Παρασκευή 26 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ιδού οι υπεύθυνοι»

Την κυβέρνηση και τους εργοδότες καταγγέλουν, σαν υπεύθυνους για το προχτεσινό δυστύχημα στην υπό κατασκευή γέφυρα , συνδικάτα

Την κυβέρνηση που εγκληματικά αδιαφορεί και την εργοδοτική ασυδοσία, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σαν κύριους υπεύθυνους και για το προχτεσινό δυστύχημα, με την κατάρρευση της υπό κατασκευή γέφυρας στη νέα λεωφόρο Σταυρού - Ελευσίνας, που στοίχισε τη ζωή σε δυο εργάτες.

«Ελεος. Οι νεκροί συνάδελφοί μας μέσα στο '99 κοντεύουν τους 40. Στο μετρό ξεπέρασαν από καιρό τα 800 τα ατυχήματα, στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων οι νεκροί έφτασαν τους 5, θανατηφόρο προχτές στην Κηφισίας, πριν ένα περίπου μήνα στου Ζωγράφου, στα Πατήσια, στο Χαλάνδρι και η λίστα είναι ατέλειωτη», τονίζει το Συνδικάτο.

Οπως επισημαίνει, «η εργοδοσία πραγματικά "ξεσάλωσε", κάτω από την κυβερνητική αδιαφορία, το ξεχαρβάλωμα των ΚΕΠΕΚ και των Επιθεωρήσεων Εργασίας και την ουσιαστική κατάργηση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου, δεν τηρεί και δε διαθέτει χρήματα και χρόνο, για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ εντατικοποιεί την εργασία, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των θανατηφόρων, και όχι μόνο, ατυχημάτων».

Καλεί τους οικοδόμους να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα χέρια τους, παλεύοντας καθημερινά για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Είναι καιρός - καταλήγει - να αντιστραφεί η ρήση «το χρήμα πρωτεύει, ο άνθρωπος περισσεύει».

«Εξπρές του μεσονυκτίου έχει γίνει το μεροκάματο στην οικοδομή», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και καταγγέλλει κυβέρνηση και εργοδότες για το προχτεσινό δυστύχημα Καλεί την κυβέρνηση να τιμωρήσει παραδειγματικά τους υπεύθυνους για το νέο έγκλημα.

«Φτάνει πια, δεν μπορούν να πληρώνουν με το αίμα τους οι εργαζόμενοι», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με αφορμή το προχτεσινό δυστύχημα και καταγγέλλει την ασυδοσία των μεγαλοεργολάβων που στο βωμό του κέρδους δε διστάζουν να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές, καθώς και τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εργασίας που δεν ασκούν έγκαιρα και προληπτικά όλους τους απαραίτητους ελέγχους για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Απαιτεί να γίνει σε βάθος έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να ενισχυθεί ουσιαστικά το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και των τεχνικών ασφάλειας και να γίνεται προληπτικός έλεγχος για τις συνθήκες εργασίας, κατά προτεραιότητα σε κλάδους υψηλού κινδύνου, όπως οικοδομές και δημόσια έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ