Σάββατο 20 Μάη 2023 - Κυριακή 21 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Σε παράλληλα διαβούλια και κινήσεις για τα ανταγωνιστικά τους σχέδια

Από τη συνάντηση του G7 στην Ιαπωνία
Από τη συνάντηση του G7 στην Ιαπωνία
Με επίκεντρο την αναζήτηση «κοινής αντίληψης» για τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με την Κίνα και την παραπέρα «απομόνωση» της Ρωσίας - με την Ουάσιγκτον να προσδοκά μια «επίδειξη ενότητας» που «θα επεκταθεί σε άλλα κρίσιμα θέματα, οικονομίας και ασφάλειας» - ξεκίνησε την Παρασκευή στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας η Σύνοδος Κορυφής του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία).

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, εξάλλου, στη σύνοδο προσκλήθηκαν μια σειρά από δυνάμεις που αποκτούν ολοένα και πιο κομβικό ρόλο για την έκβαση του εντεινόμενου ανταγωνισμού του ευρωατλαντικού μπλοκ και των «συμμάχων» του με την Κίνα και τη Ρωσία, όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία κ.ά.

Πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον εστιάζει με κάθε τρόπο στην ενίσχυση και αναβάθμιση στρατιωτικών και επενδυτικών συμφωνιών με στόχο την αντιμετώπιση της γοργής ανέλιξης της Κίνας σε όλα τα επίπεδα, σε συνθήκες ωστόσο που «κερδίζει πόντους» η ιδέα μιας «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ για την υπεράσπιση των δικών της μονοπωλιακών συμφερόντων από τις συνέπειες της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση του υπουργού Αμυνας, Λ. Οστιν, στην Επιτροπή Πιστώσεων της αμερικανικής Γερουσίας - λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο του G7 - όπου χαρακτήρισε την Κίνα τον «μόνο μας ανταγωνιστή με την πρόθεση αλλά και, αυξανόμενα, την ικανότητα να αναμορφώσει το διεθνές σύστημα», εκφράζοντας ανησυχία επειδή «ξεκίνησε μια ιστορική στρατιωτική οικοδόμηση, μεταξύ άλλων στο Διάστημα και τον κυβερνοχώρο».

Με τον στόχο «να συνεχιστεί η περήφανη παράδοση της παγκόσμιας ηγεσίας των ΗΠΑ», ο Οστιν υπογράμμισε: «Η αποστολή του υπουργείου μας είναι καθαρή: Να αποτρέψουμε την επίθεση που απειλεί τα ζωτικά μας εθνικά συμφέροντα. Γι' αυτό και επενδύουμε περισσότερο από ποτέ σε μια μεγάλη δύναμη κρούσης και ένα δόγμα μεγαλύτερης αντοχής στον Ινδο-Ειρηνικό». Στην ίδια βάση, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της νέας χρονιάς «περιλαμβάνει αύξηση κατά 40% (...) σε σχέση με το περσινό αίτημα για την Πρωτοβουλία Αποτροπής στον Ινδο-Ειρηνικό», καθώς οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν δραστικά τη στρατιωτική τους «κινητικότητα» στην περιοχή.

Σημειωτέον, στη Χιροσίμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμενόταν να συναντήσει και τους ηγέτες του σχήματος Quad (Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία), ύστερα και από την ακύρωση της επίσκεψής του στην Αυστραλία (όπου αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί η Σύνοδος του Quad) και στην Παπούα Νέα Γουινέα, προκειμένου να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για τα παζάρια σχετικά με την «οροφή» του ομοσπονδιακού χρέους.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι τους επόμενους μήνες ο Μπάιντεν θα συγκαλέσει νέα Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες των Νησιών του Ειρηνικού (τη 2η σε έναν μόλις χρόνο), ενώ στην Παπούα Νέα Γουινέα θα μεταβεί τελικά στη θέση του ο ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, για το Φόρουμ ΗΠΑ - Νησιών του Ειρηνικού.

Στο περιθώριο της Συνόδου του G7, Ιαπωνία και Βρετανία υπέγραψαν τη «Συμφωνία της Χιροσίμα», η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση και της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή: Οι στρατιωτικές δυνάμεις που διαθέτει το Λονδίνο για γυμνάσια με το Τόκιο θα διπλασιαστούν, ενώ το 2025 θα αναπτυχθεί στον Ινδο-Ειρηνικό το βρετανικό αεροπλανοφόρο «Queen Elisabeth» μαζί με τη δύναμη κρούσης του.

Νέες κινεζικές αντιδράσεις αναμένεται εξάλλου να προκαλέσει η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον πως ολοκλήρωσε διαπραγματεύσεις με την Ταϊβάν για τη σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας.

1η Σύνοδος Κορυφής Κίνας - Κεντρικής Ασίας

Με φόντο τη Σύνοδο του G7 στην Ιαπωνία και τις άλλες επαφές των ΗΠΑ στην περιοχή, το κινεζικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ την Παρασκευή ότι έχουν «μακρά και σκοτεινή ιστορία» ως προς τη «διπλωματία καταναγκασμού», ένα πάγιο «εργαλείο» στην «εργαλειοθήκη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ». Υποστήριξε ότι κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν «υποφέρει» εξαιτίας των ΗΠΑ, ειδικά «οι αναπτυσσόμενες χώρες», που έχουν «υποστεί το βαρύτερο πλήγμα», ενώ πρόσθεσε ότι «ούτε οι σύμμαχοι και οι εταίροι των ΗΠΑ έχουν μείνει αλώβητοι». Το κινεζικό ΥΠΕΞ κάλεσε τις ΗΠΑ να αποδεχθούν μια «δίκαιη και λογική παγκόσμια τάξη».

Το Πεκίνο συγκάλεσε στα τέλη της βδομάδας την 1η Σύνοδο Κίνας - Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν), με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, να καλεί σε πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για τη μεταξύ τους συνεργασία σε εμπόριο, οικονομία και βιομηχανία. Μεταξύ άλλων είπε ότι «ο κόσμος χρειάζεται μια Κεντρική Ασία που θα είναι σταθερή, ευημερούσα, αρμονική και καλά συνδεδεμένη», αλλά και στην οποία οι έξι χώρες θα πρέπει να αντισταθούν «στις εξωτερικές παρεμβάσεις» στα εσωτερικά τους, όπως και τυχόν προσπάθειες να υποκινηθούν «έγχρωμες επαναστάσεις», ενώ κάλεσε να δείξουν «μηδενική ανοχή έναντι της τρομοκρατίας, των αποσχιστικών τάσεων και του εξτρεμισμού».

Αναδεικνύοντας τις προσδοκίες των κινεζικών ομίλων να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην κρίσιμη περιοχή της Κεντρικής Ασίας - που θεωρείται μέχρι σήμερα «προνομιακή» για τη Μόσχα, ενώ ανεβαίνει συνεχώς και η παρέμβαση των ΗΠΑ - ο Σι εστίασε και στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας.

Την ερχόμενη βδομάδα, στις 23 και 24 Μάη, θα κάνει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μ. Μισούστιν. Ανακοίνωση του Κρεμλίνου ανέφερε ότι «θα συζητηθεί η σινο-ρωσική συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα (...) Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη βιομηχανία, στην Ενέργεια, στις υποδομές μεταφορών και στη γεωργία», διευκρινίζοντας πως στη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφούν και πολλές διμερείς συμφωνίες. Ο Μισούστιν θα πάει και στη Σαγκάη για να πάρει μέρος σε σινο-ρωσικό οικονομικό φόρουμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ