Τετάρτη 19 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΟΥΔΑΝ
Πλήρης «συντονισμός» με τα ευρωατλαντικά σχέδια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, S. Shoukry, με θέμα την κατάσταση στο Σουδάν είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Σημειώνεται ότι από τις συγκρούσεις στο Χαρτούμ τραυματίστηκαν 2 Ελληνες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Παράλληλα, στο κτίριο της Μητρόπολης στη σουδανική πρεσβεία έχουν εγκλωβιστεί από το πρωί του Σαββάτου 15 Ελληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.

Σύμφωνα με όσα διέχεε ο Ελληνας ΥΠΕΞ μετά την επικοινωνία του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η «πιθανή συνεργασία σε ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, συμπεριλαμβανομένων των ομογενών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες». Συζητήθηκαν ακόμα η «ανάγκη άμεσης ανακωχής» και η «τήρηση της αρχής μη ανάμειξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών».

Ο Ν. Δένδιας είχε επαφή και με τον Ελληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, ζητώντας του και «διαρκή επικοινωνία» με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, για τον «καλύτερο συντονισμό».

Ετσι κι αλλιώς άλλωστε και η σημερινή κυβέρνηση «συντονίζεται» πλήρως με τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, μετέχοντας με τα μπούνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση έχει υπογράψει στρατιωτικές συμφωνίες με τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, όπου έστειλε μάλιστα συστοιχία «Patriot» και χειριστές με τις κάννες στραμμένες ενάντια στο Ιράν και την Υεμένη.

Η δε εφαρμογή της «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Αμυνα και την Ασφάλεια», που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γαλλίας, εξειδικεύτηκε μέσα από «Οδηγίες» που συγκεκριμενοποιούν πώς θα υλοποιηθεί μεταξύ άλλων και στον τομέα των Επιχειρήσεων, με τις γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις να παρατάσσουν τμήματά τους σε μια σειρά χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Θυμίζουμε ενδεικτικά πέρυσι τέτοιον καιρό ο Ν. Δένδιας μετείχε στην υπουργική διάσκεψη του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ («πρωτοβουλία» του τότε Γάλλου ΥΠΕΞ), τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής», παραπέμποντας π.χ. στην ίδρυση ελληνικής πρεσβείας στο Ντακάρ, όπως και στο γεγονός ότι ο Ελληνας πρέσβης στη Σενεγάλη έχει οριστεί επίσης Ειδικός Απεσταλμένος της Ελλάδας για το Σαχέλ.

Εξάλλου, ήδη από τον Μάρτη του 2021 ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος μετείχε σε τηλεδιάσκεψη για την Υποσαχάρια Αφρική που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της τότε Γαλλίδας ομολόγου του, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν «θέματα αμύνης και ασφαλείας που αφορούν τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής».

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν εξάλλου με στελέχη στη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στο Μάλι (EUTM Mali), ενώ ελληνική στρατιωτική παρουσία καταγράφεται και νοτιότερα, στη Μοζαμβίκη, όπου στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ μετέχουν σε έτερη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ, την EUTM Mozambique.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ