Πέμπτη 2 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Πραγματογνώμονας κατήγγειλε απειλές εναντίον του

Eurokinissi

Για τα εμπόδια και τις απειλές που έχει καταγγείλει ότι δέχθηκε, όσο ετοίμαζε την πραγματογνωμοσύνη του για την πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλη του 2018 με 104 νεκρούς, μίλησε χτες στη δίκη ο πραγματογνώμονας αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημ. Λιότσιος, συνεχίζοντας την κατάθεσή του. Μάλιστα, όταν ολοκλήρωσε την κατάθεση, το ακροατήριο με συγγενείς θυμάτων αλλά και εγκαυματίες ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Ο μάρτυρας, που είχε διοριστεί πραγματογνώμονας στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση, τόνισε πως όσο ηγούνταν της Πυροσβεστικής ο Σ. Τερζούδης, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στα έγγραφα που ζητούσε. Ομως, όπως είπε, συνάντησε αντιδράσεις από τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος του έλεγε ότι δεν είχε δικαίωμα να ζητήσει συγκεκριμένα έγγραφα. Αναφέρθηκε στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος σήμερα είναι, όπως και ο Τερζούδης, εκ των κατηγορουμένων στη δίκη για το Μάτι. «Είχα γνωριμία με τον Ματθαιόπουλο και μου έλεγε, εν είδει αστείου, "πρόσεχε τι κάνεις, δεν είναι καλό για την καριέρα σου". Δεν έδινα σημασία», ανέφερε.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. «Στις 24 Σεπτεμβρίου παρέδωσα την πραγματογνωμοσύνη. Στις 21 συνέβη το γεγονός, η συνάντηση στο ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο). Από τις 20 το απόγευμα δέχθηκα κλήση από τον Ματθαιόπουλο. Μου είπε "πάμε να τα πούμε από κοντά". Η αλήθεια είναι πως ταράχθηκα. Ανησύχησα», είπε. «Πήγα την επόμενη μέρα. Κατά την άφιξή μου στο ΕΣΚΕ πήγα στο γραφείο του. Μείναμε οι δυο μας, και μου έλεγε "τι είναι αυτά που ζητάς, κοίτα τον εαυτό σου, θα σε βρει το ένα, το άλλο". Μου έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα με έναν αρχηγό και υπαρχηγό, ότι ο υπαρχηγός για να φάει τον αρχηγό τον άφησε χωρίς εναέρια σε Μάνη και Κύθηρα. Γνώριζα ότι υπάρχουν παθογένειες, αλλά σε αυτόν τον βαθμό όχι», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης και σε ένα γεγονός που το θεώρησε απειλή για τη ζωή του και τον τάραξε. «Ημουν στη Λέσχη Αξιωματικών και έφυγα να πάω σπίτι μου με τη μηχανή μου. Περίπου 200-300 μέτρα μετά φρέναρα. Αντιλήφθηκα ότι είχε φύγει αλυσίδα από μηχανή που ήταν μόλις δύο ετών. Το πρωί την πήγα στον αντιπρόσωπο να την δει. Μου λέει "κάποιος σε αγαπάει πολύ και στο 'κανε". Του λέω "τι λες;". Μου είπε "αυτό που ακούς. Το παξιμάδι έχει τέτοια τεχνολογία και δεν ξεβιδώνει με τίποτα". Πάλι κράτησα αμφιβολίες. Δεν ήθελα να το πιστέψω. Υπήρχε παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα», είπε. Ακόμη, ο μάρτυρας κατέθεσε πως μέχρι να φτάσει ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο ΕΣΚΕ λίγο πριν τα μεσάνυχτα, υπήρχαν αναγγελίες τόσο στο ΕΣΚΕ όσο και σε άλλους φορείς για συνολικά 37 νεκρούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ