Παρασκευή 23 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα άνοδος επιτοκίων σε Αγγλία και Ελβετία

Μία πιο «τολμηρή» αύξηση του κόστους δανεισμού στη Βρετανία πήρε χτες η διοίκηση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), καθώς αύξησε τα επιτόκια όχι κατά 0,25%, όπως εκτιμούσαν πολλοί ότι θα γινόταν, αλλά κατά 0,50%, εντείνοντας την πίεση των χρεών σε φτωχά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια.

Το επιτόκιο αυξήθηκε στο 5% από 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη είχε ανακοινωθεί ότι ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο, στο 8,7%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρει πάντως ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του έτους, αντανακλώντας κυρίως τις εξελίξεις στις τιμές της Ενέργειας.

Το ίδιο 24ωρο, η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ανέβασε επίσης το επιτόκιο, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες αποφάσεις τους επόμενους μήνες. Αύξησε το επιτόκιο κατά 0,25%, με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφωθεί στο 1,75%, παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,2% τον Μάιο.

Αργά προχτές το βράδυ ο Τζερόμ Πάουελ, διοικητής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), καταθέτοντας στο Κογκρέσο χαρακτήρισε πιθανή την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μέχρι τέλος του έτους. Οπως εξήγησε ο Πάουελ, παρότι ο πληθωρισμός έχει συγκρατηθεί παραμένει «πολύ πάνω από τον στόχο του 2%». «Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά σημειώνουμε πρόοδο», τόνισε.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed στις ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί στις 25 - 26 Ιουλίου.

Κίεβο: Προβλέπει πλήρη διακοπή στη διέλευση ρωσικού αερίου το 2024

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χ. Χαλουσένκο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times» προέβλεψε ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες το Κίεβο και η Μόσχα να ανανεώσουν μετά το 2024 την πενταετή σύμβαση για τη διέλευση ρωσικού αερίου από την ουκρανική επικράτεια, που είχε υπογραφεί το 2019.

Κατά τον Χαλουσένκο, το πιο πιθανό είναι τότε να σταματήσει κάθε ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους σε χώρες της περιοχής. Η ποσότητα που διέρχεται σήμερα μέσω της Ουκρανίας αντιστοιχεί στο 5% των ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ