Τετάρτη 26 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ανεβαίνει η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο

Ακόμη δύο βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε προχτές η Βόρεια Κορέα, προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, απαντώντας στον ελλιμενισμό και ενός δεύτερου υποβρυχίου των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, ενώ η ένταση στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου ανεβαίνει επικίνδυνα.

Το πρώτο υποβρύχιο των ΗΠΑ, το «USS Kentucky», που είναι ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές, είχε ελλιμενιστεί στη Νότια Κορέα την προηγούμενη βδομάδα, σημαίνοντας την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για τον συντονισμό σε στρατηγικά και πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου με τη Βόρεια Κορέα. Εξάλλου, οι ηγέτες της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ πρόκειται να συναντηθούν τον Αύγουστο για να συζητήσουν την ενίσχυση της συνεργασίας τους, «μπροστά στην απειλή της Βόρειας Κορέας».

Η νέα πυραυλική δοκιμή έγινε λίγες μέρες αφότου η Πιονγιάνγκ απείλησε με χρήση πυρηνικών όπλων αν προχωρήσει η πυρηνική συνεργασία Σεούλ - Ουάσιγκτον, ενώ και η Σεούλ απείλησε ότι ενδεχόμενη επίθεση με πυρηνικά όπλα θα προκαλούσε αντίποινα που θα σήμαιναν το «τέλος» της Βόρειας Κορέας.

Σε αυτό το φόντο εξέχουσα σημασία αποκτούν οι επισκέψεις στη Βόρεια Κορέα αυτή τη βδομάδα που ανακοίνωσαν Κίνα και Ρωσία, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο τερματισμού του πολέμου της Κορέας.

Αύριο, Πέμπτη, θα βρεθούν στη Βόρεια Κορέα η κινεζική αντιπροσωπεία και η στρατιωτική αντιπροσωπεία της Ρωσίας η οποία θα έχει επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας, Σ. Σόιγκου.

Στο μεταξύ, οξύνοντας την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση και σε πολιτικό επίπεδο, τα κράτη του G7, της ΕΕ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα, με επιστολή τους προς τον Κινέζο πρεσβευτή στον ΟΗΕ ζήτησαν τη «βοήθεια» του Πεκίνου προκειμένου η Πιονγιάνγκ να μην παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις.

Στην επιστολή ανέφεραν «επανειλημμένη παρουσία δεξαμενόπλοιων» στα κινεζικά χωρικά ύδατα, καθώς μετέφεραν «πετρελαϊκά προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις» προς τη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η Κίνα διαβεβαίωσε ότι «εφαρμόζει αυστηρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ και εκπληρώνει με σοβαρότητα τις διεθνείς υποχρεώσεις της». Από την πλευρά της, η Κίνα παροτρύνει τα μέλη του ΟΗΕ «να εφαρμόσουν πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» για τη Βόρεια Κορέα, «ιδίως την επανέναρξη του διαλόγου, την ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών και την προώθηση πολιτικής λύσης».

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται από το 2006 κυρώσεις που ενισχύθηκαν το 2017. Πάντως, από το 2017 και μετά το ΣΑ αδυνατεί να διαμορφώσει ενιαία θέση καθώς έχουν οξυνθεί οι ανταγωνισμοί στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και παγκόσμια. Μάλιστα, το 2022, Κίνα και Ρωσία πρόβαλαν βέτο σε σχέδιο απόφασης που προέβλεπε επιβολή νέων κυρώσεων.

  • Ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, απαλλάχθηκε των καθηκόντων του, μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Τσιν εδώ και έναν μήνα δεν εμφανίζεται δημόσια να εκπροσωπεί την Κίνα. Σύμφωνα με το BBC, θα αναλάβει ο προηγούμενος ΥΠΕΞ και νυν επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων του κυβερνώντος κόμματος, Γουάνγκ Γι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ