Παρασκευή 10 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στους δρόμους μαζικά και η νεολαία κατά των αντιασφαλιστικών ανατροπών

Στιγμιότυπο από χτεσινή διαδήλωση μαθητών στη Λιόν

Copyright 2023 The Associated

Στιγμιότυπο από χτεσινή διαδήλωση μαθητών στη Λιόν
Μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας έκαναν χτες και οι μαθητές και φοιτητές, δύο μέρες μετά τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετείχαν εκατομμύρια διαδηλωτές ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν.

Στο Παρίσι, ξεκίνησε μεγάλη διαδήλωση από την περιοχή του Σεν Λαζέρ, που κατέληξε στην πλατεία της Δημοκρατίας, όπου έως αργά είχαν προγραμματιστεί μια σειρά δράσεις, συναυλίες κ.τ.λ.

«Γνωρίζουμε ότι εμείς θα δουλεύουμε σε πιο επικίνδυνες συνθήκες από τις προηγούμενες γενιές. Και η πορεία που χάραξε ο Μακρόν δεν μας ταιριάζει. Με τις αλλαγές στις συντάξεις, θέλει να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια. Με τις αλλαγές στη μαθητεία και τη μεταρρύθμιση στα επαγγελματικά λύκεια, θέλει να δουλεύουμε από μικρότερη ηλικία. Με τις αλλαγές στην επιδότηση των ανέργων, θέλει να μας αναγκάζει να δεχόμαστε σταθερά θέσεις εργασίας πιο επισφαλείς. Για όλα αυτά κάνουμε κινητοποιήσεις οι νέοι...», δήλωνε χτες μαθητής Λυκείου στο Παρίσι.

Ενώ ένας άλλος σημείωνε: «Αναγκάζουν τους ανθρώπους να σταματούν να δουλεύουν σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, ενώ για τους νέους υπάρχουν όλο και λιγότερες θέσεις εργασίας (...) Το ποσοστό της ανεργίας στους νέους είναι μεγαλύτερο από αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού και η ηλικία εισόδου στην εργασία ξεκινά πλέον στα 27 ή 28 έτη».

Συνεχίζονται οι απεργίες σε διάφορους κλάδους

Στο μεταξύ, οι 24ωρες απεργίες συνεχίζονται και σήμερα, όπως έγινε και χτες, σε μια σειρά κλάδους (διυλιστήρια, μέσα μεταφοράς, λιμάνια κ.τ.λ.), με Ομοσπονδίες να καλούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την απόσυρση των σχεδιαζόμενων ανατροπών.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που μια σειρά αγωνιστικές Ομοσπονδίες και συνδικάτα προχωρούν σε κινήσεις συντονισμού και κλιμάκωσης της πάλης, οι επικεφαλής των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων (CGT, CFDT κ.τ.λ.) έστειλαν κοινή επιστολή στον Μακρόν για να συναντηθούν μαζί του, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση «σιωπά μπροστά στην εκδήλωση ενός ισχυρού κοινωνικού κινήματος» και κάνοντας λόγο για «απουσία απάντησης που συνιστά ένα σοβαρό δημοκρατικό πρόβλημα».

Στο μεταξύ, καθώς προχωρούν τα παζάρια ανάμεσα στις διάφορες αστικές πολιτικές δυνάμεις σε αντίθεση με τις ανάγκες και τη βούληση των εργαζομένων, η Γερουσία ενέκρινε το επίμαχο άρθρο 7 του νομοσχεδίου που θεωρείται καθοριστικό για την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που η κυβέρνηση επιδιώκει, στα 64 από τα 62 έτη που είναι σήμερα. Η συζήτηση συνεχίζεται εν μέσω διαφόρων ελιγμών και τροπολογιών, με τις οποίες τα διάφορα κόμματα προσπαθούν να εκτονώσουν τη λαϊκή οργή, διατηρώντας ανέπαφο τον πυρήνα της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης, δηλαδή την «επιμήκυνση του εργάσιμου βίου», όπως εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητα της μεγαλοεργοδοσίας.

Το άρθρο 7 εγκρίθηκε με 201 ψήφους έναντι 115 κατά. Θυμίζουμε πως στη Γερουσία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισό ευχαρίστησε ειδικά τους «γερουσιαστές της δεξιάς και του κέντρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ