Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέθανε ο Γ. Σβόμποντα

Πέθανε (8/4) στην Πράγα, σε ηλικία 81 χρόνων, ο φημισμένος Τσέχος σκηνογράφος Γιόζεφ Σβόμποντα, δημιουργός του θεάτρου «Laterna Magika», που συνδυάζει τις τεχνικές του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Ο Σβόμποντα ίδρυσε το θέατρο μαζί με τον σκηνοθέτη Αλφρεντ Ράντοκ (1914-1976), με την ευκαιρία της Διεθνούς Εκθεσης του 1958 στις Βρυξέλλες. Οι τεχνικοί νεοτερισμοί του, που χρησιμοποιήθηκαν στις παραστάσεις γνώρισαν μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες. Από το 1951 ήταν επικεφαλής της τεχνικο - καλλιτεχνικής ομάδας του Εθνικού Θεάτρου Πράγας και το 1973 διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του «Laterna Magika», το οποίο έγινε ένα από τα σύμβολα της πολιτιστικής ζωής της Πράγας.

Ο Σβόμποντα τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, και το Μεγάλο Βραβείο της Μπιενάλε του Σάο Πάολο, το 1961. Στο σκηνογραφικό του έργο αφιερώθηκαν πολλές αναδρομικές εκθέσεις (στο παρισινό πολιτιστικό Κέντρο «Ζορζ Πομπιντού», στην Πράγα και τη Γενεύη). Δημιούργησε περισσότερες από 700 σκηνογραφίες σε διάφορες χώρες και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λουβέν, στο Βέλγιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ