζέρους αυτοαποκαλούμενους «οικολόγους ακτιβιστές», καθώς στην περιοχή διασταυρώνονται τα ανταγωνιστικά σχέδια των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Τις προηγούμενες βδομάδες Γερεβάν και Μπακού ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν προτάσεις για «συνθήκη ειρήνης» και οριοθέτηση των συνόρων τους.

Η Αρμενία ανέφερε ότι συζητήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο προσχέδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ι. Αλίεφ, στο Μόναχο.

Συζητήθηκαν επίσης το ξεμπλοκάρισμα των περιφερειακών υποδομών μεταφορών και η εφαρμογή της οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

«Πιστεύω ότι (η ειρηνευτική συμφωνία) θα ήταν ένα καλό παράδειγμα του πώς οι χώρες που έχουν σοβαρές, ιστορικές διαφωνίες, μπορούν να γυρίσουν τη σελίδα της εχθρότητας» ανέφερε ο Αλίεφ.

Ο Μπλίνκεν - σε μια φάση που οι ΗΠΑ διεκδικούν πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή - κάλεσε και τις δύο χώρες να αδράξουν «μια ιστορική ευκαιρία» και να συνάψουν ειρήνη έπειτα από 30 χρόνια συγκρούσεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα κάνουν ό,τι μπορούν» για να στηρίξουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Στο μεταξύ, χτες ξεκίνησε η διετής αποστολή παρατηρητών της ΕΕ στην αρμενική πλευρά των συνόρων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν με στόχο τη «σταθερότητα στις παραμεθόριες περιοχές της Αρμενίας» και την «εξομάλυνση» των σχέσεων, εγκαινιάζοντας μια νέα φάση στη «δέσμευση» της ΕΕ στον Νότιο Καύκασο.

Πρόκειται για τη «μη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στην Αρμενία (EUMA)», με «αποκλειστικά πολιτικό προσωπικό» περίπου 100 ατόμων «συμπεριλαμβανομένων περίπου 50 άοπλων παρατηρητών» που θα διεξάγει τακτικές περιπολίες και θα αναφέρει την κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ