Τρίτη 11 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
«Κατέρρευσε» ο τετρακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός

Λόγω διαφωνιών για το «μείγμα» της αντιπροσφυγικής πολιτικής

«Κατέρρευσε» η κυβέρνηση της Ολλανδίας μετά από διαφωνία για το «ακριβές μείγμα» της αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής, στην οποία προσανατολίζονται τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και δρομολογούνται πρόωρες εκλογές, πιθανά τον Νοέμβρη.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια, υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτηση του τέταρτου υπουργικού συμβουλίου του. Η κυβέρνησή του ήταν η τέταρτη κατά σειρά με κορμό το κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα VVD, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούνταν συνολικά από τέσσερα κόμματα (Χριστιανική Ενωση, D66, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα).

Ενώ όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι η εισροή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα θα πρέπει να περιοριστεί, διαφώνησαν στον περιορισμό της οικογενειακής επανένωσης, που πρότεινε το VVD. Οι εντάσεις κορυφώθηκαν την περασμένη βδομάδα, όταν ο Ρούτε ζήτησε υποστήριξη μιας πρότασης για τον περιορισμό της άφιξης των παιδιών των προσφύγων πολέμου που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και για να περιμένουν οι οικογένειες τουλάχιστον δύο χρόνια πριν επανενωθούν. Στην τελευταία αυτή πρόταση αντιτάχθηκαν η Χριστιανική Ενωση και το φιλελεύθερο D66.

Η Ολλανδία έχει ήδη μια από τις αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης. Οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 1/3 πέρυσι σε πάνω από 46.000, και η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν σε περισσότερες από 70.000 φέτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 2015.

Χτες ο Ρούτε συναντήθηκε με τον αρχηγό του κράτους βασιλιά Γουλιέλμο-Αλέξανδρο για τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης, της οποίας αναμένεται να παραμείνει επικεφαλής μέχρι τις επόμενες εκλογές και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Ρούτε ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι δεν θα διεκδικήσει πέμπτη θητεία στο αξίωμα και θα αποχωρήσει από την ολλανδική πολιτική μετά τις εκλογές του Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, μεγάλη άνοδο σημειώνει στην Ολλανδία το κόμμα ΒΒΒ των αγροτών, που διαμαρτύρονται τον τελευταίο χρόνο κατά των κυβερνητικών σχεδίων για τον περιορισμό των εκπομπών αζώτου, μια πολιτική που, όπως λένε, θα σημάνει το τέλος πολλών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Το BBB αναδείχτηκε το μεγαλύτερο κόμμα στις επαρχιακές εκλογές του Μάρτη, οι οποίες καθορίζουν τη σύνθεση της ολλανδικής γερουσίας.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos, μια βδομάδα πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης, το VVD προβλέπεται να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο των 150 εδρών με 28 έδρες, όμως το BBB προβλέπεται να εκτιναχθεί από μόλις 1 έδρα τώρα σε 23, καθιστώντας το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Ενώ το BBB επικεντρώνεται κυρίως στα σχέδια της κυβέρνησης για τις εκπομπές αζώτου, υποστηρίζει επίσης μια αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική και έχει προτείνει ένα πιθανό ετήσιο ανώτατο όριο 15.000 αιτούντων άσυλο.

Μεγάλη δημοσκοπική άνοδος για το AfD στη Γερμανία

Στο μεταξύ και στη Γερμανία, η λαϊκή δυσαρέσκεια για τον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP) έχει εκτοξευτεί στο 70%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της INSA που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη «Bild».

Λιγότεροι από το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν ένα από τα τρία κυβερνητικά κόμματα εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, ενώ περισσότεροι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν το εθνικιστικό - ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) παρά το SPD.

Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μ. Βέμπερ, απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με το AfD στο Ευρωκοινοβούλιο και προειδοποίησε όσους το ψηφίζουν πως θέτουν σε κίνδυνο τις μισές και πλέον θέσεις εργασίας στη χώρα, ενώ επίσης το χαρακτήρισε «πιόνι του Πούτιν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ