Τρίτη 11 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
Πληθαίνουν «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες ενώ εντείνονται οι εχθροπραξίες

Πολύνεκροι βομβαρδισμοί και μάχες στο Χαρτούμ - Κλιμάκωση της σύγκρουσης σε όλη τη χώρα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Σουδάν, με ολοένα και πιο τραγικές συνέπειες για τον λαό της χώρας, ενώ σε ένα τέτοιο έδαφος πυκνώνουν διάφορες «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες, σε μια σύγκρουση που συνδέεται άρρηκτα με τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην αφρικανική ήπειρο.

Στο επίκεντρο των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του επικεφαλής του πραξικοπήματος, στρατηγού Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του μέχρι πρότινος υπαρχηγού της χούντας, στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, εξακολουθεί να βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, ενώ οι συγκρούσεις εντείνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στις 15 Απρίλη, ενώ 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το περασμένο Σάββατο, τουλάχιστον 22 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε αεροπορικά πλήγματα στο Ομντουρμάν, «δίδυμη» πόλη της πρωτεύουσας Χαρτούμ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι παραστρατιωτικές RSF έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της περιοχής της πρωτεύουσας, μεταφέροντας δυνάμεις και από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ ο στρατός - που έχει το «μονοπώλιο» σε μαχητικά αεροσκάφη - εξαπολύει συνεχώς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των RSF, μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με ένταση και στην υπόλοιπη χώρα. Καταγγελίες κατοίκων που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι οι RSF λεηλατούν κτίρια στην πόλη Μπαρά, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Ελ Ουμπάιντ, πρωτεύουσας της πολιτείας Βόρειο Κορντοφάν, χωρίς να υπάρχει παρουσία του στρατού και της αστυνομίας. Η Ελ Ουμπάιντ, 350 χιλιόμετρα νότια του Χαρτούμ, θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί επιμελητειακό και εμπορικό κόμβο, διαθέτει ιδίως αεροδρόμιο και μεγάλες αποθήκες τροφίμων και εξαγόμενων προϊόντων.

Σε ανακοίνωση εκ μέρους του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, καταδικάζεται ο πολύνεκρος αεροπορικός βομβαρδισμός στο Ομντουρμάν, ενώ επισημαίνονται οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ευρείας κλίμακας βία με πολλά θύματα στο Νταρφούρ, παράλληλα με τις συγκρούσεις στις πολιτείες Βόρειο και Νότιο Κορντοφάν και σε αυτή του Γαλάζιου Νείλου. Η ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι το Σουδάν βρίσκεται στα πρόθυρα «ολοκληρωτικού» εμφυλίου με δυνητικά «αποσταθεροποιητικές» συνέπειες για όλη την περιοχή.

Σύνοδοι σε Αντίς Αμπέμπα και Κάιρο

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες πραγματοποιήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα σύνοδος του λεγόμενου Κουαρτέτου της IGAD για το Σουδάν (IGAD: Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη, περιφερειακή ένωση κρατών της Ανατολικής Αφρικής), με αντικείμενο την προώθηση ενός «οδικού χάρτη για την ειρήνη».

Στη σύνοδο εκ μέρους του Κουαρτέτου συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κένυας, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, ο ΥΠΕΞ του Τζιμπουτί και ειδικός απεσταλμένος του Νότιου Σουδάν.

Πήραν μέρος επίσης εκπρόσωποι από ΟΗΕ, ΕΕ, Αφρικανική Ενωση, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Βρετανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Από τις αντιμαχόμενες πλευρές συμμετείχε εκπρόσωπος των παραστρατιωτικών RSF, ενώ στο ανακοινωθέν της συνάντησης σημειώνεται η «λυπηρή απουσία της αντιπροσωπείας των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν παρά την πρόσκληση και επιβεβαίωση της συμμετοχής».

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, όπως το «Al Jazeera», αντιπροσωπεία του σουδανικού στρατού έφτασε στην Αντίς Αμπέμπα, ωστόσο αρνήθηκε να πάρει μέρος, διαφωνώντας με την προεδρία της συνάντησης από τον Κενυάτη Πρόεδρο.

Στο επίσημο ανακοινωθέν της συνάντησης της IGAD εκφράζεται ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και την επέκτασή της εκτός του Χαρτούμ, ενώ επισημαίνεται ότι «αυτή η κλιμάκωση οδηγείται από εξωτερικές παρεμβολές που παρατείνουν και επιδεινώνουν τη σύγκρουση» - χωρίς να αναφέρεται κάτι πιο συγκεκριμένα.

Το κουαρτέτο της IGAD θα εντείνει προσπάθειες για απευθείας συνάντηση των ηγετών των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων, τους οποίους καλεί να υπογράψουν μια άνευ όρων και επ' αόριστον κατάπαυση του πυρός, «που θα υποστηρίζεται από έναν αποτελεσματικό μηχανισμό επιβολής και παρακολούθησης».

Η ανακοίνωση μάλιστα αναφέρει ότι η IGAD θα ζητήσει να εξεταστεί πιθανή ανάπτυξη δυνάμεων της «Δύναμης Επιφυλακής Ανατολικής Αφρικής» (EASF, περιφερειακή «ειρηνευτική δύναμη» υπό την ηγεσία της Αφρικανικής Ενωσης), «για την προστασία των πολιτών και να εγγυηθεί την ανθρωπιστική πρόσβαση».

Μια μέρα πριν τη χτεσινή σύνοδο στην Αντίς Αμπέμπα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής των γειτονικών χωρών του Σουδάν στις 13 Ιούλη, για να συζητήσουν τρόπους τερματισμού της σύγκρουσης.

Η Αίγυπτος, όπως και τα ΗΑΕ, που θεωρείται ότι έχουν στενές σχέσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, δεν είχε αναλάβει έως τώρα δημόσιες «διαμεσολαβητικές» πρωτοβουλίες στη σύγκρουση.

Είχαν προηγηθεί οι συνομιλίες στην Τζέντα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τις οποίες ανακοινώθηκαν αλλεπάλληλες εκεχειρίες, οι οποίες ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν στην πράξη, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί για την ώρα τουλάχιστον το συγκεκριμένο σχήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ