Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχία στις ΗΠΑ για τις τράπεζες

Copyright 2023 The Associated

Εντονοι κραδασμοί παρατηρούνται στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, με αφορμή τις πτωχεύσεις τραπεζών, και εντείνεται η ανησυχία για τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης. Είναι χαρακτηριστικά δημοσιεύματα που φέρουν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να εξετάζει αν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές μπορούν να εγγυηθούν καταθέσεις μεγαλύτερες από το τρέχον ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων στους περισσότερους λογαριασμούς χωρίς επίσημη συναίνεση από το Κογκρέσο.

Το περασμένο 24ωρο η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε (στη διάρκεια ομιλίας της στο ετήσιο συμπόσιο του Οργανισμού Αμερικανών Τραπεζιτών στην Ουάσιγκτον) ότι μετά τις πτωχεύσεις των τραπεζών SVB και Signature Bank το σύστημα «παραμένει σταθερό» και ότι παρέχεται ρευστότητα στις τράπεζες.

Στις 16 Μαρτίου η Fed είχε ανακοινώσει πως δάνεισε σε λίγες μέρες περίπου 12 δισ. δολάρια στις αμερικανικές τράπεζες, στο πλαίσιο του μηχανισμού της 12ης Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα αναλήψεων των πελατών τους.

Παρ' όλα αυτά, αμερικανικές τράπεζες μεσαίου μεγέθους ζητούν μεγαλύτερη και ευρύτερη κρατική παρέμβαση μετά την κατάρρευση τριών τραπεζών από τις αρχές Μαρτίου, όταν καταθέτες με μη εγγυημένες καταθέσεις απέσυραν τα χρήματά τους. Η ανησυχία τους εντείνεται καθώς και μία τέταρτη τράπεζα, η First Republic Bank, βλέπει τις μετοχές της να υποχωρούν σημαντικά.

Στο φόντο των διαβεβαιώσεων της Γέλεν για σταθεροποίηση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, η δυσπιστία μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων αξιολόγησης απέναντι στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS συνεχίστηκε. Ενα 24ωρο μετά την υποβάθμιση της UBS από τον οίκο αξιολόγησης «Standard and Poor's», σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε χτες και η «Moody's», υποβαθμίζοντας τις προοπτικές της UBS σε αρνητικές.

Εντείνεται ο ανταγωνισμός για τα «πράσινα καύσιμα»

Χτες η ΕΕ κατέθεσε έναν «οδικό χάρτη» που θα καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο τα λεγόμενα «πράσινα καύσιμα» θα μπορούσαν να θεωρούνται ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος, ώστε να άρει η Γερμανία τις αντιρρήσεις της για την απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035.

Σε σχετική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται η πρόταση για τη δημιουργία ενός «προσχεδίου ορισμένων γενικών μεταβατικών αρχών, αναγκαίων προκειμένου τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ηλεκτροκαύσιμα να μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται και μετά το 2035». Το σχετικό έγγραφο επικαλέστηκε χτες το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg», αναφέροντας ότι οι προωθούμενοι κανόνες σχετικά με τα αυτοκίνητα τα οποία λειτουργούν με e-fuels (λεγόμενα «ηλεκτροκαύσιμα», όπως η e-κηροζίνη, το e-μεθάνιο ή η e-μεθανόλη, που παράγονται συνθέτοντας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που έχουν «αιχμαλωτιστεί» από τον αέρα και υδρογόνο που παράγεται μέσω της χρήσης ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) προτείνεται να τεθούν σε συζήτηση προς έγκριση μόνο αφού τα κράτη - μέλη εγκρίνουν την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης που λειτουργούν με βενζίνη και ντίζελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ