Παρασκευή 14 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»
Να ενισχυθεί η λειτουργία του σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων και της Εκπαίδευσης

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Μια σειρά από θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος» φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας.

Σημειώνουμε ότι το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» είναι ερευνητικός και τεχνολογικός φορέας για την αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για τα σχολεία και έχει αναλάβει τη διοίκηση και διαχείριση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, του μεγαλύτερου δικτύου χρηστών στη χώρα, την πλατφόρμα MySchool, καθώς και τις πλατφόρμες ασύγχρονης Εκπαίδευσης e-class και e-me. Το ΙΤΥΕ είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας από το 1992.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ, «στο ΙΤΥΕ, όπως και σε άλλα ερευνητικά κέντρα, παραμένει, διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις, το πρόβλημα του μόνιμου προσωπικού, αφού η πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται με συμβάσεις έργου, πολλές φορές λίγων μηνών, για να εξασφαλίζεται η "ευελιξία" τους αλλά και ο συμβιβασμός τους στις παγιωμένες σχέσεις εργασίας. Πολλές φορές στο παρελθόν, ελλείψει χρηματοδότησης, οι θέσεις των εργαζομένων έχουν βρεθεί στον "αέρα", με τη λήξη των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να επιλέξουν είτε την ανεργία είτε την απλήρωτη εργασία, με τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων να συσσωρεύονται. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ το ΙΤΥΕ καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του υπουργείου Παιδείας, με δεκάδες εργαζόμενους που είναι απολύτως απαραίτητοι για τη συνέχεια της απρόσκοπτης λειτουργίας των εργασιών του αλλά και της ερευνητικής δραστηριότητας».

Αλλο πρόβλημα που θίγεται στην Ερώτηση είναι η έλλειψη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, αλλά και οι καταγγελίες που έγιναν το 2022 για την προκήρυξη από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για δημιουργία ψηφιακών συστημάτων πανομοιότυπων με τα υπάρχοντα συστήματα του ΙΤΥΕ, τις οποίες επίσης είχε μεταφέρει στη Βουλή το ΚΚΕ, χωρίς όμως να πάρει απάντηση.

Αναφορικά με τη διεύθυνση εκδόσεων του ΙΤΥΕ, το ΚΚΕ σημειώνει τις τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό (οι εργαζόμενοι από 17 έμειναν 10) αλλά και το γεγονός ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου των εκδόσεων εκτελείται μέσω εργολαβιών και υπεργολαβιών, όπου δεν τηρείται κανένας έλεγχος στους αναδόχους έργου». Προσθέτει ακόμα πως το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα σχετικά «με την ποιότητα και καταλληλότητα του χαρτιού που τυπώνεται το σχολικό βιβλίο που διανέμεται στα παιδιά, καθώς έχει βρεθεί ακατάλληλο από το ίδιο το Χημείο του Κράτους»!

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από την υπουργό ελέγχους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους αναφορικά με τις εργολαβίες και τις συμβάσεις που «τρέχουν», την καταλληλότητα των υλικών, την καταλληλότητα των αναδόχων έργων κ.ά.

Ακόμα μεταξύ άλλων ζητούν:

- Να αναβαθμιστούν και να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες και να στελεχωθούν επαρκώς οι δημόσιοι οργανισμοί που στηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

- Να ενισχυθούν συνολικά σε πόρους και υλικό όλες οι ψηφιακές λειτουργίες των σχολείων (εξ αποστάσεως, διοικητικές εργασίες, δίκτυα, συνδέσεις κ.λπ.).

- Η παραγωγή, η έκδοση και η διανομή των σχολικών βιβλίων να γίνονται με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων και εργολαβιών.

- Να σταματήσουν η απόσπαση έργων και αρμοδιοτήτων από το ΙΤΥΕ και η παράδοσή τους σε ιδιώτες και να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις εργασίας στον οργανισμό για την ενίσχυσή του και να μπει τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων, που εργάζονται μέχρι και για 20 συνεχόμενα έτη, με συμβάσεις έργου 3μηνες, 6μηνες.

- Να υπογραφούν Εσωτερικός Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας του Οργανισμού και επιχειρησιακή σύμβαση σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων και της απρόσκοπτης λειτουργίας της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ