Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗ Ν. ΑΓΧΙΑΛΟ
Πόρισμα διάχυσης των ευθυνών

Τις επόμενες μέρες αναμένεται το πόρισμα για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών του στρατοπέδου Καράμπα, που ανήκει στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου, από τη μεγάλη φωτιά κοντά στη Βιομηχανική Ζώνη στις 27 Ιούλη. Ωστόσο ήδη έχουν γίνει οι γνωστές διαρροές στον αστικό Τύπο, όπου διοχετεύονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που θα επιδοθεί επισήμως στο ΓΕΕΘΑ και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια. Ηδη από την περασμένη Παρασκευή, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης έχει απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με τις διαρροές, στο πόρισμα διαπιστώνονται «σοβαρές παραλείψεις των υπευθύνων σε ό,τι αφορά την ασφαλή φύλαξη των πυρομαχικών τα οποία ήταν αποθηκευμένα στο ύπαιθρο».

Αναζητούνται ευθύνες, γιατί ήταν πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης των 1.000, 500 και 250 κιλών σε επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς. Επίσης φαίνεται ο στρατός να αποδίδει μη έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής πριν η φωτιά μπει στον χώρο του στρατοπέδου, ενώ η Πυροσβεστική μιλάει για πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου, η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας.

Ταυτόχρονα, ορισμένα ΜΜΕ βρήκαν την ευκαιρία να εκθειάσουν το ΝΑΤΟ, λέγοντας με βάση τις διαρροές ότι «η ύπαρξη των αναχωμάτων που κατασκευάστηκαν με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ απέτρεψαν μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος από το να φτάσει στη Νέα Αγχίαλο». Σύμφωνα με αυτά που μεταφέρει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική, «βλήματα με μεταλλικό περίβλημα (όπως βόμβες γενικής χρήσης) στοιβάζονται σε κλίνες και αποθηκεύονται με αυτόν τον τρόπο στην ύπαιθρο. Τα πυρομαχικά φυλάσσονται μισοθαμμένα σε σκαμμένο χώρο, περιτριγυρισμένα από χωμάτινους όγκους και καλυμμένα από υπόστεγα ή τσίγκους. Με αυτόν τον τρόπο είχε αποθηκευτεί ο δεύτερος όγκος πυρομαχικών, η αποκαλούμενη Β' χορηγία, που βρίσκεται μακριά από τον κεντρικό χώρο της αεροπορικής βάσης της Νέας Αγχιάλου.

Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά δεν προορίζονταν για άμεση φόρτωση στα μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε κατάσταση readiness, αλλά για χρήση από τα αεροσκάφη F-16 Block 30 και Block 50 της 111 Πτέρυγας Μάχης, όσο και για άλλα μαχητικά που δεν ανήκουν στη δύναμή της αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν. Στη Β' χορηγία των πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου που φυλάσσονται στο στρατόπεδο Καράμπα, αποθηκεύονται επίσης και αποσυναρμολογημένα πυρομαχικά για λόγους ασφαλείας.

Τα πιο ακριβά, πιο ευαίσθητα και πιο φονικά βρίσκονται σε αποθήκες τύπου igloo, οι οποίες, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν απειλήθηκαν από τη φωτιά που πέρασε μέσα στο στρατόπεδο Καράμπα».

Επίσης ανεπίσημα διαρρέεται ότι εξερράγησαν βόμβες γενικής χρήσεως ΜΚ81, βόμβες AGM Maverick, πύραυλοι Stinger και άγνωστος αριθμός ρουκετών.

Με τη λήψη των καταθέσεων από όλους τους εμπλεκόμενους, φέρεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση του υλικού για το πόρισμα, σχετικά με τις αστοχίες που οδήγησαν στις απανωτές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, την ώρα που έκαιγε η φωτιά στη Νέα Αγχίαλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κίνδυνος από αποθήκες πυρομαχικών κοντά σε κατοικημένες περιοχές (2023-08-04 00:00:00.0)
Ανάστατοι οι κάτοικοι για την πυριτιδαποθήκη μέσα στα «πόδια τους» (2023-07-29 00:00:00.0)
Πολλά «μέτωπα» κινδύνων για τον λαό, ανυπολόγιστες οι καταστροφές (2023-07-28 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η αντίθεση στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της χώρας (2023-07-11 00:00:00.0)
Σε άλλη μια ΝΑΤΟική εκπαίδευση (2023-03-10 00:00:00.0)
Να δυναμώσει ο αγώνας για να μη γίνει η περιοχή ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών (2022-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ