Τρίτη 20 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Παραδόθηκε στον εφέτη το πόρισμα των πραγματογνωμόνων

Συγκέντρωση στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου Λάρισας πραγματοποιεί σήμερα ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συλλόγου Πληγέντων
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συλλόγου Πληγέντων
Παραδόθηκε χτες το πρωί στον εφέτη ανακριτή Λάρισας το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που όρισαν οι δικαστικές αρχές σχετικά με το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Το 250 σελίδων πόρισμα αναμένεται να συμπεριληφθεί στη δικογραφία, περιλαμβάνει κρίσιμα στοιχεία, όπως, συνομιλίες και υλικό, που θα το αξιολογήσει ο ειδικός εφέτης ανακριτής για να διαπιστώσει τυχόν ευθύνες και άλλων προσώπων στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα διαπιστώνει ευθύνες στον 59χρονο σταθμάρχη, καθώς δεν χρησιμοποίησε τη λειτουργία χάραξης της διαδρομής πριν από την εντολή αναχώρησης της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Επισημαίνει ότι δεν λειτουργούσαν τα συστήματα ελέγχου και η φωτοσήμανση. Βέβαια, ανεξάρτητα από υπαρκτές ατομικές ευθύνες, αυτό που δεν πρέπει να σκεπαστεί και να ξεχαστεί είναι οι διαχρονικές ευθύνες του κράτους και όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που κινήθηκαν στις ράγες της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών μεταφορών, όπως ισχύει και στην ΕΕ. Αυτό οδήγησε στην κατάτμηση του ΟΣΕ, στον χωρισμό της ράγας από το τρένο, στην ιδιωτικοποίηση, στην υποβάθμιση των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας, που θεωρούνται «κόστος» για την κερδοφορία των ομίλων που εκμεταλλεύονται τις μεταφορές.

Παράλληλα, προθεσμία για να απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή Λάρισας ζήτησε και πήρε, για τις αρχές Ιούλη, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων & Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ, που κατηγορείται για το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών. Παράλληλα, ο εφέτης ανακριτής καλεί τις επόμενες μέρες επιβάτες της αμαξοστοιχίας, οι οποίοι συμμετείχαν στη διάσωση και τη βοήθεια άλλων επιβατών, προκειμένου να συνεισφέρουν στη διερεύνηση της υπόθεσης. Τέλος, ο δικηγόρος του αποθανόντος μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας ζήτησε από τις δικαστικές αρχές όλες τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που έγιναν το βράδυ της μοιραίας νύχτας του δυστυχήματος.

Σήμερα συγκέντρωση στη Λάρισα

Στο μεταξύ, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου, πραγματοποιούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, όπως τονίζουν, «για τις καθυστερήσεις της ανακριτικής διαδικασίας και, το σημαντικότερο, για την έλλειψη σαφών απαντήσεων σε καίρια ερωτήματα που βασανίζουν τον σύλλογο και όλο τον ελληνικό λαό». Εκπρόσωποι του Συλλόγου θα συναντηθούν, στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας, με τον ανακριτή που διερευνά την υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ