Τρίτη 27 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟ και ΕΕ σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα στον απόηχο της ανταρσίας Πριγκόζιν

Νέο διάγγελμα από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν

Την αποστολή άλλων 4.000 Γερμανών στρατιωτών στη Λιθουανία ανακοίνωσε το Βερολίνο, με φόντο τη χτεσινή κοινή άσκηση των δύο χωρών

Copyright 2023 The Associated

Την αποστολή άλλων 4.000 Γερμανών στρατιωτών στη Λιθουανία ανακοίνωσε το Βερολίνο, με φόντο τη χτεσινή κοινή άσκηση των δύο χωρών
Τη μακρόχρονη και πολύμορφη στήριξή τους στις Ενοπλες Δυνάμεις και την κυβέρνηση του Κιέβου ενισχύουν ΝΑΤΟ και ΕΕ, στον απόηχο της ένοπλης στάσης της εταιρείας μισθοφόρων «Wagner» κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και του Κρεμλίνου, ενώ εντείνεται η συζήτηση και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για τις συνέπειες και τις προεκτάσεις της.

Η Βρετανία προετοιμάζεται για «διάφορα σενάρια» στη Ρωσία μετά την εξέγερση που επιχείρησε ο Γ. Πριγκόζιν, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, έκανε λόγο για «άμεση αμφισβήτηση της εξουσίας του Πούτιν», που «εγείρει πραγματικά ερωτήματα και αποκαλύπτει πραγματικές ρωγμές», προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε δει ακόμη την τελευταία πράξη».

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και οι εξελίξεις στη Ρωσία μετά την ανταρσία Πριγκόζιν, βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ παράλληλα το ευρωατλαντικό μπλοκ προετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (11 - 12 Ιούλη).

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε χτες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ερευνούν εάν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το Σάββατο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Μόσχα «έδωσε σήματα» ότι η Ουάσιγκτον δεν συμμετείχε στην ένοπλη ανταρσία της «Wagner», χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα «εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας» και ότι ελπίζει για την ασφάλεια του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Ο δε Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χτες ότι «δεν είχαμε καμία ανάμειξη» στην ανταρσία της «Wagner».

Οπως έγινε γνωστό, στο μεταξύ, ο ίδιος ο Γ. Πριγκόζιν παρέμενε μέχρι χτες υπό έρευνα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ως ύποπτος για διοργάνωση ένοπλης ανταρσίας, παρά τη συμφωνία για φυγάδευσή του στη Λευκορωσία και απόσυρση των σε βάρος του κατηγοριών, αμνηστία στους μαχητές του που συμμετείχαν στη στάση κ.ά.

Σε νέο διάγγελμά του χθες το βράδυ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν κατήγγειλε ξανά την προδοσία όσων οργάνωσαν την ανταρσία της «Wagner», ενώ πρόσθεσε ότι το Κίεβο και η Δύση «ήθελαν να δουν τους Ρώσους στρατιώτες να σκοτώνονται μεταξύ τους».

Μίλησε ακόμα για «πιλότους που σκοτώθηκαν παρεμποδίζοντας μια τραγωδία εθνικής κλίμακας» (ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα χτυπήθηκαν από δυνάμεις της «Wagner»).

«Μία ένοπλη εξέγερση θα είχε κατασταλεί σε οποιαδήποτε περίπτωση», ανέφερε, ωστόσο «από την αρχή των γεγονότων έγιναν συγκεκριμένα βήματα, υπό τις απευθείας οδηγίες μου, για την αποφυγή μεγάλης αιματοχυσίας».

Απευθυνόμενος ειδικά στους στρατιώτες και τους διοικητές της μισθοφορικής εταιρείας «Wagner», ο Πούτιν ανέφερε ότι η πλειοψηφία τους «είναι κι αυτοί Ρώσοι πατριώτες, αφοσιωμένοι στο κράτος», ενώ επανέλαβε τις επιλογές που τους δίνονται: «Να υπογράψετε ένα συμβόλαιο με το υπουργείο Αμυνας ή άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ή να επιστρέψετε στις οικογένειές σας».

«Οποιος θέλει μπορεί να πάει στη Λευκορωσία», πρόσθεσε, «η υπόσχεση που έδωσα θα εκπληρωθεί».

Νέο ηχητικό μήνυμα από τον Πριγκόζιν

Με νέο ηχητικό μήνυμα επανήλθε χτες ο Γ. Πριγκόζιν - χωρίς να διευκρινίσει αν βρίσκεται ήδη στη Λευκορωσία - το πρώτο μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε με το Κρεμλίνο το Σάββατο το βράδυ. Οπως είπε, σκοπός της πορείας προς τη Μόσχα δεν ήταν η ανατροπή της ηγεσίας της Ρωσίας αλλά να αποφευχθεί η καταστροφή της ομάδας «Wagner». Υπενθυμίζεται βέβαια ότι κατά τη διάρκεια της ένοπλης στάσης, η «Wagner» διακήρυττε ότι «θα φτάσουμε μέχρι τέλους» και προανήγγειλε ότι «σύντομα θα έχουμε έναν νέο Πρόεδρο».

Στο ηχητικό του μήνυμα ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ήθελε η «Wagner» «να πάψει να υπάρχει» από την 1η Ιούλη που λήγουν οι συμβάσεις. «Κανείς δεν συμφώνησε να υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο Αμυνας, αφού όλοι γνωρίζουν πολύ καλά (...) ότι αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη απώλεια μαχητικής ικανότητας», δήλωσε ο επικεφαλής της «Wagner», αναφερόμενος στην άρνησή του να υπογράψει τα νέα συμβόλαια που απαίτησαν από τους ιδιωτικούς στρατούς το υπουργείο Αμυνας και το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, η «Wagner» δεν έδειξε επιθετικότητα κατά τη διάρκεια της «πορείας για τη δικαιοσύνη», αλλά παρ' όλα αυτά δέχθηκε πλήγματα από πυραύλους και ελικόπτερα. Σε αυτό το πλαίσιο επιβεβαίωσε ότι η «Wagner» κατέρριψε ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη, λέγοντας ότι μετανιώνει αλλά έπρεπε να αμυνθούν.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «δεν πορευτήκαμε για να ανατρέψουμε τη ρωσική κυβέρνηση» και ότι «θέλαμε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι που έκαναν λάθη κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση». «Σκοπός της πορείας ήταν να αποτρέψουμε την καταστροφή της "Wagner"», πρόσθεσε.

Ο Πριγκόζιν επανέλαβε, όπως είχε πει και το Σάββατο, ότι «σε αυτό το σημείο σταματήσαμε και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής προκειμένου να αποφύγουμε να χυθεί αίμα Ρώσων στρατιωτών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πορεία της «Wagner» έδειξε πάντως «τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας στη χώρα».

Στο μεταξύ, το αρχηγείο της «Wagner» στην Αγία Πετρούπολη ανακοίνωσε χτες ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί «κανονικά» σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσίας, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν η εταιρεία θα διαλυθεί, θα ενσωματωθεί στον στρατό ή θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως έχει. Πηγές εντός της «Wagner» ανέφεραν ότι η ομάδα συνεχίζει να στρατολογεί μισθοφόρους σε διάφορες περιοχές.

Επίσης χτες δημοσιεύτηκε βίντεο με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σ. Σόιγκου, να επισκέπτεται τις ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο - στον απόηχο πληροφοριών που έφεραν την απομάκρυνση του Σόιγκου από το υπουργείο Αμυνας να είναι ένας από τους όρους της συμφωνίας του Πριγκόζιν με το Κρεμλίνο.

«Αδυναμία» του «ρωσικού καθεστώτος» βλέπει η Δύση

Η ανταρσία από την οργάνωση μισθοφόρων «Wagner» στη Ρωσία δείχνει την «αδυναμία» και την «ευθραυστότητα» του ρωσικού καθεστώτος, καθώς και το «μεγάλο στρατηγικό λάθος» που έκανε ο Ρώσος Πρόεδρος «με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», δήλωσε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Συνέχισε λέγοντας ότι είναι ασαφές τι θα συμβεί στη Ρωσία τις επόμενες μέρες και βδομάδες, αλλά τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να «υποτιμήσουν» τη Μόσχα.

Ο Στόλτενμπεργκ, που επισκέφτηκε τη Λιθουανία στο πλαίσιο των προετοιμασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, καταδίκασε την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Επισήμανε δε ότι «δεν βλέπουμε κάποια ένδειξη πως η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αλλά το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση».

«Εάν η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί να μας εκφοβίσει να μην στηρίζουμε την Ουκρανία, θα αποτύχει», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, καθώς κλιμακώνεται επικίνδυνα και από τις δύο πλευρές η σύγκρουση, δοκιμάζοντας η μία τα «όρια» της άλλης.

Χτες διεξήχθη και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με την Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ να δηλώνει προσερχόμενη ότι οι εξελίξεις δείχνουν «μεγάλες ρωγμές στη ρωσική προπαγάνδα», αν και η Γερμανία δεν θα αναμειχθεί σε «ζητήματα εσωτερικής πολιτικής».

«Θα ήταν απολύτως επικίνδυνο για την Ευρώπη αν η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου με το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων κατακερματιζόταν», σχολίασε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, επικαλούμενος τις περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει η Μόσχα.

Στη Ρωσία «το πολιτικό σύστημα δείχνει ότι είναι εύθραυστο και η στρατιωτική δύναμη ραγίζει. Πρόκειται για σημαντική συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, προειδοποιώντας ότι «δεν είναι καλό να βλέπεις πως μία πυρηνική δύναμη σαν τη Ρωσία μπορεί να μπει σε μια φάση πολιτικής αστάθειας».

Νέο στρατιωτικό πακέτο αποφάσισε η ΕΕ

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ συμφώνησαν χτες στη σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο να διαθέσουν επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ στο ταμείο «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης» που προορίζονται για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, οι ΥΠΕΞ αποφάσισαν η ΕΕ «να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία περισσότερο από ποτέ, να συνεχίσει και να αυξάνει την υποστήριξη κάθε είδους και ιδιαίτερα τη στρατιωτική, γιατί ο πόλεμος μαίνεται περισσότερο από ποτέ».

Στο μεταξύ, καθώς παραμένουν οι αντιθέσεις και εντός ΕΕ, η Ουγγαρία συνέχισε να μπλοκάρει την αποδέσμευση μιας νέας δόσης 500 εκατ. ευρώ για στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο. Για να άρει το βέτο της, η Βουδαπέστη απαιτεί να αφαιρεθεί από την ουκρανική λίστα «διεθνών χορηγών του πολέμου» η OTP Bank, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Ουγγαρίας, η οποία συνεχίζει τις οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, είχε καλέσει το μπλοκ να «επιταχύνει» την ήττα της Ρωσίας. Ο ίδιος κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επιταχύνουν την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε δυτικά μαχητικά F-16 κ.ά.

Ζήτησε επίσης μια παγκόσμια απαγόρευση των τεχνολογιών διπλής χρήσης που μπορούν να πωληθούν στη Ρωσία για drones και να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ανέφερε ότι οι τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ, σε συνδυασμό με την επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 3,5 δισ. ευρώ της ΕΕ, και η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών «θα επιτρέψουν την απελευθέρωση όλων των ουκρανικών εδαφών».

Περισσότεροι από 17.000 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν στη διάρκεια ενός έτους σε πρόγραμμα της Βρετανίας, με τη συμμετοχή και άλλων κρατών του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

Η Βρετανία είχε αρχικά προτείνει να εκπαιδεύσει 10.000 στρατιώτες σε βρετανική στρατιωτική βάση, ενώ το πρόγραμμα αυτό επεκτάθηκε και 30.000 νεοσύλλεκτοι αναμένεται να εκπαιδευτούν ως το 2024.

Περισσότερες ΝΑΤΟικές δυνάμεις και συστήματα αεράμυνας στη Λιθουανία

Επιπλέον 4.000 στρατιώτες θα στείλει η Γερμανία στη Λιθουανία, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δήλωσε χτες από το Βίλνιους ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκ. Ναουσέντα, είχε καλέσει «να ενισχυθεί επειγόντως η ανατολική πτέρυγα του NATO», μετά και την ένοπλη στάση του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων «Wagner». Ο Ναουσέντα δήλωσε πως υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν στο μέλλον «αντίστοιχες, ή ακόμα και μεγαλύτερες προκλήσεις».

Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στο ότι ο Πριγκόζιν θα εγκατασταθεί στο λευκορωσικό έδαφος, που γειτονεύει με τη Λιθουανία, και η κατάσταση στην περιοχή γίνεται πιο επικίνδυνη «για το ΝΑΤΟ ως σύνολο».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Verstka», στη Λευκορωσία άρχισαν να δημιουργούν στρατόπεδα για να εγκατασταθούν μισθοφόροι της «Wagner».

Η Γερμανία πρόκειται να τοποθετήσει σε μόνιμη βάση μια ισχυρή ταξιαρχία στη Λιθουανία, δήλωσε ο Πιστόριους, ο οποίος επισκέπτεται τη Λιθουανία και παρακολούθησε χτες μαζί με τον γγ του ΝΑΤΟ κοινή άσκηση των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον λιθουανικό στρατό.

Ηδη από το 2022 η γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι μια ταξιαρχία βρίσκεται έτοιμη να υπερασπιστεί τη Λιθουανία σε περίπτωση ανάγκης, δεν είχε ωστόσο μέχρι σήμερα αποσαφηνιστεί εάν οι στρατιώτες της Bundeswehr θα σταθμεύουν μόνιμα στη χώρα.

Αυτήν τη στιγμή η Γερμανία ηγείται «ομάδας μάχης» της Συμμαχίας, η οποία αποτελείται από 1.600 στρατιώτες.

Επίσης, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ θα εγκρίνουν στη Σύνοδο στο Βίλνιους ένα νέο μοντέλο για την αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα που θα επιτρέψει την ταχεία μετάβαση από την αεροπορική αστυνόμευση στην αεράμυνα, είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι τα πρώτα συστήματα αεράμυνας θα αποσταλούν στη Βαλτική από τη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ