Σάββατο 15 Ιούλη 2023 - Κυριακή 16 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ «ΤΖΕΪΜΣ ΓΟΥΕΜΠ»
Αστροφωτογραφία - έργο τέχνης

Αυτήν τη φωτογραφία, την οποία τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο υπέρυθρων ακτίνων «Τζέιμς Γουέμπ» αλλά μοιάζει και με πίνακα ζωγραφικής, έδωσε η NASA στη δημοσιότητα για να γιορτάσει τον έναν χρόνο επιτυχούς λειτουργίας του αστρονομικού οργάνου. Το «Γουέμπ» έχει ήδη δώσει πολύτιμες πληροφορίες παρατηρώντας γαλαξίες στα βάθη του Διαστήματος, εξετάζοντας φασματοσκοπικά τις ατμόσφαιρες πολλών εξωπλανητών, αποκαλύπτοντας νέα χαρακτηριστικά σε ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, γενικότερα τροφοδοτώντας με δεδομένα που οδήγησαν σε εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Η φωτογραφία είναι φυσικά επεξεργασμένη χρωματικά, καθώς οι υπέρυθρες ακτίνες που βλέπει το «Γουέμπ» δεν είναι ορατές από το ανθρώπινο μάτι, και γι' αυτό πρέπει ανάλογα με το μήκος κύματός τους να αντιστοιχηθούν με κάποια από τα χρώματα του ορατού τμήματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Πρόκειται για το νεφέλωμα σχηματισμού νέων άστρων στο Ρο του αστερισμού του Οφιούχου, που αποτελεί την εγγύτερη στη Γη περιοχή αστρογένεσης, σε απόσταση μόλις 390 ετών φωτός. Ακριβώς η εγγύτητά της επιτρέπει να μην υπάρχουν άστρα ανάμεσα σε αυτή και τη Γη, γι' αυτό και μπορεί να παρατηρηθεί ανεμπόδιστα.

Παρά τη θυελλώδη όψη της η εικονιζόμενη περιοχή είναι μικρή και σχετικά ήσυχη, συγκριτικά με άλλες τέτοιες. Ωστόσο, είναι εμφανή ρεύματα αερίων που ξεπηδούν από νεαρά άστρα και διατρέχουν τη φωτογραφία από τη μια άκρη έως την άλλη, επηρεάζοντας τα διαστρικά αέρια που βρίσκονται γύρω και φωτίζοντας το μοριακό υδρογόνο από το οποίο κυρίως αποτελούνται (απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα). Τα μεγάλα ρεύματα μοριακού υδρογόνου σχηματίζονται όταν ένα άστρο σπάσει για πρώτη φορά το κάλυμμα σκόνης, απλώνοντάς τα σε αντίθετες κατευθύνσεις, όπως ένα νεογνό πρωτοαπλώνει τα χέρια του μόλις βγει στον κόσμο.

Ορισμένα από τα περίπου 50 νεαρά άστρα, όλα με μάζα παρόμοια με του Ηλιου ή μικρότερη, εμφανίζουν γύρω τους και τη χαρακτηριστική σκιά του πρωτοπλανητικού δίσκου, από τον οποίο στο μέλλον θα σχηματιστούν πλανήτες. Οι σκοτεινότερες περιοχές είναι οι πυκνότερες, με παχιά στρώματα σκόνης που κρύβουν τους πρωτοαστέρες οι οποίοι σχηματίζονται στο εσωτερικό τους. Σε αντίθεση, το άστρο S1, που είναι το μόνο σημαντικά μεγαλύτερο από τον Ηλιο, έχει ήδη σκαλίσει μια φωτεινή «σπηλιά» μέσα στη σκόνη, στο κάτω μισό της φωτογραφίας. Ο Ηλιος πριν περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια είχε περάσει μια φάση σαν αυτή, που τώρα μπορούν οι αστρονόμοι να παρατηρήσουν λεπτομερώς στα νεαρά άστρα του Ρο Οφιούχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ