Τετάρτη 26 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μετεκλογικές διαπραγματεύσεις

Τόσο το Λαϊκό Κόμμα όσο και το PSOE παζαρεύουν με άλλες δυνάμεις για κυβέρνηση

Τα παζάρια που έρχονται καταγράφονται στα ισπανικά πρωτοσέλιδα

Copyright The Associated Press

Τα παζάρια που έρχονται καταγράφονται στα ισπανικά πρωτοσέλιδα
Σε διαδικασία μετεκλογικών διαπραγματεύσεων μπαίνουν τα κόμματα στην Ισπανία, καθώς δύσκολα θα σχηματιστεί κυβέρνηση σύμφωνα με το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Η συμμετοχή έφτασε σχεδόν το 70%, αυξημένη κατά 3,5% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, τον Νοέμβρη του 2019.

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα (PP) με 33,1% και 136 έδρες (από 20,8% και 89 έδρες το 2019), ωστόσο ούτε με το εθνικιστικό Vox με 12,4% και 33 έδρες (από 15,1% και 52 έδρες) εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 350 εδρών. Για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 176 έδρες.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) του απερχόμενου πρωθυπουργού, Π. Σάντσεθ, κέρδισε σχεδόν το 31,7% των ψήφων και 122 έδρες (από 28% και 120 έδρες). Η παράταξη Sumar (Unidas Podemos, Ενωμένη Αριστερά, το σοσιαλδημοκρατικοποιημένο ΚΚ Ισπανίας κ.ά.) της απερχόμενης σοσιαλδημοκράτισσας υπουργού Εργασίας, Γ. Ντίας, λαμβάνει 12,3% των ψήφων και 31 έδρες (οι Podemos είχαν 35 έδρες το 2019).

Το «αυτονομιστικό» Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας (ERC) κερδίζει 7 έδρες και 1,9% (από 13 έδρες). Στις περασμένες εκλογές το ERC είχε δείξει «ανοχή» για να σχηματίσει ο Σάντσεθ συγκυβέρνηση μειοψηφίας με τους Podemos.

Το επίσης «εθνικιστικό - αυτονομιστικό» Μαζί για την Καταλονία (Junts per Catalunya -JxCat) έλαβε το 1,63% των ψήφων και 7 έδρες. Περίπου 15 έδρες λαμβάνουν διάφορα μικρότερα, κυρίως τοπικιστικά κόμματα και κινήματα (EH BILDU, EAJ-PNV κ.ά.).

Τόσο ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, όσο και ο Π. Σάντσεθ δήλωσαν πως θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα για ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθούν νέες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ άφησε να εννοηθεί πως θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει όποιες πιθανότητες έχει για να συνεχίσει να κυβερνά την Ισπανία: «Η αντιδραστική συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος και του Vox ηττήθηκε. Αυτοί που θέλουμε η Ισπανία να συνεχίσει να προχωράει μπροστά είμαστε πολύ περισσότεροι».

Η σοσιαλδημοκρατική συμμαχία PSOE/Sumar θα χρειαστεί την υποστήριξη τοπικιστικών παρατάξεων, ιδίως των Καταλανών του ERC ή των Βάσκων του Bildu, παράταξης που θεωρείται η κληρονόμος της ETA.

Θα πρέπει παράλληλα να εξασφαλίσει την αποχή του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος του Κ. Πουτζντεμόν, του JxCat, η ηγεσία του οποίου έχει ήδη προειδοποιήσει πως δεν θα βοηθήσει τον Σάντσεθ να παραμείνει στην εξουσία χωρίς αντάλλαγμα, όπως ένα δημοψήφισμα για «ανεξαρτησία» και αμνηστία στους τότε αυτονομιστές ηγέτες που καταδικάστηκαν για απόπειρα διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Στη δεύτερη ψηφοφορία στη βουλή για σχηματισμό κυβέρνησης αρκεί η απλή πλειοψηφία και όχι απόλυτη.

Ο Φεϊχό ανήγγειλε πως θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση σε διάλογο «με τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις», απαιτώντας οι Σοσιαλιστές να μην τον «εμποδίσουν». Το PP «κέρδισε τις εκλογές» και «καθήκον μας τώρα είναι να αποφύγουμε ότι θα αρχίσει νέα περίοδος αβεβαιότητας στην Ισπανία», ωστόσο «δεν θα είναι εύκολο».

Για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με το Vox, ο Φεϊχό θα χρειαστεί την αποχή των Σοσιαλιστών στην πρώτη ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που δεν σκοπεύουν να κάνουν οι Σοσιαλιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ