Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
Επιτακτική ανάγκη να αναλάβει το κράτος τις ευθύνες του για τη σχολική στέγη

Πτώση τμήματος της οροφής στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου σημειώθηκε στις αρχές του Απρίλη, ευτυχώς χωρίς κανείς να τραυματιστεί
Πτώση τμήματος της οροφής στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου σημειώθηκε στις αρχές του Απρίλη, ευτυχώς χωρίς κανείς να τραυματιστεί
Το θέμα της καταλληλότητας και της ασφάλειας των σχολικών υποδομών συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε πάνω από πέντε περιστατικά πτώσης σοβάδων, αποκόλλησης παραθύρων κ.λπ., ενώ και αυτή η βδομάδα ξεκίνησε με πτώσεις σοβάδων σε Δημοτικό Σχολείο του Βόλου, όπου λίγο έλειψε να τραυματιστεί η καθαρίστρια. Ενδεικτική, δε, είναι η περίπτωση δυο σχολείων του Βύρωνα (το 1ο και 6ο Δημοτικό, μαζί όμως και τμήματα των Νηπιαγωγείων 2ου, 5ου, 8ου και 9ου που στεγάζονται στα κτίρια αυτά), όπου όπως αποκαλύφθηκε στον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο κατατάχτηκαν στην κατηγορία Α (υψηλή προτεραιότητα), ωστόσο επί 14 μήνες δεν είχε γίνει τίποτα γι' αυτά, ούτε καν ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, επειδή... κόστιζε 5.000 ευρώ και ο δήμος ανέμενε τα χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών!

Ως εκρηκτική περιέγραψε η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής την κατάσταση της σχολικής στέγης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα τέλη του Μάρτη, παραθέτοντας πολλές δεκάδες παραδείγματα ελλείψεων και προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές σε σχολεία δήμων της Αττικής. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε επίσης καταθέσει και σχετικό υπόμνημα στη Βουλή, επαναφέροντας επιτακτικά τα ζητήματα των ελέγχων και αναγκαίων παρεμβάσεων στα σχολικά κτίρια ώστε να εξασφαλίζονται η ασφάλεια των μαθητών και η παιδαγωγική διαδικασία. Σε ανάλογες πρωτοβουλίες προχώρησαν και άλλοι φορείς του γονεϊκού κινήματος, όπως η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης, οι οποίες σε συνεντεύξεις Τύπου παρουσίασαν μία ενδεικτική εικόνα από την εκρηκτική κατάσταση στις σχολικές υποδομές στις περιοχές τους, αλλά και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, που διοργάνωσε ημερίδα, παρουσιάζοντας επίσης παραδείγματα προβληματικών κτιριακών υποδομών στον δήμο της, αλλά και αναδεικνύοντας τις διαχρονικές αιτίες της υποχρηματοδότησης και της πολιτικής «κόστους - οφέλους» που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις.

Προαύλιο ειδικού σχολείου στην Πυλαία
Προαύλιο ειδικού σχολείου στην Πυλαία
Οι γονείς δεν ανέχονται να είναι καθημερινότητα η «βροχή σοβάδων» στα σχολεία, να στοιβάζονται τα παιδιά τους σε κοντέινερ, να τρέχουν σε ακατάλληλα και επικίνδυνα προαύλια, να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους σκουριασμένες μπασκέτες, να μην είναι τα σχολεία τους προσβάσιμα σε άτομα με κινητικά προβλήματα, να μην υπάρχουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και να μην έχουν γίνει προσεισμικοί έλεγχοι κ.ο.κ. Ούτε ανέχονται να πετιέται το μπαλάκι της ευθύνης για όλα αυτά από την κυβέρνηση στους δήμους, στον κάθε εργολάβο που αναλαμβάνει μερεμέτια και πάλι πίσω. Είναι όλοι υπόλογοι! Είναι γνωστό ότι πάνω από το 50% των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων είναι χτισμένα πριν από 40 έως 50 χρόνια, δηλαδή αντικειμενικά οι ανάγκες ελέγχου και συντήρησής τους είναι αυξημένες! Ομως, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνυπογράφουν την πολιτική της υποχρηματοδότησης όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως κυβερνήσεις είτε ως δημοτικές αρχές.

Η παρουσίαση των προβλημάτων από τους φορείς και οι αλλεπάλληλες καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι τόσο γενικευμένες, που κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνωρίζει το πρόβλημα.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» έχει προειδοποιήσει κατ' επανάληψη και με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία ότι «σε πάνω από τα μισά σχολεία της χώρας πρέπει να γίνουν έγκαιρα και έγκυρα οι αναγκαίοι έλεγχοι, αλλά και οι απαιτούμενες επισκευές με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Είναι εγκληματικό η ευθύνη για έναν τόσο ευαίσθητο και ιδιαίτερο τομέα, όπως η σχολική στέγη, να έχει διασκορπιστεί σε δήμους, Περιφέρειες και αλλού, με τα αποτελέσματα που βλέπουμε καθημερινά». Και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι δήμοι και οι τεχνικές τους υπηρεσίες δεν μπορούν να σηκώσουν και αυτό το βάρος, ούτε έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία σε ένα τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο. Οπως επίσης είναι φανερό ότι το κράτος δεν έχει κανέναν έλεγχο και καμία εικόνα αν και πώς γίνονται οι απαιτούμενες επισκευές από τους δήμους». Παράλληλα, τονίζει ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στη σχολική στέγη δεν σηκώνει ούτε αναβολές ούτε μετάθεση ευθυνών. Και προφανώς δεν μπορεί να περιμένει, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τους πρωτοβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους, να κάνει το ΤΕΕ ομάδες που θα κάνουν ελέγχους επί μήνες, να στείλει τα στοιχεία στον ΟΑΣΠ (που κι αυτός έχει μείνει με 31 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι μισοί μηχανικοί) και κατόπιν να κριθεί (από ποιον;) ποια σχολεία χρήζουν δευτεροβάθμιων ελέγχων και στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές».

Ρωγμές στο ταβάνι σχολείου στο Περιστέρι
Ρωγμές στο ταβάνι σχολείου στο Περιστέρι
Η λαϊκή απαίτηση και το αυτονόητο σήμερα είναι με αποκλειστική ευθύνη του κράτους να γίνουν έγκαιρα και έγκυρα οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι αναγκαίες επισκευές στα σχολεία και να φτιαχτούν νέα σύγχρονα σχολικά κτίρια όπου χρειάζεται, για να καλυφθούν οι ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ