Τρίτη 18 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη διάσωση του Ιτζεδίν

Νέα κατάρρευση μαντρότοιχου σημειώθηκε πριν λίγες μέρες

Από την κατάρρευση του διοικητηρίου το 2021
Από την κατάρρευση του διοικητηρίου το 2021
«Τώρα να παρθούν μέτρα για τη διάσωση του Ιτζεδίν!», ζητά με Επερώτησή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κρήτης, που απαιτεί να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά και τη νέα κατάρρευση τοίχου στη φυλακή - τόπο μαρτυρίου που είναι χαρακτηρισμένη ως διατηρητέο μνημείο, αλλά διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η τοπική διοίκηση αφήνουν το μνημείο απροστάτευτο.

Αναλυτικά η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει:

«Πριν λίγες μέρες κατέρρευσε μέρος από τον εξωτερικό μαντρότοιχο του ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν, μετά την κατάρρευση, το 2021, του διοικητηρίου και την πλήρη κατάρρευση μέρους του ανατολικού προμαχώνα, ως συνέπειες ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος, που μόνο ντροπή, οργή και αγανάκτηση προκαλεί.

Αποτελεί προσβολή στη συλλογική ιστορική μας παρακαταθήκη ότι ρημάζει λόγω της εγκατάλειψης ένας τόπος στενά δεμένος με την Ιστορία του λαϊκού κινήματος, με ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας - με την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού - που αφορούν όχι μόνο τον ν. Χανίων, μα γενικότερα τη χώρα μας.

Αποτελεί προσβολή στη μνήμη και την τιμή των νεκρών κομμουνιστών, των αγωνιστών, των ηρώων της ταξικής πάλης, που γι' αυτούς το Ιτζεδίν έγινε τόπος μαρτυρίου, όπως η Μακρόνησος και η Γυάρος. Εγινε χώρος όπου βασανίστηκαν, που στα κελιά του, όπου περνούσαν την τελευταία νύχτα πριν οδηγηθούν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, υπάρχουν ακόμα χαραγμένα τα ονόματα και τα τελευταία λόγια κάποιων από αυτούς.

Είναι προφανής η πολιτική πλήρους απαξίωσης του ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν, με διαχρονικές τις ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων φορέων (κυβερνήσεων - υπουργείου Πολιτισμού - Περιφέρειας Κρήτης - δήμων).

Είναι πρόκληση ότι παρόλο που το Ιτζεδίν από το 1986 έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού, δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ούτε καν για τη στοιχειώδη συντήρηση του μνημείου. Οτι δεν είναι σήμερα ανοιχτό και επισκέψιμο για το κοινό, παρά τη μεγάλη ιστορική και πολιτιστική του αξία, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Κρήτης και συνολικά της πατρίδας μας.

Το ίδιο ισχύει και για την τοπική - περιφερειακή διοίκηση και τις χωρίς αντίκρισμα - τουλάχιστον μέχρι σήμερα - δεσμεύσεις της. Υπενθυμίζουμε, για άλλη μία φορά, ότι τον Οκτώβρη του 2021 το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ενέκρινε ομόφωνο ψήφισμα (απόφαση με αριθμ. 93/2021 πρακτικό 17/05-10-2021) για την αποκατάσταση του ιστορικού φρουρίου του Ιτζεδίν, ενώ ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε για την ένταξη στο ΕΣΠΑ των απαιτούμενων μελετών, μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης", του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και μαζικών φορέων.

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την εγκατάλειψη του φρουρίου Ιτζεδίν. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Κρήτης συνεχίζει να διεκδικεί, μαζί με τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς των Χανίων, τη διάσωση του ιστορικού αυτού τόπου, την αποκατάσταση του Ιτζεδίν, για να γίνει επισκέψιμο, προσβάσιμο στον λαό και στη νεολαία της περιοχής και τους επισκέπτες απ' όλη τη χώρα και τον κόσμο. Για να είναι το φρούριο του Ιτζεδίν "σχολείο" της συλλογικής μνήμης, για να διδάσκονται οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανένας συμβιβασμός με την εγκατάλειψη του φρουρίου Ιτζεδίν (2023-08-03 00:00:00.0)
Να φύγει από το υπερταμείο και να αποκατασταθεί το Φρούριο Ιτζεδίν (2020-01-15 00:00:00.0)
Συνάντηση με επιτροπή κατοίκων για τα μνημεία των Χανίων (2018-11-13 00:00:00.0)
Στον ιστορικό χώρο των φυλακών του Ιτζεδίν (2018-11-10 00:00:00.0)
Να διασωθεί και να αξιοποιηθεί ως χώρος ιστορικής κληρονομιάς (2018-09-04 00:00:00.0)
Εκθεσιακός χώρος η Φορτέτσα Ρεθύμνου (2000-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ