Πέμπτη 2 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΣ
Νέο ναυάγιο με ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες

Αλλο ένα τραγικό ναυάγιο σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στο Αιγαίο, που έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο κατατρεγμένων ανθρώπων. Δύο νεκροί κι ένας αγνοούμενος είναι ο απολογισμός ναυαγίου που σημειώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα βορειοανατολικά της Κω, όταν ανετράπη σκάφος με 27 επιβαίνοντες, ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και της εξαθλίωσης όπου έχουν καταδικαστεί οι χώρες τους. Διασώθηκαν 24 άνθρωποι ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από 4 σκάφη του Λιμενικού κι ένα ελικόπτερο.

«Να σταματήσει το Αιγαίο να είναι θάλασσα νεκρών και τα νησιά στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεριζωμένων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Βόρειων Δωδεκανήσων του ΚΚΕ με αφορμή το νέο ναυάγιο.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν πρόκειται για «ατύχημα» καθώς: «Χρόνια πλέον βιώνουμε έναν ατελείωτο κατατρεγμό ανθρώπων, από τις βόμβες, τη φτώχεια και τις απάνθρωπες συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης που τους σπρώχνουν στους διακινητές βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι τεράστιες. Δεν τους ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας. Εβαλαν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους σε Κοινές Δηλώσεις και Συνθήκες, σήκωσαν φράχτες, έχτισαν ΝΑΤΟικού τύπου δομές - φυλακές και δεσμεύονται από κοινού να εφαρμόζουν τον εγκλεισμό σε αυτές, στηρίζουν τη βαρβαρότητα των απελάσεων και επαναπροωθήσεων, της λίστας ασφαλών χωρών και της εργαλειοποίησης των ξεριζωμένων.

Το ΚΚΕ απαιτεί:

Να καταργηθούν το νομοθετικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και απελάσεων και η Κοινή Δήλωση Ελλάδας - Τουρκίας. Να δημιουργηθούν Επιτροπές Ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ κι από κει να μεταβαίνουν με ασφάλεια στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Καλούμε τον λαό της Κω να καταδικάσει και να δυναμώσει την πάλη του ενάντια σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και μηχανισμούς τους που ευθύνονται για τη μετανάστευση και την προσφυγιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ