Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ
Μήνυμα μάχης για την Κοινωνική Ασφάλιση η χτεσινή μαζική απεργία

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα
Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα
Με μεγάλη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία τους οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ έστειλαν χτες μήνυμα εναντίωσης στην πολιτική που έχει αποψιλώσει τον ασφαλιστικό οργανισμό από προσωπικό, προωθεί την παράδοσή του στους ιδιώτες μάνατζερ, μαζί με την περιουσία που έχει προκύψει από τις εισφορές των εργαζομένων, ενώ σταθερά χειροτερεύει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του προς ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έγινε έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν και εργαζόμενοι από την περιφέρεια.

Για την κατάσταση στον ΕΦΚΑ, που έχει φτάσει στο απροχώρητο, ως συνέπεια των διαχρονικών αντιασφαλιστικών πολιτικών, μίλησε ο Μπάμπης Λυμπεράς, πρόεδρος της ΠΟΣΕ -ΕΦΚΑ.

Η Μαρία Τσιαμούρη, αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ, κατήγγειλε ότι από 12.000 εργαζόμενους στον Οργανισμό έχουν απομείνει μόλις 7.000, χωρίς να έχουν στοιχειώδη υλικοτεχνική υποδομή. Υπογράμμισε ότι η «ενοποίηση» που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου απέβλεπε μόνο στη μείωση των συντάξεων και των παροχών.

Τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ εξέφρασε η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας πως το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να παλέψει όχι μόνο για να μην μπουν οι ιδιώτες μάνατζερ στον ΕΦΚΑ αλλά και ενάντια στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του Δημοσίου, για να ενισχυθεί πραγματικά η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, με βάση τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Να εντάξει τον αγώνα των εργαζομένων του ΕΦΚΑ στο σενάριο της κυβερνητικής εναλλαγής επιχείρησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, που χαιρέτισε τη συγκέντρωση, υποστηρίζοντας ότι όταν το κόμμα της έρθει στην κυβέρνηση «θα καταργήσει τους νόμους Χατζηδάκη - Μητσοτάκη», αποκρύπτοντας πως οι νόμοι που ψήφισε η ΝΔ μετά το 2019, ήρθαν και προστέθηκαν πάνω στον νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά όλου του αντιασφαλιστικού οικοδομήματος που έχει στηθεί σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Σε αυτήν ακριβώς την πολιτική, που από το 1990 ακόμα άρχισε να ξηλώνει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, αναφέρθηκε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, εκ μέρους της ΣΕΑ, αναδεικνύοντας τις μεγάλες ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και μίλησαν συνδικαλιστές του χώρου και της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων και φορέων. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και το κοινό κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων, ενώ ακολούθησε πορεία προς τον ΕΦΚΑ στην οδό Ακαδημίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο του ΕΦΚΑ στην Αριστοτέλους πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοί του στη Θεσσαλονίκη. Οπως έγινε γνωστό, η συμμετοχή στην απεργία, στην Κεντρική Μακεδονία, ξεπέρασε το 85% και σε αρκετές περιπτώσεις ήταν καθολική.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν μαζικά οι συνταξιούχοι μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιουχικών Σωματείων, εκπρόσωποι της ΕΔΟΘ, της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι κομμάτων, κ.ά.

Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από το έγκλημα στα Τέμπη και ολοκληρώθηκε με τους εργαζόμενους να απλώνουν ένα μεγάλο μαύρο πανί.

Τη συμπαράσταση στους απεργούς εξέφρασαν μελωδικά, ερμηνεύοντας επίκαιρα τραγούδια, ο Κώστας Πρατσινάκης και φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης.

Μίλησε ακόμα ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», μεταφέροντας την αποφασιστικότητα των συνταξιούχων να παλέψουν για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, μετέφερε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και ενημέρωσε για τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχει κάνει προωθώντας τις διεκδικήσεις τους, όπως για την τροπολογία για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Μια τροπολογία που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα, που υποκριτικά δηλώνουν ότι στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ