Πέμπτη 29 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Πρωτιές και δύναμη για το ΚΚΕ που θα ενισχύσει τον αγώνα των νησιωτών

Τα μεγαλύτερα ποσοστά του καταγράφει το ΚΚΕ στις εκλογικές περιφέρειες Λέσβου και Σάμου, άνοδος και στη Χίο

Τα διψήφια και υψηλά ποσοστά του ΚΚΕ στο Βόρειο Αιγαίο, οι 3.000 ψήφοι παραπάνω από το 2019, η επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή στη Λέσβο, η πρωτιά στην Ικαρία αποτελούν εγγύηση ότι η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης μόνο αλώβητη δεν θα μείνει και στα νησιά. Με την αυξημένη του δύναμη, όπως σε όλη την Ελλάδα, το ΚΚΕ θα βρεθεί μπροστά στους αγώνες, στα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, δίπλα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στη νεολαία, όπως επίσης και για τα πιο ιδιαίτερα και μεγάλα προβλήματα των νησιωτών.

Ανοδο στην άνοδο στη Λέσβο και ξανά κομμουνιστής βουλευτής

Σχεδόν κατά 50% από το 2019 αύξησε το ποσοστό του το ΚΚΕ στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου, όπου κατέγραψε ποσοστό 14,64%. Σε απόλυτο αριθμό μεταφράζεται σε 7.741 ψήφους και κερδισμένες 1.900 επίσης από το 2019. Ετσι το ΚΚΕ στις εκλογές του Ιούνη κατέκτησε την 3η θέση και επανεξέλεξε βουλευτή την Μαρία Κομνηνάκα.

Μάλιστα, στον δήμο Δυτικής Λέσβου ανέβηκε στη 2η θέση με 17,33% ενώ ειδικότερα στη Δημοτική Κοινότητα Μανταμάδου πήρε την πρωτιά με 31,85%.

Το αποτέλεσμα αποτυπώνει το αυξημένο κύρος του Κόμματος, το οποίο βέβαια δεν αναπτύχθηκε σε «κενό αέρος» αλλά μέσα στους αγώνες και τις μάχες που διεξήχθησαν τα προηγούμενα χρόνια για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των λαϊκών συμφερόντων. Το ΚΚΕ βρέθηκε δίπλα στους απεργούς στα νησιά, στις περιφρουρήσεις των απεργιών στα λιμάνια και τους άλλους χώρους δουλειάς, στις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. Ηταν στην πρώτη γραμμή για να σωθούν τα χωριά από τις μεγάλες πυρκαγιές, πιστό στο σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό», διεκδικώντας την άμεση ενίσχυση σε μέσα πυρόσβεσης, ευρύτερα την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αντίστοιχα για τα Κέντρα Υγείας των νησιών και το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης αναδεικνύοντας την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων και προσλήψεων. Εδωσε το «παρών» στον λεσβιακό ξεσηκωμό του 2020, κόντρα στην εισβολή των ΜΑΤ, πραγματοποιώντας παράλληλα παρεμβάσεις για να κλείσουν τα hot spots και να απεγκλωβιστούν οι ξεριζωμένοι, αναδεικνύοντας τον «ένοχο», την πολιτική της ΕΕ που υπηρέτησαν και υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις.

Ο λαός της Λέσβου γνωρίζει όλα τα παραπάνω και έβαλε στο ζύγι τι σημαίνει το να υπάρχει κομμουνιστής βουλευτής εκλεγμένος στην περιφέρεια. Ετσι, όχι τυχαία και, σε συνδυασμό με την ακατάπαυστη προσπάθεια των Κομματικών Οργανώσεων, το ΚΚΕ στις εκλογές του Ιούνη πήρε παραπάνω ψήφους από αυτές του Μάη, παρότι η αποχή πανελλαδικά ήταν μεγαλύτερη, αύξησε εκ νέου το ποσοστό του καταφέρνοντας να πάρει πίσω την έδρα που έχασε στις εκλογές του Μάη.

Δεύτερη δύναμη στον νομό Σάμου, πρώτη στον «κόκκινο βράχο» της Ικαρίας

Το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες ήταν σε αυτή της Σάμου με 17,96% και 4.079 ψήφους, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση στον νομό. Καταγράφει έτσι άνοδο της τάξης του 3,5% από τις εκλογές του 2019, ενώ και εδώ το ΚΚΕ αύξησε τον απόλυτο αριθμό ψήφων σε σχέση με τις εκλογές του Μάη 2023. Στο νησί της Σάμου και ειδικότερα στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, στον Μαραθόκαμπο και στο Πυθαγόρειο και σε όλα τα χωριά με τις μεγάλες αγωνιστικές - επαναστατικές παραδόσεις, το ΚΚΕ είχε απόλυτη αύξηση, σε ψήφους και ποσοστά.

Εντός της περιφέρειας ξεχωρίζει ο «κόκκινος βράχος» της Ικαρίας, όπου το ΚΚΕ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας 35,86%. Η πρωτιά αυτή επίσης είναι ακέραιη και στις 3 δημοτικές ενότητες του νησιού και συγκριμένα Αγ. Κηρύκου με 29,39%, Ευδήλου με 39% και Ραχών με 40,35%. Παράλληλα, μετά τον δήμο Ικαρίας, το ΚΚΕ παίρνει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στον δήμο Δήμο Φούρνων - Κορσέων με 21,75%.

Τα υψηλά ποσοστά του ΚΚΕ σε αυτά τα νησιά επιβεβαιώνουν τους χρόνιους δεσμούς που έχει με τους εργαζόμενους και βιοπαλαιστές που κατοικούν σε αυτά αλλά και ότι αυτοί οι δεσμοί ανανεώνονται και επεκτείνονται μέσα από την καθημερινή πάλη για ζωή με δικαιώματα. Ετσι έγινε και μέσα από τις δεκάδες παρεμβάσεις του Κόμματος που αφορούν τις τιμές των εισιτηρίων, την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό, το πώς ζουν οι εργαζόμενοι του τουρισμού, για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών, για τη μείωση του ΦΠΑ, για το Προσφυγικό, για τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Σάμου, τη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας στην Ικαρία με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, απέναντι σε τραγικές εικόνες όπως η πρόσφατη μεταφορά ασθενούς με καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου. Αυτοί οι αγώνες και παρεμβάσεις με πιο δυνατό ΚΚΕ θα πάρουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση το επόμενο διάστημα.

Ενισχυμένο βγήκε το ΚΚΕ και στην εκλογική περιφέρεια Χίου, βάζοντας έτσι το δικό της λιθαράκι στο θετικό αποτέλεσμα στο Βόρειο Αιγαίο όπως και στο πανελλαδικό. Το 2019 το ΚΚΕ είχε πάρει 4,78% ενώ τώρα κατέγραψε 6,67%, θετική μεταβολή δηλαδή κατά 2% και 448 ψήφους. Επίσης αξίζει να σημειωθούν οι κινητοποιήσεις που έγιναν στο νησί και το ΚΚΕ στήριξε με όλες του τις δυνάμεις, όπως για να μη γίνει κατάσχεση της πρώτης και μοναδικής κατοικίας επαγγελματία, για τη συνεχιζόμενη εγκληματικά απαράδεκτη κατάσταση στην Υγεία και στο ΕΚΑΒ Χίου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ