Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρεμβάσεις για κτιριακά προβλήματα σχολείων

Το πιο πρόσφατο περιστατικό με πτώση σοβάδων, στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, όπου κινδύνεψε να τραυματιστεί μια καθαρίστρια
Το πιο πρόσφατο περιστατικό με πτώση σοβάδων, στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, όπου κινδύνεψε να τραυματιστεί μια καθαρίστρια
Η ανάδειξη της κακής κτιριακής κατάστασης πολλών σχολικών μονάδων και ταυτόχρονα η διεκδίκηση ασφαλούς σχολικής στέγης αποτελούν μόνιμο μέλημα του ΚΚΕ. Διαρκώς, μεταξύ άλλων, με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας, αλλά και Εσωτερικών, καθώς οι δήμοι έχουν στην ευθύνη τους τα σχολικά κτίρια, το ΚΚΕ αναδεικνύει τα προβλήματα, διεκδικώντας το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα το ΚΚΕ έχει καταθέσει πλήθος Ερωτήσεων, ανάμεσά τους για το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου στη συνοικία της Γκορυτσάς, που στεγάζεται σε αίθουσες προκάτ από τη δεκαετία του '80, χωρίς να έχουν γίνει καν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευής εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, οι κεραμοσκεπές των προκάτ αιθουσών δεν έχουν ελεγχθεί από αρμόδιους φορείς, με τα κεραμίδια σε πολλά σημεία να έχουν προβλήματα αστάθειας και με τον κίνδυνο να καταρρεύσει η στέγη. Ακόμα, στις τουαλέτες των μαθητών έχει πιάσει μούχλα από την υγρασία στους τοίχους και σε πολλά σημεία έχουν «σκάσει» οι τοίχοι, ενώ η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου που πλημμυρίζει κάθε λίγο.

Αντίστοιχα, κινδύνους εγκυμονεί για μαθητές και εκπαιδευτικούς και το σχολικό συγκρότημα στην Τρίπολη συστεγάζονται το 1ο ΕΠΑΛ, το 3ο ΕΠΑΛ (νυχτερινό) και το ΔΙΕΚ, το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο. Υπάρχουν εκτεταμένες φθορές, κατά καιρούς έχουμε πτώσεις επιχρισμάτων και τσιμεντένιων αντικειμένων, ενώ στις τσιμεντένιες υδρορροές έχουν υποχωρήσει πολλά κομμάτια (είναι εμφανή τα πλέγματα του οπλισμού). Οταν βρέχει πολύ, στα εργαστήρια εισέρχεται νερό και δημιουργούνται προβλήματα στον εξοπλισμό και στα μαθήματα, ενώ επίσης στο κτίριο δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας προσεισμικός έλεγχος.

Σοβαρό στεγαστικό θέμα αντιμετωπίζει και το Λύκειο Βαθέος Αυλίδας, όπου λόγω αύξησης του μαθητικού πληθυσμού οι αίθουσες δεν φτάνουν και πραγματοποιούνται μαθήματα σε δύο χώρους αποθήκης (18 τ.μ.), σε μία λυόμενη αίθουσα (προκάτ) και σε ένα container τύπου isobox (όπως αυτά που μεταφέρουν εμπορεύματα στα πλοία, διάστασης 3X8m) εντελώς ακατάλληλο για διδακτική αίθουσα.

Αντίστοιχα, λύση κτιριακή απαιτείται και για το Μουσικό Σχολείο Λιβαδειάς, που λειτουργεί από το 2018-19 και στεγάζεται σε κτίριο, το οποίο δεν είχε κατασκευαστεί για σχολείο, αλλά διαμορφώθηκε «προσωρινά» για να καλύψει τις ανάγκες. Ετσι γίνονται μαθήματα σε στενές, υπόγειες αίθουσες, χωρίς καλό εξαερισμό. Λειτουργούν δώδεκα υποτιθέμενα στούντιο σε χώρους που δεν πληρούν καμία προδιαγραφή στούντιο, δεν έχουν ηχομόνωση ούτε σχετικά μηχανήματα, κάποια σε χώρους με πρόβλημα υγρασίας, μούχλας και δυσοσμίας. Ενα τμήμα κάνει μάθημα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία χρησιμοποιείται επίσης για πρόβες, εκδηλώσεις του σχολείου αλλά και για τη σίτιση των μαθητών(!), ενώ δεν υπάρχουν εργαστήρια φυσικών επιστημών, ούτε βιβλιοθήκη και επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι για τα μουσικά όργανα. Επιπλέον υπάρχουν μόνο 2 τουαλέτες για 90 μαθητές και 1 για 30 καθηγητές, ενώ δεν υπάρχουν γήπεδα για τη γυμναστική. Σύμφωνα δε με τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς, για το επόμενο σχολικό έτος που θα λειτουργεί και η Γ' Λυκείου απαιτούνται επιπλέον επτά αίθουσες διδασκαλίας και δέκα (10) στούντιο.

Για όλα τα παραπάνω το ΚΚΕ με Ερωτήσεις του στη Βουλή ζητά άμεσες λύσεις, με ελέγχους, επιδιορθώσεις, επίσπευση των αναγκαίων έργων και κατάλληλους σύγχρονους σχολικούς χώρους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που υλοποιούνται έργα σε σχολικές μονάδες και είτε διακόπτονται είτε βαλτώνουν. Τέτοια περίπτωση είναι το έργο στατικής ενίσχυσης του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας του δήμου Ηρακλείου Κρήτης, όπου συστεγάζονται 4 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (53ο και 54ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου, 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου), με περίπου 360 μαθητές και 100 εκπαιδευτικούς. Ομως, 11 μήνες μετά την έναρξη του έργου κι ενώ η συνολική του διάρκεια προβλέπεται σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση για 15 μήνες, το έργο βρίσκεται στάσιμο και η δημοτική αρχή παραχώρησε στον ανάδοχο 3μηνη παράταση στις εργασίες. Γονείς και εκπαιδευτικοί διεκδικούν αυτό το αναγκαίο έργο στατικής ενίσχυσης του κτιρίου, με ευθύνη κυβέρνησης - υπουργείου Παιδείας - δήμου Ηρακλείου και με διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, να υλοποιηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος και το ΚΚΕ στηρίζει το αίτημά του με σχετική Ερώτησή του στη Βουλή.

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό στον Βόλο

Η συντήρηση των σχολείων είναι επισφαλής, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, με αφορμή τη νέα πτώση σοβάδων, αυτήν τη φορά στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, που παραλίγο να τραυματίσει την καθαρίστρια του σχολείου. Σημειώνει πως οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου έχουν αναδείξει με πολλές παρεμβάσεις τα σοβαρά προβλήματα της σχολικής στέγης.

Στέκεται στο γεγονός ότι στον Βόλο περίπου 20 σχολεία είναι χτισμένα με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς, είναι κακοσυντηρημένα, με εμφανή τα σημάδια από τις διαβρώσεις που απειλούν τη στατικότητά τους, και επισημαίνει ότι σχολικά συγκροτήματα, όπως το ΕΕΕΕΚ Βόλου και το ΕΝΕΕΓΥΛ, είναι άκρως επικίνδυνα, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές και επαρκείς χώρους, ενώ 11 Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλους νοικιασμένους χώρους, ακόμη και σε αποθήκες!

Καλεί τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές να διεκδικήσουν επαρκή χρηματοδότηση για την ασφάλεια και τη συντήρηση, την επάρκεια προσωπικού (κυρίως των εκπαιδευτικών) και την ειδική εκπαίδευσή τους σε θέματα ασφάλειας, με επάρκεια μέσων αντιμετώπισης και την κατάλληλη οργάνωση των σχολείων (π.χ. μικρότερος αριθμός μαθητών ανά σχολείο/αίθουσα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ