Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Επιβεβαιώνονται οι εγκληματικές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού

Λίγο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στο Μάτι
Λίγο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στο Μάτι
Με την κατάθεση του πραγματογνώμονα αξιωματικού της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου συνεχίστηκε χτες η δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, που έγινε παγίδα θανάτου για 104 ανθρώπους. Ο μάρτυρας, που κατέθεσε για τρίτη δικάσιμο, αφού επανέλαβε ότι πριν ξεσπάσει η φωτιά δεν είχε δοθεί εντολή για μεταστάθμευση αεροσκαφών και ελικοπτέρων ενώ δεν δόθηκε ούτε έγκαιρη εντολή για εναέρια επιτήρηση της Αττικής με βαθμό επικινδυνότητας 4, έκανε λόγο για υποδειγματικό τρόπο απομάκρυνσης των πολιτών από τη δεύτερη φωτιά εκείνης της μέρας στην Κινέτα.

«Στο Μάτι, αν και η κατάσταση ήταν γνωστή πριν από τις 17.30, το ΕΣΚΕ (ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων) γνώριζε ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια και δεν δόθηκε η εντολή απομάκρυνσης», κατέθεσε χαρακτηριστικά. Ο μάρτυρας στάθηκε και στο γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα δεν ενημερώθηκε ποτέ επίσημα, αλλά τυχαία και προφορικά από πολίτες που κάλεσαν στο τηλέφωνο ζητώντας βοήθεια, με αποτέλεσμα οι διασώσεις στη θάλασσα να γίνουν από ιδιώτες. Ο Δ. Λιότσιος αναφέρθηκε επίσης στην έγκαιρη απομάκρυνση των παιδιών που βρίσκονταν στις παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου Αθήνας.

Με αφορμή τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η έφεση την οποία άσκησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με εντολή της κυβέρνησης, κατά της απόφασης Διοικητικού Πρωτοδικείου με την οποία είχε επιδικαστεί χρηματική αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ λόγω ψυχικής οδύνης σε 5 συγγενείς μιας 77χρονης γυναίκας - θύματος της φωτιάς, συνεχίζονται οι αντιδράσεις. Θυμίζουμε ότι προκλητικά το εχθρικό για τον λαό κράτος επικαλείται «αντικειμενική αδυναμία κατάσβεσης του πύρινου μετώπου» λόγω του μεγέθους του, και ότι «ακόμα και αν δινόταν εντολή εκκένωσης δεν θα μπορούσε να γίνει επιτυχώς». Το αποκορύφωμα είναι ότι ρίχνει την ευθύνη στους ίδιους τους κατοίκους, λέγοντας ότι «υπήρξε ενημέρωση από τα ΜΜΕ ή από το διαδίκτυο (site πολιτικής προστασίας) για το πώς να αυτοπροστατευθούν και δεν ακολουθήθηκαν οδηγίες "μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη"». Δηλαδή, και καμένοι και υπεύθυνοι.

Για άλλη μια φορά οι πολίτες βρίσκουν απέναντί τους το εχθρικό αστικό κράτος

Την κυβερνητική ενέργεια καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, όπου αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, το λιγότερο που νιώθουμε αυτές τις μέρες είναι οργή και αγανάκτηση από την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών σύμφωνα με την οποία είχε επιδικαστεί χρηματική αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος. Και όλα αυτά μάλιστα ενώ σε ένα άλλο δικαστήριο έρχονται στο φως οι τραγικές και συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι και κυρίως οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων.

Για άλλη μια φορά οι πολίτες βρίσκουν απέναντί τους το εχθρικό αστικό κράτος. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως ο λαός μας είναι αυτός που πληρώνει με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις ελλείψεις, τα κενά και τις ολιγωρίες του κρατικού μηχανισμού, που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών και προτεραιοτήτων της εκάστοτε κυβέρνησης, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που υλοποιούν και στηρίζουν αυτές τις κατευθύνσεις.

Είναι νωπές ακόμα στη μνήμη μας οι ψεύτικες υποσχέσεις και οι προσπάθειες εξαπάτησης των πυρόπληκτων, τόσο από τη μεριά της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκε, ότι θα δοθούν αποζημιώσεις, ότι άμεσα θα προχωρήσουν τα έργα "ανάπλασης" της περιοχής κ.λπ., δηλαδή τα ελάχιστα και αυτονόητα που θα έπρεπε να κάνουν».

Και καταλήγει: «Εδώ και τώρα το κράτος να παραιτηθεί των όποιων ένδικων μέσων απέναντι σε αποφάσεις που δικαιώνουν τους πυρόπληκτους. Εδώ και τώρα να λύσει τα προβλήματα που χρονίζουν στην περιοχή και προετοιμάζουν την επόμενη καταστροφή. Χρειάζεται τώρα ο λαός της περιοχής μας να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα που διαχρονικά υπονομεύουν τις ανάγκες και τη ζωή μας. Με την πείρα χρόνων που έχει συγκεντρώσει για όλα τα ζητήματα, να βγει στο προσκήνιο και να οργανώσει τον αγώνα του, με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ