Παρασκευή 23 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αυξάνεται επικίνδυνα η κατοχική βία

Συμμαθήτριες θρηνούν την 15χρονη Παλαιστίνια κοπέλα που σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού κατοχικού στρατού μέσα στο σπίτι της στην Τζενίν

Copyright 2023 The Associated

Συμμαθήτριες θρηνούν την 15χρονη Παλαιστίνια κοπέλα που σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού κατοχικού στρατού μέσα στο σπίτι της στην Τζενίν
Εντείνεται περαιτέρω η κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων αλλά και Εβραίων εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Προχτές βράδυ, εκατοντάδες έποικοι, με τη στήριξη του στρατού, συνέχισαν, για δεύτερο 24ωρο, το πογκρόμ επιθέσεων σε Παλαιστίνιους, με εμπρησμούς δεκάδων σπιτιών, χωραφιών, καταστημάτων και αυτοκινήτων.

Παράλληλα, drone του ισραηλινού στρατού το βράδυ της Τετάρτης σκότωσε τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο σε δρόμο της βόρειας Δυτικής Οχθης. Οι κατοχικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι οι 3 Παλαιστίνιοι είχαν ανοίξει πυρ σε φυλάκιο ελέγχου βόρεια της Τζενίν, ενώ την επιχείρηση επικρότησε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

Η παλαιστινιακή «Χαμάς» κατήγγειλε την «επικίνδυνη κλιμάκωση» και δήλωσε ότι αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο, ενώ η οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ» χαρακτήρισε τους τρεις νεκρούς «ηρωικούς μάρτυρες».

«Αναλαμβάνουμε επιθετική και προληπτική προσέγγιση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να πληρώσουν βαρύτατο τίμημα κάθε τρομοκράτης και κάθε απεσταλμένος αυτών», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

Σε αυτό το κλίμα, μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν χτες στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, το σπίτι ενός Παλαιστίνιου ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη τον Οκτώβρη του 2022. Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν αργά προχτές βράδυ στην πόλη και εξήλθαν χτες τα ξημερώματα αφού ισοπέδωσαν το διαμέρισμα του Καμάλ Ζούρι.

Διαδηλώσεις Δρούζων στα Υψίπεδα του Γκολάν

Το ίδιο διάστημα εντείνονται οι κινητοποιήσεις χιλιάδων Δρούζων των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν που τέθηκαν υπό την κατοχή του Ισραήλ από τον πόλεμο του 1967.

Οι Δρούζοι διαμαρτύρονται για τη δημιουργία τεράστιου αιολικού πάρκου σε κατάφυτη έκταση που βρίσκεται μέσα σε χωράφια και οπωρώνες και καταπράσινους λόφους, υποστηρίζοντας πως οι δεκάδες ανεμογεννήτριες που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στην περιοχή τους θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα και θα διαταράξουν την ηρεμία των κατοίκων και της πανίδας της περιοχής.

Οι διαδηλώσεις που εντείνονται από την Τρίτη, προκάλεσαν χτες την αντίδραση του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που διαβεβαίωσε πως παρά τις διαμαρτυρίες το αιολικό πάρκο θα γίνει. Μάλιστα, έβαλε βέτο και ήρε την απόφαση του Ισραηλινού επιτρόπου της Αστυνομίας, Κόμπι Σαμπτάι, για «εκεχειρία» και πάγωμα των εργασιών στον χώρο του αιολικού πάρκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ