Παρασκευή 10 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Ανησυχία για την αναβάθμιση της Κίνας «έναντι της ισχύος και επιρροής των ΗΠΑ»

Τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον η πρώτη διά ζώσης Σύνοδος Κορυφής της AUKUS

Η Κίνα, «η οποία προκαλεί ολοένα και περισσότερο τις ΗΠΑ σε οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, παραμένει προτεραιότητά μας», δήλωσε η διορισμένη από την κυβέρνηση Μπάιντεν διευθύντρια των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Αβρίλ Χέινς, στη διάρκεια συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, για τις «παγκόσμιες απειλές» για την «ασφάλεια» της χώρας.

Η σχετική έκθεση εκτιμά μεταξύ άλλων ότι, «παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα θα διατηρήσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία, σε διπλωματικό, αμυντικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ, έστω και αν περιορίσει τη δημόσια υποστήριξή της».

Η Χέινς υπογράμμισε πως το κυβερνών κόμμα της Κίνας «πείθεται ολοένα και περισσότερο» ότι θα αναδείξει τη χώρα σε παγκόσμια δύναμη, «εις βάρος της ισχύος και της επιρροής των ΗΠΑ». Επισήμανε δε ότι «τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα, καθώς ο στρατηγικός ανταγωνισμός με την Κίνα και τη Ρωσία εντείνεται, για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί ο κόσμος».

Αναφορικά με την Ουκρανία, η έκθεση αναφέρει ότι ο πόλεμος εγκυμονεί «μεγάλο κίνδυνο» ακόμα και για μια σύγκρουση Ρωσίας με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Προχωρούν τα σχέδια εξοπλισμού της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια

Με το βλέμμα ακριβώς στην αντιμετώπιση της Κίνας, ιδιαίτερα στην κρίσιμη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ουάσιγκτον εντείνει κινήσεις ενίσχυσης του σχήματος AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία) που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και με σαφή αντικινεζικό προσανατολισμό το φθινόπωρο του 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα 13/3 ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα υποδεχτεί στον Λευκό Οίκο τους πρωθυπουργούς Βρετανίας και Αυστραλίας, Ρίσι Σούνακ και Αντονι Αλμπανέζι, αντίστοιχα, στην πρώτη διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής της AUKUS.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί ο εξοπλισμός της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια, στοιχείο που θεωρείται κομβικό για την αναβάθμιση της στρατιωτικής της ισχύος στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικό. Πληροφορίες του αμερικανικού πρακτορείου «Bloomberg» ανέφεραν ότι τα υποβρύχια θα βασίζονται σε ένα τροποποιημένο βρετανικό σχέδιο, με εξαρτήματα και αναβαθμίσεις των ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι η παραγωγή του πρώτου υποβρυχίου θα διαρκέσει χρόνια.

Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Αυστραλία φέρονται έτοιμες να συζητήσουν την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία, όπως και την πώληση αμερικανικών υποβρυχίων κλάσης «Βιρτζίνια».

Από τη μεριά της Κίνας, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, κάλεσε τις τρεις χώρες «να κάνουν περισσότερα πράγματα που ευνοούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

«Λάδι στη φωτιά» από την επίσκεψη της Προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, «λάδι στη φωτιά» των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας αναμένεται να προσθέσει η επίσκεψη της Προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, στις ΗΠΑ - ή η «διέλευσή» της όπως αναφέρεται στις σχετικές διατυπώσεις - όπου θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους. Μάλιστα, εδώ και μέρες συζητιέται το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ανέφερε ότι «οι διελεύσεις από τις ΗΠΑ ανώτερων Ταϊβανέζων αξιωματούχων είναι σύμφωνες με την πολιτική που εφαρμόζουμε εδώ και πολύ καιρό και με τις ανεπίσημες αλλά ισχυρές σχέσεις μας με την Ταϊβάν». Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σε αυτό. Συμμορφώνεται απόλυτα προς το status quo», θυμίζοντας πως η Τσάι Ινγκ-γουέν έκανε «διελεύσεις» από τις ΗΠΑ έξι φορές από το 2016.

  • Επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία θα κάνει ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεόλ, στις 16 και 17 Μάρτη, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Η επίσκεψη ακολουθεί πρόσφατη ανακοίνωση για συμφωνία των δύο πλευρών σχετικά με ιστορικά ζητήματα που συνδέονταν με «τριβές» στις διμερείς τους σχέσεις, την οποία υποδέχτηκε με μεγάλη ικανοποίηση η Ουάσιγκτον.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ