Σάββατο 17 Ιούνη 2023 - Κυριακή 18 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΡΩΣΙΑ
Ρωσικό «γραφείο» στην Ιερουσαλήμ

Ως «γραφείο» της ρωσικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ παρουσίασε την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την προσεχή έναρξη λειτουργίας κτιρίου που θα φιλοξενήσει τις προξενικές αρχές στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο χώρες στις 18 Μάη.

Μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσας» του Ισραήλ από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, και την εκεί μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας το 2017, άλλες 4 χώρες μετέφεραν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, της οποίας το κατεχόμενο ανατολικό τμήμα διεκδικεί επίσης η Παλαιστινιακή Αρχή ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους.

Οταν οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε εκφράσει «έντονη ανησυχία», επισημαίνοντας ότι «τέτοια βήματα μπορεί να ματαιώσουν τις προοπτικές για μια ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή». Η τωρινή γνωστοποίηση του ανοίγματος ρωσικού «γραφείου» στην Ιερουσαλήμ συνοδεύτηκε από διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι παραμένει «ευθυγραμμισμένη με την αμετάβλητη πορεία της Ρωσίας προς μία δίκαιη διευθέτηση στη Μέση Ανατολή».

  • Στο μεταξύ, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα ισραηλινών και αμερικανικών ΜΜΕ ότι ΗΠΑ και Ιράν κατέληξαν σε άτυπη «περιορισμένης έκτασης πολιτική εκεχειρία» στη θέση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι «New York Times» ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία άγραφη «κατανόηση» για ανάσχεση περαιτέρω εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν άνω του 60%, με αντάλλαγμα το ξεπάγωμα (υπό προϋποθέσεις) των κεφαλαίων που έχει το Ιράν σε τράπεζες στο εξωτερικό. Αναφέρεται επίσης ότι συμφωνήθηκαν η καλύτερη συνεργασία του Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και η παύση των επιθέσεων οργανώσεων που λειτουργούν ως αντιπρόσωποι του Ιράν στη Συρία κατά Αμερικανών «στρατιωτικών εργολάβων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ