Τρίτη 16 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Επίθεση στο Σωματείο για την εξόφληση «γραμματίων» προς την κυβέρνηση

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο χτυπήματος από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΕΝΩΣΥ | Κάλεσμα για μαζική παρουσία στο αυριανό ΔΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο των συνδικαλιστών της ΝΔ να χτυπήσουν και να διαλύσουν το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, εξυπηρετώντας τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του νέου ιδιοκτήτη της ΛΑΡΚΟ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απομάκρυνση των εργαζομένων από το εργοστάσιο και τον οικισμό.

Για «ανεξόφλητα γραμμάτια» των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ και της ΕΝΩΣΥ κάνουν λόγο σε νέα ανακοίνωση οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ» στο ΔΣ του Σωματείου, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική παρουσία στη συνεδρίαση του ΔΣ την Τετάρτη 24 Μάη στις 10.30 π.μ.

Στην ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την ΑΕΕΛ Παναγιώτης Πολίτης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Γιώργος Κάζας και Παρασκευάς Ζυγογιάννης τονίζουν αρχικά ότι οι συνδικαλιστές της ΝΔ, με την πρόταση μομφής στον πρόεδρο Π. Πολίτη και στα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου, πέτυχαν να μπλοκάρουν τη λειτουργία του Σωματείου σε περίοδο εκλογών, «που θα μπορούσαμε να πιέσουμε την κυβέρνηση για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Τα γραμμάτια όμως που πρέπει να ξεπληρώσουν είναι πολλά. Κυβέρνηση και επενδυτής θέλουν να διαλύσουν το Σωματείο, έτσι ώστε να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από το εργοστάσιο και τον οικισμό, και οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας, ΔΑΚΕ - ΕΝΩΣΥ, κινούνται κάτω από αυτές τις εντολές».

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι στις εκλογές του Σωματείου οι συνδικαλιστές των δύο παρατάξεων της ΝΔ παρίσταναν ότι είναι «ορκισμένοι εχθροί», για να αρπάξουν την ψήφο των εργαζομένων, και σημειώνουν ότι στην πραγματικότητα «η στήριξη του ενός στον άλλον δεν έπαψε ποτέ. Τελευταίο αλισβερίσι ήταν ο αντιπρόσωπος στο συνέδριο της ΠΟΕΜ με τον συνδυασμό της ΕΝΩΣΥ, ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο και τις ψήφους της ΔΑΚΕ. Καμαρώστε τους τσαγκάρηδες που θα έβαζαν τα άρβυλα ο ένας στον άλλον. Τελικά τους έχει βάλει ο Σταϊκούρας "τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι"», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων.

Και προσθέτουν ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, τη Δευτέρα 8 Μάη, οι συνδικαλιστές των ΔΑΚΕ - ΕΝΩΣΥ επέμεναν να συζητηθεί ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη η μομφή προς το προεδρείο και όχι τα προβλήματα των εργαζομένων.

«Ενώ είδαμε κι αποείδαμε, ο συνδυασμός μας συμφώνησε να συζητηθεί πρώτα το θέμα που έχουν θέσει οι 5 συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας, μήπως και τους "φύγει η καούρα" και μπούμε τελικά στη συζήτηση που ενδιαφέρει τους εργαζόμενους», επισημαίνουν.

Οπως αναφέρουν, στη συνεδρίαση αναδείχθηκε ξεκάθαρα ότι με βάση το καταστατικό του Σωματείου μόνο η Γενική Συνέλευση έχει την αρμοδιότητα να συζητά και να αποφασίζει πρόταση μομφής κατά του προέδρου, ενώ τη δεδομένη στιγμή δεν προβλέπεται ούτε ανακατανομή θέσεων. Τονίζουν ακόμα ότι παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν από την πλευρά τους να δοθεί λύση, οι συνδικαλιστές των ΔΑΚΕ και ΕΝΩΣΥ επέμεναν στη δική τους τακτική, επιδιώκοντας να οδηγήσουν το προεδρείο σε παραίτηση.

«Μας ζήτησαν να "αδειάσουμε" τους εργαζόμενους, να παραιτηθούμε από τις θέσεις που μας έδωσαν οι εργαζόμενοι και να εμπιστευτούμε αυτούς:

  • Που με μια φωνή τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους και μας έλεγαν ότι αν δεν ψηφίσουμε στη συνέλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που είχε την απόλυσή μας, θα χάσουμε τις αποζημιώσεις.
  • Που γράφουν στις ανακοινώσεις ότι είναι υπέρ των προγραμμάτων ανεργίας.
  • Που σε οποιαδήποτε συνάντηση παραπληροφορούν υπέρ της κυβέρνησης και κατά του Σωματείου.
  • Που επιδιώκουν διάσπαση με τα άλλα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ.
  • Που στην προεκλογική περίοδο μπλόκαραν τη λειτουργία του Σωματείου.
  • Που αρνήθηκαν μέχρι και να κρεμάσουμε στο πανηγύρι της Λάρυμνας πανό με τα αιτήματά μας.
  • Που το τελευταίο τρίμηνο στάζουν δηλητήριο. Ζητούν επίμονα να παραιτηθεί το προεδρείο, λένε γυρολόγους όσους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας, αλλά για την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών, που έχει βάλει την υπογραφή του γι' αυτό που ζούμε, στάζουν μέλι. Δηλαδή μας ζητούν με τα χεράκια μας να βγάλουμε τα μάτια των εργαζομένων».

Τελικά οι συνδικαλιστές των ΔΑΚΕ - ΕΝΩΣΥ ξέμειναν από επιχειρήματα και ζήτησαν τη διακοπή της συνεδρίασης, «γιατί όπως είπαν "δεν ήταν έτοιμοι". Δηλαδή μας κάλεσαν σε συνεδρίαση, έχουν σταματήσει τη λειτουργία του Σωματείου, αλλά δεν ήξεραν τι θέλουν», τονίζουν οι συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων και ξεκαθαρίζουν:

«Από την πλευρά μας, τέλος η ανοχή στα κυβερνητικά και εργοδοτικά παιχνίδια. Ανακατανομή δεν προβλέπεται, τα παράπονα στη Γενική Συνέλευση ή στα υπουργικά γραφεία, ας διαλέξουν. Η λειτουργία του Σωματείου είναι στα χέρια των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ