Παρασκευή 2 Ιούνη 2023 - Κυριακή 4 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ανοιξε την Πέμπτη η «αυλαία» με Νέα Ελληνικά για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

INTIME NEWS

Πρεμιέρα έγινε την Πέμπτη για τις πανελλαδικές εξετάσεις, με τους μαθητές των ΕΠΑΛ να διαγωνίζονται στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ενώ την Παρασκευή τη σκυτάλη παίρνουν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) για το πρώτο τους μάθημα, που παραδοσιακά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας.

Τα θέματα που δόθηκαν την Πέμπτη στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ χαρακτηρίστηκαν σαφή και αντίστοιχης δυσκολίας με αυτά του 2022, από την Ενωση των φροντιστηρίων, η οποία εκτίμησε επίσης ότι τα κείμενα που δόθηκαν ανταποκρίνονται στο επίπεδο γνώσεων των μαθητών των ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα, το πρώτο, μη λογοτεχνικό κείμενο που τους δόθηκε ήταν ένα διασκευασμένο απόσπασμα από ψηφιακό αποθετήριο ακαδημαϊκών εργασιών, με θέμα τα οφέλη της εθελοντικής εργασίας, ενώ αντίστοιχο ήταν και το θέμα της έκθεσης (200 - 250 λέξεων) που τους ζητήθηκε. Ακολούθως, ως λογοτεχνικό κείμενο τους δόθηκε το ποίημα του Μπ. Μπρεχτ «Καταφύγια για τη νύχτα».

Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ το Σάββατο, οπότε θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Αλγεβρα), ενώ η επόμενη εβδομάδα ξεκινά ως εξής: Την Τρίτη 6 Ιούνη, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ διαγωνίζονται σε Αρχαία Ελληνικά η Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) Ανθρωπιστικών Σπουδών, Μαθηματικά οι ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, και Βιολογία η ΟΠ Σπουδών Υγείας. Την Τετάρτη 7 Ιούνη, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ διαγωνίζονται σε Ανατομία - Φυσιολογία II, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις για την κατηγορία των ΓΕΛ θα τελειώσουν στις 12 Ιούνη και για την κατηγορία των ΕΠΑΛ στις 16 Ιούνη, ενώ από τις 17 έως τις 29 Ιούνη είναι προγραμματισμένες οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

Στο πλαίσιο των εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων, το Σάββατο 24/6 και τη Δευτέρα 26/6 εξετάζονται τα μαθήματα Μουσική Αντίληψη & Γνώση και Μουσική Εκτέλεση & Ερμηνεία, για τα οποία έχουν οριστεί από τον Απρίλη τα εξεταστικά κέντρα και όλοι οι υποψήφιοι των νησιωτικών περιοχών καλούνται να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να εξεταστούν, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση για το πώς θα μπορέσουν να ψηφίσουν οι ίδιοι και οι συνοδοί τους.

Θυμίζουμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν φέτος στην εκπνοή μιας βδομάδας που σημαδεύτηκε αναστάτωση στις ενδοσχολικές εξετάσεις των Λυκείων, λόγω των εκτεταμένων τεχνικών προβλημάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, που τα αρμόδια υπουργεία απέδωσαν σε κυβερνοεπίθεση. Το φαινόμενο κατάρρευσης της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων την περασμένη Δευτέρα προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά και αναβολές για την επόμενη μέρα στις ενδοσχολικές εξετάσεις, καθώς το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να βάλουν οι ίδιοι θέματα στους μαθητές τους. Και ενώ τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησαν το απόγευμα της Δευτέρας για κυβερνοεπίθεση, όπως φαίνεται δεν πήραν τα απαιτούμενα μέτρα, με αποτέλεσμα και την Τρίτη να επαναληφθεί η κατάρρευση της πλατφόρμας. Αποτέλεσμα ήταν μεγάλη ταλαιπωρία και ένταση του άγχους για τους μαθητές, ενώ οι εκπαιδευτικοί επιδόθηκαν σε «αγώνα δρόμου» προκειμένου να βγάλουν βαθμολογίες και να εκδώσουν απολυτήρια για τους μαθητές της Γ' Λυκείου πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές.

Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας: Καλή μας επιτυχία, το μέλλον μας ανήκει

«Καλή μας επιτυχία! Το μέλλον μας ανήκει, έτσι κι αλλιώς!», δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Στο σχετικό μήνυμά της σημειώνει:

«Ολοι εμείς που προετοιμαστήκαμε για τις Πανελλαδικές μέσα σε δύσκολες συνθήκες είμαστε ήδη νικητές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Και με αυτήν τη διάθεση θα πάμε να δώσουμε τη μάχη των Πανελλαδικών. Είμαστε νικητές γιατί δεν τα παρατήσαμε, συνεχίσαμε να προσπαθούμε, να ξεπερνάμε την πίεση, την απογοήτευση, τα εμπόδια. Γιατί δεν χαρίσαμε στιγμή τα όνειρα και τους στόχους μας, αλλά παλεύουμε γι' αυτά.

Στις Πανελλαδικές δεν δίνουμε "εξετάσεις" πρώτη φορά. Δώσαμε εξετάσεις και τις περάσαμε με επιτυχία, όταν αγωνιστήκαμε για να έχουμε ένα καλύτερο σχολείο. Οταν αγωνιστήκαμε για να μη μένει κανένα παιδί, κανένας συμμαθητής μας μόνος ή μόνη. Οταν δείξαμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς άλλων χωρών. Οταν δείξαμε πως έχουμε ιδανικά και καταφέραμε να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Με τεράστιες μαθητικές κινητοποιήσεις, αλλά και πολλούς άλλους τρόπους.

Είμαστε περήφανοι. Μπράβο σε όλους μας. Θα ξαναβρεθούμε στα Πανεπιστήμια, στα ΙΕΚ, στις γειτονιές μας, σε όποιον δρόμο και αν ακολουθήσουμε. Το μέλλον μας ανήκει!

Και.. καλή μας επιτυχία!».

ΑΣΓΜΕ: Είμαστε μαζί σας σε αυτήν τη μάχη

Αντίστοιχα, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) σε μήνυμά της τις προηγούμενες μέρες δήλωσε με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων:

«Είμαστε μαζί με όλους τους μαθητές, να τους βλέπουμε να μεγαλώνουν, να κάνουν όνειρα, να έχουν φιλοδοξίες... Γι' αυτό κι εμείς, οι γονείς σας, αγωνιζόμαστε μέσα από τους Συλλόγους Γονέων για ένα σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές σας ανάγκες.

Είμαστε μαζί σας στην προσπάθεια που κάνετε, κόντρα στις δυσκολίες και στα εμπόδια που σας βάζουν...

Είμαστε μαζί σας σε αυτήν τη μάχη, που δεν είναι ούτε η τελευταία ούτε η πιο σημαντική. Γιατί ο δρόμος της ζωής δεν εξαρτάται μόνο από την επιτυχία ή μία πιθανή αποτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Κρατήστε για πάντα στο μυαλό σας ότι σημασία έχει να τολμάς, να προχωράς, να παλεύεις για να κάνεις πράξη τα όνειρά σου.

Με εφόδια την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και τον αγώνα μπορείτε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας για μια καλύτερη ζωή!

Ευχόμαστε να προσέλθετε στις πανελλαδικές εξετάσεις με αισιοδοξία, δύναμη και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Κάθε μάχη θέλει καθαρό μυαλό, επιμονή, υπομονή και ψηλά το κεφάλι.

Καλή επιτυχία παιδιά μας!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ