Τρίτη 13 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Πάρκο από τη μια μέρα στην άλλη περιφράχτηκε ως... ιδιωτικό οικόπεδο!

Την ασυνεννοησία των υπηρεσιών του δήμου κατήγγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Ν. Σοφιανός, απαιτώντας την άμεση απαλλοτρίωση του χώρου και την απόδοσή του στους κατοίκους

Με αγανάκτηση οι κάτοικοι της περιοχής των Ανω Πατησίων είδαν την προηγούμενη βδομάδα ένα από τα πάρκα που αποτελούν «ανάσα πρασίνου» για την περιοχή, όπου μάλιστα το τελευταίο διάστημα εκτελούνταν εργασίες ανάπλασης, να περιφράσσεται μέσα σε δυο μέρες με σιδερόφρακτη περίφραξη ύψους άνω των δύο μέτρων και να αναρτώνται ταμπέλες ότι πρόκειται για... ιδιωτικό χώρο του δήμου Ζαγοράς! Κοινώς, μια πλατεία - πάρκο του δήμου της Αθήνας από τη μια μέρα στην άλλη έγινε... ιδιωτικό οικόπεδο ενός άλλου δήμου και οι κάτοικοι της περιοχής, που το απολάμβαναν εδώ και δεκαετίες, έχασαν κάθε πρόσβαση σε αυτό.

Πρόκειται για έναν ελεύθερο χώρο συνολικής έκτασης κοντά στα 2,5 στρέμματα, που όπως μαθεύτηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποτελούσε κληροδότημα προς την κοινότητα (νυν δήμο) Ζαγοράς. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 είχε τη μορφή αλάνας, ενώ λίγο αργότερα διαμορφώθηκε από τον δήμο της Αθήνας σε χώρο πρασίνου, ένα όμορφο παρκάκι, με μια παιδική χαρά στο κάτω μέρος του. Παρότι όμως ολόκληρος ο χώρος είχε χαρακτηριστεί από τον δήμο της Αθήνας «χώρος πρασίνου, κέντρου νεότητας και βρεφονηπιακού σταθμού», ο δήμος προχώρησε τότε στην απαλλοτρίωση (και στην πληρωμή της σχετικής αποζημίωσης προς την κοινότητα Ζαγοράς) μόνο για τη μισή έκταση του πάρκου.

Και τον τελευταίο χρόνο ακολούθησαν τα εξής (όπως μαθεύτηκε αφού σηκώθηκε η περίφραξη):

  • Τον Αύγουστο του 2022 ο δήμος Ζαγοράς προσέφυγε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, διεκδικώντας και κατοχυρώνοντας την ιδιοκτησία του στο άλλο μισό κομμάτι του πάρκου, χωρίς ο δήμος της Αθήνας να κάνει τίποτα.
  • Τον Γενάρη του 2023 η Διεύθυνση Δόμησης του δήμου Αθηναίων εξέδωσε άδεια δόμησης μικρής κλίμακας, εγκρίνοντας την περίφραξη του χώρου.
  • Την ίδια ώρα η Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου αποφασίζει την ανάπλαση ολόκληρου του χώρου του πάρκου και οι εργασίες ξεκινούν τον Μάη του 2023.
  • Και ενώ αυτές οι εργασίες ήταν σε εξέλιξη, εμφανίστηκε ιδιότης και περιέφραξε το μισό πάρκο ως οικόπεδό του (!), επικαλούμενος δικαστικές αποφάσεις. Παράλληλα έκανε την εμφάνισή του κι άλλος ιδιότης, που έχει νοικιάσει λέει τον χώρο για να τον κάνει πάρκινγκ!

Κάτοικοι ξηλώνουν την περίφραξη
Κάτοικοι ξηλώνουν την περίφραξη
«Αυτό είναι ανέκδοτο!», είπε, αναδεικνύοντας το θέμα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας. Τόνισε πως το θέμα αποτελεί δείγμα της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης που επιδεικνύει η δημοτική αρχή για τα θέματα που αφορούν την πόλη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είσαστε ικανοί να τρέχετε τον Βοτανικό fast track, να φέρνετε σε κάθε συνεδρίαση απαλλοτριώσεις, αλλά δεν είστε ικανοί να συντονίζετε τις υπηρεσίες σας! Αυτή είναι η εικόνα του δήμου της Αθήνας, της πρωτεύουσας: Μια πλατεία σε γειτονιά στα Ανω Πατήσια γίνεται οικόπεδο!». Απαίτησε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τον επαναχαρακτηρισμό της απαλλοτρίωσης, όπως έχει χαρακτηριστεί από το ΦΕΚ του '82, και ταυτόχρονα την πληρωμή του προστίμου, αφού έχει κερδίσει τα δικαστήρια ο δήμος Ζαγοράς, και το ξήλωμα της περίφραξης από τις υπηρεσίες του δήμου Αθήνας, πριν το κάνουν από μόνοι τους οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της γειτονιάς. «Πρέπει τώρα να τελειώνει αυτό το ανέκδοτο», επεσήμανε.

Τοποθετούμενος, ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης προσπέρασε τη δικαστική απόφαση και την αδράνεια του δήμου εδώ και έναν χρόνο, για να πει ότι αυτό που γίνεται από τον δήμο Ζαγοράς «είναι ένας εκβιασμός. Ξεκινάμε εργασίες πράσινης ανάπλασης του χώρου. Με το που έρχεται ο δήμος και μετά από δεκαετίες δείχνει ενδιαφέρον για την περιοχή, έρχεται ο δήμος Ζαγοράς και βάζει ένα συρματόπλεγμα». Και, χωρίς να δώσει καμία δέσμευση για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες θα προβεί για την ανάκτηση του χώρου, ζήτησε να τον εμπιστευτούν οι κάτοικοι, λέγοντας ότι «θα κριθούμε από την πράξη» και δίνοντας «ραντεβού» για το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ξήλωσαν τον φράχτη οι κάτοικοι

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ έγινε συγκέντρωση κατοίκων της γειτονιάς στον χώρο του πάρκου, όπου εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Ν. Σοφιανός τούς ενημέρωσε για τα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, καλώντας τους σε αγωνιστική διεκδίκηση ώστε να αποδοθεί και πάλι ο χώρος στη γειτονιά και στους κατοίκους της.

Μάλιστα, αποφασισμένοι οι κάτοικοι να μην αφήσουν να τους πάρουν τον πνεύμονα της γειτονιάς τους, ξήλωσαν την περίφραξη, ανοίγοντας διόδους σε τρία σημεία, και δήλωσαν ότι όσες φορές κι αν ξαναστηθεί ο φράχτης θα τον ανοίξουν και πάλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ