Παρασκευή 30 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«Νέοι κύκλοι» στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα

«Το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον δυνατότητες προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ», λέει η Αννα Διαμαντοπούλου

«Αναμενόμενη απόφαση, μετά από τρεις συντριπτικές ήττες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ - και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά - σε εθνικές εκλογές» χαρακτήρισε τις εξελίξεις ο Κυρ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του χθες, όταν ρωτήθηκε σχετικά, στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα κλείνει ένας κύκλος», εκτίμησε, για να προσθέσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια - και στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση - ταυτίστηκε με την τοξικότητα, με τον διχαστικό λόγο, αλλά και με την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα όταν τελικά κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου», βάζοντας ξανά θέμα ικανοτήτων στη διαχείριση της αστικής κυβέρνησης.

«Τα κόμματα πρέπει να ενώνουν τους πολίτες και να προτείνουν ρεαλιστικές, κοστολογημένες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών», επέμεινε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «και σε αυτόν τον δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πορεύτηκε ποτέ». «Ελπίζω να τον βρει, του το εύχομαι ειλικρινά», κατέληξε, στο πλαίσιο της αναζήτησης του κατάλληλου «παρτενέρ» ώστε να παίζεται το παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής, με βάση και το κοινό πρόγραμμα στα βασικά προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων.

Στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη και η Αννα Διαμαντοπούλου, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, βλέποντας «πόρτες υποδοχής» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πλέον βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, ή και για συνολικότερη συνεργασία. Εγραψε: «ΑΝ υπάρξει άλλος(η) αρχηγός, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε δίνη ή ανασυγκρότησης ή διάσπασης. Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει πόρτες υποδοχής και έχει πλέον δυνατότητες προσέγγισης με ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός χάνει αντίπαλο εύκολο γι' αυτόν και κρίνεται μόνο για το έργο του! Οχι για τον φόβο του ερχομού του άλλου».

«Τροχιοδεικτικές» και από ΠΑΣΟΚ

Χωρίς επίσημες δηλώσεις υποδέχτηκαν χτες στο ΠΑΣΟΚ την παραίτηση Τσίπρα, αναγνωρίζοντας ωστόσο - όπως ο Π. Χρηστίδης, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος - ότι η παραίτηση του Αλ. Τσίπρα «θα βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πολύ μεγάλη συζήτηση». Προφανώς στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας και το βλέμμα στραμμένο συνολικά στις διεργασίες στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και διακρίνοντας «ευκαιρία» να αναδειχθούν εκείνοι σε βασικό πυλώνα ανασύνταξής της.

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει ο Αβραάμ Λαφαζάνης, μέλος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, σε άρθρο του σε ιστοσελίδα: «Η ευθύνη για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς περνά δικαιωματικά στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, με κύριο πλέον στόχο να σχηματιστεί, από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη 2023 και τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιούνη 2024, ένα ισχυρό, προοδευτικό αντίβαρο που θα σταθεί με τόλμη απέναντι στην εγχώρια συντήρηση. Οι ευθύνες για τη δημοκρατική παράταξη μεγαλώνουν απότομα και, σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποτελέσει ξανά την κύρια προοδευτική δύναμη της χώρας, επαναπατρίζοντας ουσιαστικά τους άλλοτε υποστηρικτές του, τους αποκαλούμενους και ως ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ πίσω στο σπίτι τους». Την εικόνα της «αξιωματικής αντιπολίτευσης» θέλουν να εμφανίσουν από το ΠΑΣΟΚ και στις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης βδομάδας, εν τη απουσία και του Αλ. Τσίπρα.

Σημειωτέον, στα χτεσινά ρεπορτάζ στον Τύπο - πριν την ανακοίνωση της παραίτησης του Αλ. Τσίπρα - γινόταν συζήτηση ως προς την τακτική του ΠΑΣΟΚ μπροστά στις τοπικές εκλογές. Συγκεκριμένα, σημειωνόταν ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τις τοπικές εκλογές ως μια ευκαιρία να καταγραφεί αυτόνομα το ποσοστό του, τοποθετώντας ως επικεφαλής ανθρώπους που προέρχονται από τον χώρο του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραιτήθηκε η Πόπη Τσαπανίδου (2023-07-07 00:00:00.0)
Επιτάχυνση των διαδικασιών μετασχηματισμού του (2019-08-27 00:00:00.0)
Εριδες για το ποιος εκπροσωπεί πιο αυθεντικά τη σοσιαλδημοκρατία (2017-09-05 00:00:00.0)
Ψάχνουν κι άλλες «πλάτες» για την υλοποίηση του μνημονίου (2015-09-29 00:00:00.0)
Με νέο «σχήμα» στις εκλογές η «Αριστερή Πλατφόρμα» (2015-08-21 00:00:00.0)
Παρουσιάζεται ως «νομιμοποιημένος» διαχειριστής των αστικών συμφερόντων (2014-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ