Παρασκευή 19 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G7
Αναζήτηση «κοινής αντίληψης» απέναντι στην Κίνα και παραπέρα «απομόνωσης» της Ρωσίας

«Επίδειξη ενότητας» που θα επεκταθεί σε θέματα Οικονομίας και Ασφάλειας περιμένει η κυβέρνηση Μπάιντεν

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Κισίντα, στη Χιροσίμα
Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Κισίντα, στη Χιροσίμα
Ξεκινά σήμερα στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας η Σύνοδος Κορυφής του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), με φόντο την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, τη συνολικότερη όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και τις εντεινόμενες αντιθέσεις μέσα στο «δυτικό» στρατόπεδο.

Ο γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Ν. Σικάτα, δήλωσε πως η Σύνοδος «θα είναι ο κατάλληλος χώρος για να συζητηθούν επίσης θέματα ασφάλειας και η συνεργασία μας για την ασφάλεια όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού».

Μία από τις πρώτες διμερείς συναντήσεις που είχε χτες ο οικοδεσπότης, Ιάπωνας πρωθυπουργός Φ. Κισίντα, ήταν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο συμφώνησαν ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά σε διάφορα θέματα που αφορούν την Κίνα και συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σχετικών με την Κίνα», όπως δήλωσε ο πρώτος.

Ο δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, έκανε λόγο για «συγκεκριμένη δράση» που θα δρομολογηθεί μετά τη Σύνοδο, συνολικά ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ώστε «να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία», αλλά και για «επίδειξη ενότητας» που «θα επεκταθεί σε άλλα κρίσιμα θέματα, Οικονομίας και Ασφάλειας». Ο ίδιος κατέληξε ότι «οι ηγέτες του G7 θα δείξουν ότι μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη απέναντι στις προκλήσεις που συνιστά η Κίνα».

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Σάλιβαν, περιέγραψε το G7 ως ένα «σχήμα πολύ ιδιαίτερο» και «κεντρικό για την ευθυγράμμιση και σύγκλιση με κρίσιμες χώρες, περιλαμβανομένων των χωρών που συμμετέχουν στην Quad» (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία).

Ο Μπλίνκεν αντί του Μπάιντεν στην Παπούα Νέα Γουινέα

Ο Σάλιβαν επέκρινε σχόλια που διατυπώθηκαν περιγράφοντας ως «νίκη της Κίνας» τη ματαίωση των επισκέψεων που θα έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε Αυστραλία και Παπούα Νέα Γουινέα, μετά την Ιαπωνία. Οι επαφές τελικά ακυρώθηκαν, επειδή ο Μπάιντεν θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, καθώς φουντώνει το παζάρι για την «οροφή» του κρατικού χρέους στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η συνάντηση του Φόρουμ ΗΠΑ - Νησιών του Ειρηνικού, στην οποία θα συμμετείχε ο Αμερικανός Πρόεδρος, θα γίνει και τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν.

Μάλιστα, ο Σάλιβαν είπε ότι το επόμενο διάστημα οι ΗΠΑ θα διοργανώσουν Σύνοδο Κορυφής με ηγέτες από νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, την 2η σε έναν χρόνο, επιμένοντας ότι «θα συνεχίσουμε την πρόοδο με τα Νησιά του Ειρηνικού».

Η περιοχή αποτελεί ένα από τα κρίσιμα πεδία της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, με χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα την κόντρα τους για τη συμφωνία του Πεκίνου με τις Νήσους Σολομώντα.

Στο μεταξύ, στη Σύνοδο του G7 έχουν προσκληθεί επίσης οι Ινδία, Βραζιλία, Ινδονησία (εκπροσωπώντας την Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας - ASEAN), Βιετνάμ, Νότια Κορέα, Αυστραλία, οι Νήσοι Κουκ (εκπροσωπούν τα νησιά του Ειρηνικού) και οι Κομόρες (προεδρεύουν της Αφρικανικής Ενωσης). Επίσης, αναμένεται και συνάντηση ηγετών του σχήματος Quad στη Χιροσίμα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στην Αυστραλία, όπου και θα μετέβαινε ο Μπάιντεν.

Πάντως, πηγές της γαλλικής προεδρίας έσπευσαν να επισημάνουν ότι «δεν είναι μια αντικινεζική Σύνοδος του G7», εκφράζοντας την επιθυμία να δοθεί «ένα θετικό μήνυμα» συνεργασίας «με την προϋπόθεση ότι διαπραγματευόμαστε μαζί»...

Ενώ διάφορα ΜΜΕ μετέδιδαν διαπιστώσεις διπλωματών ότι «δημιουργείται η αίσθηση ότι υπάρχει μικρό χάσμα, ίσως, ανάμεσα στο πού βρίσκονται οι Ευρωπαίοι σε ορισμένα ζητήματα της Κίνας και πού οι ΗΠΑ», όπως αυτή που έκανε ο Ζακ Κούπερ, πρώην βοηθός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και ανώτερος συνεργάτης του αμερικανικού Επιχειρηματικού Ινστιτούτου.

Βρετανία και Ιαπωνία υπέγραψαν τη «Συμφωνία της Χιροσίμα»

Το ότι ο Ινδο-Ειρηνικός βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αναδεικνύει και η «Συμφωνία της Χιροσίμα», που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, Φ. Κισίντα και Ρ. Σούνακ.

Οπως δήλωσε ο Σούνακ, σύμφωνα με αυτήν, «θα ενισχύσουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις μας, θα αναπτύξουμε από κοινού τις οικονομίες μας και θα εξελίξουμε την παγκόσμιας κλάσης επιστήμη και τεχνολογία μας (...) Σηματοδοτεί τη συναρπαστική επόμενη φάση στην ανθίζουσα εταιρική σχέση Βρετανίας - Ιαπωνίας».

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η Βρετανία μέχρι το 2025 θα αναπτύξει στον Ινδο-Ειρηνικό τη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου «Queen Elisabeth», «με στόχο την υπεράσπιση της ειρήνης και σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό». Ακόμα, το Λονδίνο θα διπλασιάσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που θα παίρνουν μέρος σε διμερή γυμνάσια.

Οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν και μία επίσημη «Ρήτρα Διαβούλευσης», στο πλαίσιο της οποίας θα διαβουλεύονται για θέματα σχετικά με την περιφερειακή αλλά και τη διεθνή ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ