Πέμπτη 11 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΠΑΡΤΗ
Φορείς και σωματεία υποδέχτηκαν τον μαραθωνοδρόμο Στ. Αράπογλου

Ξεκινώντας στις 3/4 από τον Εβρο, ο αθλητής στοχεύει να τρέξει 3.000 χλμ. μέχρι την Κρήτη, περνώντας από πόλεις και περιοχές που μαρτύρησαν την περίοδο της Κατοχής από τον φασισμό - ναζισμό

Στη Σπάρτη έφτασε το απόγευμα της Τρίτης 9 Μάη, τη Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ο Σπαρταθλητής και υπερμαραθωνοδρόμος Στέργιος Αράπογλου, ιατρός χειρουργός και καθηγητής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μιας πορείας 3.000 χιλιομέτρων, από τα Μαράσια του Εβρου στις 3 Απρίλη, με στόχο τερματισμού την Κάτω Ζάκρο Λασιθίου Κρήτης στις 23 Μάη.

Περνώντας από 62 μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας (Χορτιάτη, Δίστομο, Καλάβρυτα, Λέχοβο, Κλεισούρα, Παραμυθιά, Κοντομαρί, Κάνδανο), τόπους που υπέστησαν θηριωδίες και ολοκαυτώματα από τις δυνάμεις της τριπλής φασιστικής - ναζιστικής κατοχής την περίοδο 1940 - 1945, στέλνει μήνυμα ενάντια στον φασισμό και σε όσους τον εκτρέφουν.

Υποδοχή από φορείς και σωματεία

Στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, όπου έχει τερματίσει πολλές φορές ως Σπαρταθλητής, τον υποδέχτηκαν την Τρίτη αντιπροσωπείες από το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ του νομού, την Ομάδα Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) και τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο, που σε κοινό τους δελτίο αναφέρουν:

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ιατρού Στέργιου Αράπογλου να τρέξει 3.000 χλμ. για να τιμήσει τα θύματα των ναζί και τον καλωσορίζουμε σήμερα (σ.σ. Τρίτη) εδώ στη Λακωνία, όπου οι κάτοικοί της υπέστησαν τρομερές θηριωδίες από τους ναζί και τους συνεργάτες τους και είχαν πάνω από 1.100 νεκρούς κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής 1941-'44, όπως τους 11 που εκτελέστηκαν στο παλιό νεκροταφείο της Σπάρτης, τους 118 στο Μονοδένδρι, τους 24 στο Νοσοκομείο της Σπάρτης, τους 40 στον Πασσαβά του Γυθείου, τους νεκρούς στη Ζούπαινα, στον Αγιο Δημήτριο Ζάρακα, στην Αράχοβα, στην Τρύπη και αλλού. Τα εγκλήματα των ναζιστών - φασιστών δεν τα ξεχνάμε και στεκόμαστε απέναντι στα ναζιστικά - φασιστικά μορφώματα. Παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά τον φασισμό».

Χθες, Τετάρτη, ο Στ. Αράπογλου πέρασε από τα μαρτυρικά χωριά Ζούπαινα και Αγιος Δημήτριος Ζάρακος της Λακωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ