Κυριακή 31 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Συσχέτιση μολύνσεων και αρτηριοσκλήρωσης;

Μια αρτηρία που έχει κατά μεγάλο μέρος αποφραχθεί από πλάκα (γκρι) διαθέτει πια μόνον ένα μικρό άνοιγμα (μαύρο) για τη δίοδο του αίματος
Μια αρτηρία που έχει κατά μεγάλο μέρος αποφραχθεί από πλάκα (γκρι) διαθέτει πια μόνον ένα μικρό άνοιγμα (μαύρο) για τη δίοδο του αίματος
Μερικοί επιστήμονες έχουν την άποψη ότι οι κάθε λογής ιώσεις και μολύνσεις σωρευτικά αυξάνουν την πιθανότητα μιας φλεγμονώδους αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στις εν μέρει αποφραγμένες αρτηρίες. Σε υποστήριξη αυτής της άποψης, ήρθε μια πρόσφατη μελέτη που βρήκε συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση σε πολλούς διαφορετικούς μολυσματικούς παράγοντες και την έκταση της αρτηριοσκλήρωσης και της πιθανότητας θανάτου απ' αυτήν.

Οι Γερμανοί ερευνητές έλεγξαν 572 άτομα που έπασχαν από καρδιακές παθήσεις για αντισώματα σε 8 μικροοργανισμούς, από τον ιό του έρπητα και τον Επσταϊν - Μπαρ, μέχρι τα βακτήρια που προκαλούν την πνευμονία και το έλκος. Αποδείχτηκε ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα με τις περισσότερες εκθέσεις στους παράγοντες αυτούς ήταν μέχρι και 5 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν προχωρημένη αρτηριοσκλήρωση.

Μετά από τρία χρόνια, το ποσοστό θανάτων των ασθενών με προχωρημένη αρτηριοσκλήρωση, που είχαν διαγνωστεί ως θετικοί σε ελάχιστα ή σε κανένα παθογόνο ήταν μόνον 7%, ενώ εκείνων που είχαν διαγνωστεί θετικοί σε όλα ή στα περισσότερα παθογόνα ήταν 20%. Συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση σε παθογόνα και τη θνησιμότητα παρατηρήθηκε και στις περιπτώσεις περιορισμένης αρτηριοσκλήρωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ