Τετάρτη 29 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΚΡΑ.-- Για «νέα εποχή συνεργασίας» με την Αφρική έκανε λόγο, χτες, τρίτη μέρα της επίσκεψής της στην Γκάνα, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις. Η ίδια εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις δυνατότητες της «αφρικανικής καινοτομίας στο μέλλον». Στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί σε Γκάνα, Τανζανία και Ζάμπια, ανέφερε ότι «θα πρέπει να επενδύσουμε στην αφρικανική δημιουργικότητα» και πρόσθεσε πως αυτή «μπορεί να ξεκλειδώσει αξιόπιστη οικονομική ανάπτυξη και ευκαιρίες».

ΤΕΝΕΣΙ.-- Το 129ο μακελειό του 2023 ήταν αυτό που διέπραξε σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο στο Νάσβιλ του Τενεσί ένας 28χρονος διεμφυλικός, που βιολογικά ήταν γένους θηλυκού με το όνομα Οντρεϊ Χέιλ. Στο σπίτι του βρέθηκαν αρκετά όπλα, αλλά και ένα μανιφέστο, καθώς και έγγραφα και σχεδιαγράμματα που έδειχναν πως παρακολουθούσε το κτίριο για καιρό προτού εξαπολύσει την επίθεση για να σκοτώσει τρία παιδάκια και τρεις ενήλικες, ώσπου σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών στον χώρο του φονικού. Από την αρχή του 2023 έχουν σημειωθεί ένοπλα βίαια περιστατικά σε 12 σχολεία στις ΗΠΑ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκτός ψηφοδελτίων του κόμματός του μένει ο σοσιαλδημοκράτης, πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν καθώς αποκλείστηκε από υποψήφιος του κόμματος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Την απόφαση πήρε χτες η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή των Εργατικών με 22 ψήφους έναντι 12, υιοθετώντας σχετική πρόταση του αρχηγού του κόμματος, Κιρ Στάρμερ.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση στο Ισμαηλιτικό Κέντρο της Λισαβόνας, ανακοίνωσε η πορτογαλική αστυνομία. Το CNN Πορτογαλίας μετέδωσε πως ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, ένας Αφγανός υπήκοος που κρατούσε ένα μεγάλο μαχαίρι, πυροβολήθηκε και έχει συλληφθεί.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Πειρατές κατέλαβαν το περασμένο Σάββατο δανέζικης ιδιοκτησίας εμπορικό πλοίο στον Κόλπο της Γουινέας. Πρόκειται για το πλοίο «Monjasa Reformer» της ναυτιλιακής εταιρείας «Monjasa», με 16μελές πλήρωμα, το οποίο κατέφυγε αμέσως σε θωρακισμένο «δωμάτιο πανικού». Το λιβεριανής σημαίας τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου και χημικών δέχθηκε επίθεση ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων δυτικά του λιμανιού Πουάντ-Νουάρ του Κονγκό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ