Τετάρτη 19 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Απεργούν οι εργαζόμενοι στον προαστιακό Στοκχόλμης για μέτρα ασφαλείας

Στα δικαστήρια στέλνει ξανά τους απεργούς η εργοδοτική Ομοσπονδία

Από την κινητοποίηση στη Στοκχόλμη
Από την κινητοποίηση στη Στοκχόλμη
Σε απεργία μέχρι σήμερα, Τετάρτη, βρίσκονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας οι εργαζόμενοι στον προαστιακό Στοκχόλμης, ενάντια στις απολύσεις και στις μετατάξεις, διεκδικώντας το απαραίτητο προσωπικό για να υπάρχει ασφάλεια στα δρομολόγια.

Το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία, με την πλάτη της πλειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών στην Περιφέρεια, αποφάσισε να τους αντικαταστήσει με φτηνότερο προσωπικό που δεν είναι εκπαιδευμένο σε ζητήματα ασφάλειας ή να μην υπάρχει πλέον τέτοιο προσωπικό και να αντικατασταθεί με κάμερες.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία στον προαστιακό είναι ενάντια σε αυτήν την απόφαση και έχουν κάνει πολλές κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύει η ζωή των εργαζομένων και των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος, φωτιάς κ.ά.

Αυτή η πολιτική «κόστους - οφέλους», με τη συμβολή όλων των αστικών κυβερνήσεων, υλοποιείται και στη Σουηδία στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» - κατάτμησης των σιδηροδρόμων από την κινεζική εταιρεία που έχει την ευθύνη λειτουργίας του προαστιακού και την Περιφέρεια Στοκχόλμης που έχει την ευθύνη για τις υποδομές, τα τρένα, τους σταθμούς κ.λπ.

Η συμβιβασμένη Ομοσπονδία της SEKO στο προσωπικό σταθερής τροχιάς, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει την απεργία και καλεί τα μέλη της να μη συμμετάσχουν, ακολουθώντας τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας. Μάλιστα, το εργασιακό δικαστήριο επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ για «διαφυγόντα κέρδη και καταπάτηση της συλλογικής σύμβασης» σε βάρος των σωματείων που στηρίζουν και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην απεργία.

Οι δε εργαζόμενοι που απεργούν θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 300 ευρώ ο καθένας. Γι' αυτόν τον λόγο οι εργαζόμενοι δημιούργησαν απεργιακό ταμείο και ήδη δεκάδες χιλιάδες σουηδικές κορόνες κατατέθηκαν σε αυτό από πολλούς εργαζόμενους διαφόρων κλάδων.

Το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης - το οποίο λειτουργεί η ίδια εταιρεία - συμμετείχε στις κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα αναδεικνύοντας το σταθερό αίτημα για προσωπικό στα τρένα του προαστιακού με βάση όλες τις προβλέψεις ασφαλείας. Τονίζει ακόμα ότι την τελευταία περίοδο υπήρξαν σοβαρά σιδηροδρομικά δυστυχήματα - εγκλήματα στην Ευρώπη, σε Ελλάδα, Ολλανδία, Ελβετία με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων και συναδέλφων.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο μετρό προειδοποιεί ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί ένα μεγάλο σιδηροδρομικό ατύχημα στον προαστιακό της Στοκχόλμης, μετρώντας πόσα χρήματα έχουν εξοικονομήσει η εταιρεία και η Περιφέρεια.

Απεργίες σε διάφορους κλάδους στη Νορβηγία

Σε απεργίες προχωρούν τα συνδικάτα στη Νορβηγία στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών και των ξενοδοχείων, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στα δύο κυριότερα συνδικάτα της χώρας και αντιπροσώπους των εργοδοτών.

Η μεγαλύτερη νορβηγική συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων, LO, ανακοίνωσε ότι 22.947 μέλη της ξεκινούν απεργία διεκδικώντας αυξήσεις 5%. Το ίδιο θα πράξουν 1.441 μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης YS.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ