Τετάρτη 29 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
Επιστημονικό συνέδριο για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη

Στον μεγάλο Κερκυραίο λογοτέχνη και λόγιο Κωνσταντίνο Θεοτόκη θα είναι αφιερωμένο το επόμενο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ), που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 2 έως τις 4 Νοέμβρη 2023.

«Κωνσταντίνος Θεοτόκης (1872 - 1923), ο λογοτέχνης, ο λόγιος, ο κοινωνικός στοχαστής.Αφιέρωμα για τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τον θάνατό του», είναι το πλήρες θέμα του συνεδρίου και οι θεματικοί του άξονες θα είναι:

  • Ο Κ. Θεοτόκης και η εποχή του: Το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο. Οι σοσιαλιστικές ιδέες, η πολιτική και κοινωνική του δράση. Ο Κ. Θεοτόκης και το γλωσσικό ζήτημα. Οι σχέσεις του με τους συγχρόνους του, οι επιδράσεις.
  • Ο λογοτέχνης Κ. Θεοτόκης: Το ποιητικό του έργο. Το πεζογραφικό του έργο (το κοινωνικό μυθιστόρημα, ο ρεαλισμός, ο νατουραλισμός και η ηθογραφία).
  • Το μεταφραστικό έργο και οι φιλολογικές μελέτες του Κ. Θεοτόκη.
  • Το λογοτεχνικό έργο του Κ. Θεοτόκη και η διδασκαλία του στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Το πεζογραφικό έργο του Κ. Θεοτόκη και ο ορίζοντας προσδοκιών του σύγχρονου αναγνώστη. Η θέση του στον λογοτεχνικό κανόνα. Η διδακτική προσέγγιση του έργου του.
  • Το μυθιστόρημα του Κ. Θεοτόκη και ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος.

Το συνέδριο αφιερώνεται στη μνήμη του Κώστα Μπαλάσκα, ιδρυτικού μέλους και πρώτου προέδρου της ΠΕΦ, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Στο συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν με εισήγηση απόφοιτοι των φιλοσοφικών σχολών της χώρας, φιλόλογοι που υπηρετούν ή που έχουν αφυπηρετήσει από τα σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου και πανεπιστημιακοί καθηγητές. Οι προτάσεις για συμμετοχή στο συνέδριο (τίτλος εισήγησης, περίληψη και στοιχεία του υποψήφιου εισηγητή) πρέπει να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΠΕΦ (p-e-f@otenet.gr) έως και τις 31 Μάη. Οι εισηγήσεις θα έχουν διάρκεια 20 λεπτά και θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο από την ΠΕΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ