Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ MED5
Σταθερά στη ρότα της αυστηρότερης κατασταλτικής πολιτικής

Στην ανάγκη να συνεχίσουν στα συμπεράσματα του Ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των ροών των ξεριζωμένων, με τις ανάλογες κατασταλτικές δράσεις, συμφώνησαν πρόσφατα (2-3/3) οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Συνόδου των Med5, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας. Πήραν μέρος η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Φλεβάρη έδωσε «έμφαση στον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, στην αυξημένη εξωτερική δράση και στις εσωτερικές πτυχές» του ζητήματος, αποθεώνοντας την καταστολή στα σύνορα και το άνοιγμα της κάνουλας τόσο - όσο και όποτε επιτάσσουν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για φτηνό, χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό. Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης διεκδίκησε «ακόμα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υποστήριξη. Και θα εξακολουθούμε να διεκδικούμε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε να έχουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας», μεταξύ αυτών και για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα, όπως και επιτάχυνση «των πολιτικών επιστροφών, έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν γρήγορα στις χώρες προέλευσης», με βάση το αντιδραστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινή δήλωση των υπουργών αναφέρεται μεταξύ άλλων στην «ενισχυμένη επιτήρηση των συνόρων, τόσο των θαλάσσιων όσο και των χερσαίων, μεταξύ άλλων μέσω της προ-συνοριακής εναέριας επιτήρησης», αλλά και στη διεξαγωγή παρόμοιων επιχειρήσεων από τα κράτη - μέλη και την ΕΕ, «γεγονός που απαιτεί την υποστήριξη της Frontex προς τα κράτη - μέλη στα εξωτερικά σύνορα. Θεωρούμε ότι η Frontex θα πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για το έργο αυτό, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης των διεθνών υδάτων», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, μεγαλύτερο κυνηγητό των κατατρεγμένων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ.

«Γενικότερα επαναλαμβάνουμε, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023, ότι πρέπει να διατεθούν σημαντικά κονδύλια και μέσα της ΕΕ για τη στήριξη των κρατών - μελών στην ενίσχυση των δυνατοτήτων και των υποδομών προστασίας των συνόρων, των μέσων επιτήρησης και του εξοπλισμού», τονίζουν. Αποδέχονται έτσι οι χώρες αυτές με προσήλωση τον ρόλο του χωροφύλακα των ευρωπαϊκών συνόρων και στηρίζουν την ενίσχυση της Frontex στα σύνορα, για επαναπροωθήσεις και fast track απελάσεις, συμμετέχοντας ενεργά στη συστηματική αποψίλωση της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, με την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, τον εγκλωβισμό μέσω του Κανονισμού του Δουβλίνου κ.λπ.

Προσθέτουν δε πως «τονίζουμε τη σημασία των επιστροφών ως βασικού πυλώνα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ενωσης. Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώνουμε την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επιστροφή αιτούντων άσυλο που απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου τους και άλλων υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στην Ενωση». Πρόκειται για δράσεις και μηχανισμούς βίαιης επιστροφής των «παράτυπων» κατατρεγμένων στις χώρες καταγωγής τους. Με τον όρο «παράτυποι» χαρακτηρίζονται άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους λόγω του ξεζουμίσματος των χωρών αυτών από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, των επεμβάσεων και πολέμων. Την ίδια ώρα, για τις ανάγκες του κεφαλαίου αφήνεται ανοιχτή η ...πόρτα για τους «νόμιμους μετανάστες», είτε ως φτηνό εργατικό δυναμικό είτε ως εξειδικευμένο προσωπικό. Γι' αυτό «θα πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τις νόμιμες οδούς ως μέσο για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και την προώθηση τακτικών, ομαλών και ασφαλών οδών μετανάστευσης», όπως αναφέρουν.

Οσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις, καλούν «το Συμβούλιο να εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός μόνιμου και υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των κρατών - μελών πρώτης γραμμής και θα διασφαλίζει ότι οι ανάγκες αυτές θα καλύπτονται πλήρως μέσω των συνεισφορών αλληλεγγύης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ