Παρασκευή 5 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αλλη μια «εκεχειρία» μένει στα χαρτιά

Copyright 2023 The Associated

Στα χαρτιά παρέμεινε χτες η έναρξη της 7ήμερης εκεχειρίας - όπως συνέβη και με τις προηγούμενες - που είχαν συμφωνήσει οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν. Οι σφοδρές συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν και χτες επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη άσχημη κατάσταση εκατομμυρίων Σουδανών.

«Συγκρούσεις και εκρήξεις» συγκλονίζουν τα βόρεια προάστια του Χαρτούμ, ανέφεραν τα χαράματα κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σφοδροί βομβαρδισμοί ακούγονται επίσης από τις όμορες πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι, μεταδίδει το «Ρόιτερς».

Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις, που συνεχίστηκαν χτες για 20ή μέρα, ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες (επισήμως πάνω από 550) και οι τραυματίες σε τουλάχιστον 5.000 - 6.000, αν και ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος, καθώς έχει καταρρεύσει το σύστημα Υγείας της χώρας στις περιοχές των συγκρούσεων.

Στο Νταρφούρ έχουν μοιραστεί όπλα σε πολίτες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, που κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς στην περιοχή σε μια βδομάδα.

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ ανακοίνωσε χτες πως θα ξεκινήσει πτήσεις για την αποστολή ιατρικού, φαρμακευτικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας προς το αεροδρόμιο του Πορτ Σουδάν, αντί για το επισφαλές (λόγω συγκρούσεων) αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Ενώ οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός παραβιάζονται η μία μετά την άλλη και από τις δύο πλευρές, το στρατόπεδο του στρατηγού Α. Φ. Μπουρχάν ανέφερε πως δεσμεύτηκε να «ονομάσει απεσταλμένο για να διαπραγματευτεί την εκεχειρία» με ομόλογό του από το στρατόπεδο του στρατηγού Μ. Χ. Ντάγκαλο, υπό την αιγίδα «των Προέδρων του Νότιου Σουδάν, της Κένυας και του Τζιμπουτί», σε χώρα που δεν έχει οριστεί ακόμα.

Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης, που μπορεί να έχει επιπτώσεις ευρύτερης αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Αφρική, αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου την Κυριακή στο Κάιρο. Στην ίδια συνεδρίαση θα εξεταστούν και οι εξελίξεις στη Συρία και η κινητικότητα για την επαναφορά της στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Χαρακτηριστικά, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έκρινε ότι ο πόλεμος στο Σουδάν μπορεί να «πλήξει ολόκληρη την περιοχή», προσθέτοντας πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να γίνουν συνομιλίες», την ώρα που η Αίγυπτος φιλοξενεί «εκατομμύρια» πρόσφυγες.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, Φόλκερ Πέρτες, είπε ότι οι αντίπαλοι δηλώνουν διατεθειμένοι να «αρχίσουν τεχνικές συνομιλίες», αποκλειστικά και μόνο για την κατάπαυση του πυρός, πιθανόν στη Σαουδική Αραβία, καθώς το βασίλειο έχει σχέσεις και με τους δύο στρατηγούς.

Περιοδεία Σολτς στην Ανατολική Αφρική

Στο μεταξύ, με φόντο τις συγκρούσεις στο Σουδάν, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ξεκίνησε χτες τριήμερη περιοδεία στην Ανατολική Αφρική, με τη συνοδεία επιχειρηματιών.

Ο Σολτς έφθασε χτες πρώτα στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας συζητώντας τις εξελίξεις στο Σουδάν με στελέχη της εκεί κυβέρνησης (που έως πριν από έξι μήνες πολεμούσε αντικυβερνητική ένοπλη οργάνωση στο Τιγκράι, σε μια σύγκρουση με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους), καθώς και με τον προεδρεύοντα της Αφρικανικής Ενωσης, Μούσα Φάκι. Κατά τη συνάντησή του με τον τελευταίο υποσχέθηκε τη «βοήθεια της Γερμανίας» για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης που θα τερματίσει τις συγκρούσεις στο Σουδάν.

Ο Σολτς αναμένεται σήμερα να μεταβεί στην Κένυα, όπου θα συζητήσει με τον Πρόεδρο, Γουίλιαμ Ρούτο, προοπτικές οικονομικής συνεργασίας ειδικά στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης και οικονομίας, προσφέροντας μια «εναλλακτική» απέναντι στην πολύ ισχυρή επιρροή του Πεκίνου σχεδόν σε όλη την Αφρική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ