Παρασκευή 5 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και προαναγγελία για επόμενες

Σε νέα αύξηση επιτοκίων, την έβδομη κατά σειρά, κατά 0,25 μονάδες βάσης προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται πλέον σε 3,25%.

Είχαν προηγηθεί τρεις διαδοχικές αυξήσεις κατά 0,50 μονάδες βάσης, από τον Νοέμβρη του 2022, ωστόσο παρά το «φρενάρισμα» με τη χτεσινή μικρότερη αύξηση, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προανήγγειλε συνέχιση στην αύξηση του κόστους δανεισμού.

«Ολα τα μέλη του ΔΣ συμφωνήσαμε πως μια αύξηση των επιτοκίων ήταν αναγκαία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι δεν θα κάνουμε μία παύση (σ.σ. στη σύσφιξη της πολιτικής) και γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε», ανέφερε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως υπάρχουν σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού, δίχως εντούτοις τον πλήρη αντίκτυπο «που θα θέλαμε για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%».

Η ίδια αναφέρθηκε και στις αναταράξεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ, στη σκιά της πρόσφατης χρεοκοπίας της τράπεζας First Republic. Επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι «ανθεκτικό», με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος, να προσθέτει πως οι τράπεζες στην Ευρωζώνη έχουν «επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα».

Μια μέρα πριν, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είχε ομοίως αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25%, προχωρώντας στην δέκατη διαδοχική αύξηση από τον Μάρτη του 2022.

Ισχυρές «πιέσεις» σε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ συνεχίζονται με μορφή ντόμινο οι αναταράξεις στις τράπεζες.

Οικονομολόγοι σε πρόσφατη έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε στο Social Science Research Network, εκτιμούν πως «οι πρόσφατες μειώσεις στις αξίες των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων αύξησαν πολύ σημαντικά την ευθραυστότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος έναντι των ανασφάλιστων καταθετών». Αναφέρουν επίσης ότι τα προβλήματα σε αυτές τις τράπεζες θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυνητικό κίνδυνο ακόμη και για ασφαλισμένους καταθέτες (για καταθέσεις ως 250.000 δολάρια), καθώς το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων του FDIC αρχίζει να υφίσταται απώλειες.

Χτες οι αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες PacWest, Western Alliance και First Horizon τέθηκαν υπό μεγάλη πίεση.

Ειδικότερα, η Western Alliance άρχισε να εξετάζει, κατά πληροφορίες, διάφορες επιλογές, όπως την πώληση του συνόλου ή μέρους των δραστηριοτήτων της. Η πληροφορία αυτή, που διέρρευσε από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προκάλεσε μείωση της αξίας της μετοχής της κατά 45%.

Η PacWest βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς νέους εταίρους και επενδυτές επιδιώκοντας να καθησυχάσει την αγορά, παρότι η μετοχή της υποχώρησε σε ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές χτες κατά 60%.

Επίσης, η μετοχή της First Horizon έχανε χτες έως και 40%, μετά την ανακοίνωσή της ότι συμφώνησε με την Toronto-Dominion Bank να σταματήσει η διαδικασία συγχώνευσής τους, λόγω αβεβαιότητας.

Συνεχίζονται τα χρυσά κέρδη της «Shell»

Το μονοπώλιο Ενέργειας «Shell» ανακοίνωσε κέρδη 9,6 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες για 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 το εν λόγω μέγεθος είχε διαμορφωθεί σε 9,1 δισ. δολάρια. Πέρσι, η «Shell» δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη 39,9 δισ. δολαρίων για όλη τη χρονιά.

Συσκέψεις στον Λευκό Οίκο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Στο μεταξύ, στον Λευκό Οίκο το κέντρο βάρους πέφτει και σε εξελίξεις που αφορούν την τεχνολογία αιχμής. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της αντιπροέδρου, Κάμαλα Χάρις, και διευθυντικών στελεχών μονοπωλίων τεχνολογίας («Google», «Apple», «OpenAI», «Anthropic», «Microsoft») ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επενδύσει 140 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία 7 ερευνητικών κόμβων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών και θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των αντίστοιχων ερευνητικών ιδρυμάτων σε 25 σε όλη τη χώρα.

Αλλη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνει πως σύντομα θα δημοσιοποιήσει συστάσεις για τη χρήση της ΤΝ από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Αντίστοιχα, στη Βρετανία, η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού (CMA) θα αρχίσει να εξετάζει τον αντίκτυπο της ΤΝ στους καταναλωτές, στις επιχειρήσεις και στην οικονομία και κατά πόσον χρειάζονται νέοι έλεγχοι σε τεχνολογίες όπως το ChatGPT της «OpenAI». Η διευθύνουσα σύμβουλος της CMA, Σάρα Καρντέλ, ανέφερε ότι θα συζητήσει κυρίως «τις ευκαιρίες και τους κινδύνους» του τομέα και «θα καταρτίσει κατευθυντήριες αρχές προκειμένου να στηρίξει τον ανταγωνισμό και να προστατεύσει τους καταναλωτές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οταν η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για απάτες μέσω κλωνοποίησης φωνής... (2024-05-25 00:00:00.0)
Ραγδαία εξέλιξη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (2024-05-11 00:00:00.0)
«Συναγερμός» αλλά και προσπάθεια εφησυχασμού για την κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ (2023-03-14 00:00:00.0)
Συνέπειες της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης στον καπιταλισμό (2023-02-18 00:00:00.0)
Στα νύχια των πολυεθνικών (2011-08-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ