Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναδρομική έκθεση με έργα του Α. Τάσσου στην Κέρκυρα

Εγκαινιάζεται σήμερα στην Πινακοθήκη της Κέρκυρας, στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου, η αναδρομική έκθεση του χαράκτη Αναστάσιου Αλεβίζου (Α. Τάσσος) με ξυλογραφίες, σχέδια και ξύλινες πλάκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναδρομική έκθεση του σπουδαίου χαράκτη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κερκυραϊκό κοινό, ενώ κάποια από τα έργα της έκθεσης δεν έχουν εκτεθεί ξανά.

Ο Α. Τάσσος ήδη από τη δεκαετία του 1940 κυριαρχεί στον χώρο της χαρακτικής, ξεκινώντας μια πορεία που θα τον αναδείξει σε μία από τις πιο σημαντικές μορφές της νεοελληνικής Τέχνης. Δεν επέλεξε τυχαία τη χαρακτική για να εκφραστεί. Ο ίδιος ξεχώριζε την τεράστια κοινωνική της σημασία και τη θεωρούσε «τέχνη του λαού», μια και τα χαρακτικά έργα μπορούσαν εύκολα να κυκλοφορήσουν σε πολλά αντίτυπα. Οπως έλεγε, «είναι γεγονός πως μια φωνή, για να υπάρξει, θα πρέπει ή ν' ακούγεται ή να φαίνεται. Η φωνή των χαράξεων έχει την τεράστια δύναμη να φαίνεται όχι μια φορά, αλλά πολλές φορές ταυτόχρονα και ίδια. Είναι το μεγάλο μυστικό της δύναμής της». Επιπλέον, η χαρακτική και οι δυνατότητες που αυτή έδινε αξιοποιήθηκαν διαχρονικά για τις προπαγανδιστικές ανάγκες των αγώνων του λαού, κομμάτι στο οποίο και ο ίδιος ο Τάσσος έβαλε τη δική του σφραγίδα.

Οι χαράξεις του στο ξύλο αντανακλούν τη σχέση του με τον κόσμο, συναντούν την Ιστορία και τα συλλογικά βιώματα, αποτυπώνουν το δράμα και το μεγαλείο της ζωής, εξαίρουν την εργασία και τον αγώνα. Η δημιουργία του, με την εκφραστική πληρότητα και τις αισθητικές της αξίες, τη συγκίνηση και την αλήθεια της, διατηρεί τον επίκαιρο χαρακτήρα της, τη δύναμη των συμβόλων και των μηνυμάτων της, διαχρονικών και πανανθρώπινων.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Πινακοθήκη του δήμου Κέρκυρας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος».

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, ιστορικός Τέχνης.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 10.00 - 16.00.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ