Σάββατο 20 Μάη 2023 - Κυριακή 21 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
«Κοστίζει» η πρόληψη σε μία από τις πλουσιότερες επαρχίες της χώρας

Τις συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία πληρώνει ο λαός και στην Ιταλία, μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη βόρεια επαρχία Εμίλια Ρομάνια την Πέμπτη.

Μέχρι την Παρασκευή υπολογιζόταν ότι τουλάχιστον 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ παρέμενε η ανησυχία για τυχόν αγνοούμενους... Την ώρα που η πρωθυπουργός της χώρας έβγαζε αναμνηστικές φωτογραφίες με τους ηγέτες των ισχυρότερων 7 χωρών του πλανήτη στην Ιαπωνία, οι γείτονες ενός 75χρονου άνδρα στις πληγείσες περιοχές εξηγούσαν ότι αν οι αρμόδιες αρχές είχαν φτάσει έγκαιρα για βοήθεια, ο ηλικιωμένος δεν θα είχε χαθεί...

Οι άστεγοι υπολογίζονταν σε 20.000, ενώ μεγάλες καταστροφές καταγράφονταν σε 42 δήμους που βυθίστηκαν στα λασπόνερα... Σε πάνω από 27.000 σπίτια διακόπηκε η ηλεκτροδότηση... Πάνω από 13.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με τη βοήθεια πυροσβεστών, σε αρκετές περιπτώσεις με μια λαστιχένια λέμβο.

Σε ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Ιταλίας του ΚΚΕ τονίζουν ότι «ο λαός της Ιταλίας γίνεται έρμαιο φονικών πλημμυρών, όπως και σεισμών, μιας και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής δεν είναι κερδοφόρα για το κεφάλαιο» και επισημαίνουν ότι η Εμίλια Ρομάνια είναι μία από τις περιφέρειες με τη μεγαλύτερη συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας (4% αύξηση σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα).

Οπως και στην Ελλάδα, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «η εξήγηση είναι απλή: 'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Οι αιτίες και οι ένοχοι είναι παντού οι ίδιοι, είτε μιλάμε για την Ελλάδα είτε μιλάμε για την Ιταλία, χώρα - μέλος του G7 και στην τριάδα των ισχυρότερων οικονομιών της ΕΕ, μαζί με τη Γερμανία και τη Γαλλία (...) Σε κάθε χώρα αναδεικνύεται η ανάγκη ο λαός να συγκρουστεί με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή του στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ