Τετάρτη 17 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Απεργιακή απάντηση σήμερα σε «σωτήρες» - επενδυτές και στις «ειδικές οικονομικές ζώνες»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Πέραμα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Πέραμα
Για μια μεγάλη απεργιακή μάχη ετοιμάζονται σήμερα οι εργάτες στα ναυπηγεία της Αττικής, που με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους κάνουν «θρύψαλα» τους ισχυρισμούς των «σωτήρων» τους, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου. Από κοινού άλλωστε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν την παράδοση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον νέο ιδιοκτήτη, την αμερικανική ΟΝΕΧ, μετατρέποντάς τα σε «Ειδική Οικονομική Ζώνη», όπου η εργοδοσία ξεσαλώνει σε βάρος των εργαζομένων.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των εργαζομένων του κλάδου, που απεργούν με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, βρίσκονται όσα αφορούν την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, την εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΤΣΣΕ), τους μισθούς και το δικαίωμα στην εργασία.

Τα δύο συνδικάτα επισημαίνουν ότι την ίδια ώρα που μεγαλώνει η δραστηριότητα στον κλάδο, με εφοπλιστές και εργολάβους να βγάζουν εκατομμύρια στις πλάτες των εργαζομένων, οι τελευταίοι μπορούν να καλύψουν όλο και λιγότερες ανάγκες με τα χρήματα που παίρνουν, η πίεση για παραπάνω δουλειά μεγαλώνει, γεγονός που οδηγεί «σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα ναυπηγεία και στα επισκευαζόμενα πλοία, κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ένα ή περισσότερα τραγικά γεγονότα». Ωστόσο η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στον δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει καταργήσει στην ουσία κάθε έλεγχο στους χώρους δουλειάς.

Συγκέντρωση στο Πέραμα

Χτες το πρωί, τα συνδικάτα οργάνωσαν συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σημερινής απεργίας. Τα αιτήματα για εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης και για μέτρα υγείας και ασφάλειας υπενθύμισε ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου και πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά. Παράλληλα, κατήγγειλε το γεγονός ότι οι πενταμελείς επιτροπές, που αποτελούν κατάκτηση των εργαζομένων, βρίσκονται «υπό διάλυση» με ευθύνη της κυβέρνησης.

Τα προεκλογικά «παραμύθια» του πρωθυπουργού για «καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», τα οποία επανέλαβε και κατά την επίσκεψή του σε ναυπηγείο, σχολίασε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Οπως σημείωσε, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη δεν έκαναν ούτε καν το στοιχειώδες: Δεν κήρυξαν υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους.

Στο μεταξύ, τα συνδικάτα αναδεικνύουν στην ανακοίνωσή τους την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων μετά την παράδοση των ναυπηγείων στους «σωτήρες» επενδυτές από την κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι θέσεις εργασίας και η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων είναι στον «αέρα», ενώ επίθεση δέχεται και η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ και βασικά δικαιώματα, όπως Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, προσαύξηση για την υπερωριακή απασχόληση κ.λπ. Προωθούν, με λίγα λόγια, την επέκταση του μοντέλου Σύρου σε όλη τη ναυπηγοεπισκευή, που σημαίνει δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ και από το βράδυ μέχρι το πρωί, με ένα ξερό ωρομίσθιο 10 - 12 ευρώ και όλα περασμένα μέσα. Μάλιστα, η διοίκηση, βάζοντας μπροστά εργολάβους («Hellenic», «St. Nicolas» και «Dynamic»), σχεδιάζει να φέρει εργαζόμενους από τη Ρουμανία «και να τους έχουν να δουλεύουν καθημερινά 12ωρα, χωρίς κανένας να γνωρίζει πώς πληρώνονται και πώς ασφαλίζονται, με στόχο το χτύπημα της Σύμβασης Εργασίας που με τους αγώνες μας έχουμε υπογράψει με την Ενωση των εργοδοτών».

Ιδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα ναυπηγεία, όπως του Ομίλου Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα, όπου αρνείται να υπογράψει ΣΣΕ με αυξήσεις και αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν με μισθό 800 ευρώ.

Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, διεκδικώντας:

-- Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

-- Αμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών ως υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.

-- Ιση αμοιβή για ίδια εργασία για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από χώρα καταγωγής.

-- Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Αμεση εφαρμογή όλων των Συλλογικών Συμβάσεων, κλαδικής και επιχειρησιακών (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας), άμεση υπογραφή ΣΣΕ με τα ναυπηγεία του Ομίλου Σπανόπουλου.

-- Ναυπηγεία ανοιχτά με όλες τους τις δραστηριότητες, μόνιμη και σταθερή δουλειά, εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ